Shopping Cart

Discus aquarium

Discusvissen ofwel ‘Symphysodon discus’ zijn hele mooie vissen. Ze komen voor in vele verschillende kleuren en groottes. Een discus aquarium houden vergt echter wel wat tijd. Ze stellen hoge eisen aan het aquariumwater en ze . Daarbij zijn discus vissen groepsdieren en een discus aquarium heeft redelijk veel ruimte nodig, dus een groot aquarium.

discus aquarium inrichten

Discus aquarium inrichten

Een discus aquarium inrichten vergt toch de nodige tijd en moeite. Het zijn hele mooie groepsdieren, stellen vrij hoge eisen aan het aquarium water en hebben een groot aquarium nodig. Hoe je een discus aquarium moet inrichten leggen we uit onderstaande video.

Discus aquarium opstarten

Het opstarten van een discus aquarium kan best wel een tijd in beslag nemen. Omdat discusvissen hoge eisen stellen aan je aquarium water is het op orde krijgen van de waarden een klusje. Maar als je de waterwaarden op orde hebt, zullen je discus vissen met veel plezier in je aquarium zwemmen. Ten eerste moet een aquarium voldoende ruimte geven aan een discusvissen. En dan te bedenken dat discusvissen groepsdieren zijn, is een aquarium van minimaal 350 liter wel aan te raden. Bedenk dus voor je een discus aquarium wil opstarten of jouw aquarium wel groot genoeg is. 

 

Filter

Discussen hebben een groot aquarium nodig  en goed schoon water. wij raden aan om altijd een groot buitenfilter te gebruiken. De buitenfilters zijn sterk genoeg om alles het water zorgvuldig te filteren. Zorgt ervoor dat je filters regelmatig schoongemaakt worden zodat je discussen volop kunnen genieten van goed gefilterd en doorstromend water.

Hoeveel discusvissen minimaal?

Omdat discussen groepsdieren zijn zal je er meer dan één moeten aanschaffen. Het minimale wat wordt aanbevolen zit op vijf. Afhankelijk van de hoeveelheid liters je hebt kun je bepalen hoeveel discusvissen je gaat houden. Vanaf een groep van vijf tel je voor elke discusvis die erbij komt 50 liter extra. Stel je hebt een aquarium van 600 liter. Hierin heb je voor een minimale groep van 5 discusvissen 350 liter nodig. Als je geen andere vissen erbij zou houden zou je dan nog 4 discusvissen erbij kunnen doen. Waarom maar 4 en niet 5? Als je 5 extra erbij doe zit is precies op 600 liter. De vissen hebben extra zwemruimte nodig naast het aanbevolen hoeveelheid liters per vis. Als je dan 5 vissen toe zou voegen hou je  geen zwemruimte meer over en kan het water sneller vervuilt raken. Hoe meer vissen je houdt hoe meer afvalstoffen je zult krijgen in je water. Probeer minimaal 50 liter over te houden voor een discusaquarium waarin ze vrij zwemruimte in kunnen hebben, maar hoe meer liters er over is des te beter het is voor de vis.

Welke bodem voor discus aquarium?

Voor een discus aquarium is een mooi zand zeer geschikt. In onze video hebben we het over Sansibar RED zand of de ORANGE. Door de lichte kleur van de orange vallen de mooie kleuren van je discus vissen beter op. Discusvissen blazen in het zand op zoek naar voedsel, daarom is zand altijd beter dan grind. Bij een te grove bodem zal een discusvis zijn voedsel niet kunnen vinden. 

 

Wil je een wat donkere bodem, dan kun je kiezen voor, zoals in de video uitgelegd, een Soil. Dit is ook een bodembedekking die je PH kan verlagen, wat beter is voor je discusvissen. Daarnaast wortelen planten hier ook goed in. Er zijn ook goede voedingsbodems die je kunt gebruiken onder de soil. 

Goede waterconditie voor je discus vissen

Discusvissen zijn gevoelige vissen. Hoe hou je deze vissen nou in een goede waterconditie?

Afhankelijk van welke soort discusvis je hebt moet je denken aan de zuurtegraad. De Stendker discusvissen zijn wat sterker dan de wildvang discusvissen. De stendker discusvis kan hierom beter tegen een hogere zuurtegraad (PH) maar de wildvang variant is hier erg gevoelig voor. Bij deze discusvissen zul je met PH verlagers moeten werken. 

Een manier om de PH te verlagen voor de discusvissen is om torogram te gebruiken. Dit kan je bij beide discussoorten gebruiken. DIt filtermateriaal zorgt er voor dat de PH wordt verlaagd voor een bepaalde duur en zal regelamtig vervangen moeten worden.

Vloeibare toevoegingen

Er bestaan ook vloeibare toevoegingen voor je discusaquarium. Je hebt van HS Aqua de Oak Bark Extract. Dit zorgt ervoor dat de zuurtegraad naar beneden gaat, de PH en KH waarde. Daarnaast heeft het een desinfecterende werking en beschermt de gevoelige slijmlaag van de vissen tegen bacteriën en virussen.

Discussen komen van nature voor in een gebied waar het water wat donkerder is. Dit komt vaak door hout wat afgeeft. Dit is niet schadelijk voor vissen en voor discusvissen in dit juist goed.
Mocht dat hout niet meer afgeven bevelen wij HS Aqua Rio Negro aan. Deze bevat humuszuren om een natuurlijke omgeving voor vissen uit tropische zwartwater gebieden te creëren en daardoor hun voortplanting en kleur te stimuleren. Hiermee creëer je hun natuurlijke leefomgeving in je aquarium. Daarnaast heeft het door zijn uitstekende eigenschappen een remmende werking op groenalgen en draadalgen.
 

Inrichting voor de discus vissen

Een fijne bodem zoals zand is een must have voor je discusaquarium maar wat hebben ze verder nodig qua inrichting?

Bij een discusaquarium gebruik je dikke stukken hout. In hun natuurlijk leefomgeving komen de discus vissen geen stenen tegen. Hout dient daarom als mooi decoratie stuk maar heeft daarnaast ook als functie dat de zuurtegraad naar beneden gaat. Hiermee krijgen de discussen soortgelijke waterwaardes zoals ze in de natuur ook hebben. Op deze stukken hout kan je eventueel planten laten groeien. 

Planten toevoegen

Discussen hebben een hogere temperatuur nodig dan de gemiddelde zoetwatervis. De discussen zitten tussen de 28º tot 30º graden. Omdat de temperatuur zo hoog zit kunnen niet alle planten in een discus aquarium gezet worden. 

Je hebt een aantal planten die op hout moeten en tegen deze hoge temperatuur kunnen. Zo heb je verschillende varianten Javavarens (zie afbeelding 1) Dit zijn stengel planten die uitgroeien tot een grote volle bos. Omdat ze zo groot worden is het handig om deze plant wat meer aan de achterkant van het aquarium te plaatsen. Naast de javavaren heb je ook Anubias soorten, deze plantensoort komt in verschillende varianten en ook deze plant moet vastgezet worden op hout. (zie afbeelding 2) Afhankelijk van welke variant je neemt kun je deze vooraan, in het midden of achteraan in je aquarium plaatsen.

Naast planten die op het hout moeten heb je voor deze temperaturen ook planten die in je bodembedekking gezet kunnen worden. De cryptocoryne (zie afbeelding 3) houdt van warmere temperaturen, deze variant komt ook in verschillende soorten, kleuren en maten. zorg bij deze plant dat je plant goed in je bodembedekking wroet zodat hij stevig vast zit. Een andere plantensoort die geschikt is voor warmere temperaturen is de echinodorus (zie afbeelding 4) Ook deze plant komt in verschillende varianten en zijn voornamelijk midden/achter zone planten. Ook bij deze soort moet je de plant stevig wroeten in je substraat.

Kort samengevat: 

Een discusaquarium richt je in met een flinke laag zandbodem en eventueel een ph verlagende ondergrond. Geen stenen maar flinke stukken hout om de zuurtegraad te verlagen. Planten die tegen warmere temperaturen kunnen voeg je toe. Dit helpt mee voor de balans in de waterwaardes. Zorg er voor dat de planten zo staan dat de discusvissen genoeg zwemruimte overhouden.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt