Shopping Cart

UV Filter in Aquarium

Een UV filter in je aquarium, waarom zou je dat doen? Een UV filter heeft heeft als grootste doel eencellige algen te verwijderen. Een kristalhelder aquarium is het gevolg. Welke UV lamp je dan moet hebben en wat het verschil is tussen UV en UVC-lamp gaan we je alles over vertellen. Heb jij een UV filter in je aquarium nodig?

UV filter aquarium

Wat doet een UV filter in het aquarium?

Wat een UV filter in je aquarium doet leggen we uit in deze video. Er zijn veel verschillende soorten UV filter voor je aquarium op de markt. Grootste verschil hierin is de wattages die het apparaat aanbiedt. Welke UV filter heb je nodig en waar moet je om denken? We vertellen het allemaal in deze video.

Wat is een UV filter?

UV of Ultraviolet licht wordt veel gebruikt in veel industrieën. Doordat UV Licht micro-organismen zoals parasieten, microbes, bacteriën, algen en virussen doodmaakt in het water van het aquarium, wordt het water helder en gezonder. Op deze manier worden ziektes bij vissen en andere aquariumbewoners voorkomen en is minder kans op buitensporige algengroei. Wat een UV filter doet is een Ultraviolet uitzenden met een golflengte van 254 nanometer. Het is ook schadelijk voor de ogen, daarom zit het goed verborgen in de UV filter. 
Het UV licht verwijderd eencellige organismen en algen.

Het water in een UV filter circuleert  door een glazen buis die om de UV lamp zit. Het is een dunne laag water, hierdoor wordt al het water behandeld. Door het water door het UV filter loopt en langs de UV lamp geleid wordt, is het niet schadelijk voor je vissen, andere bewoners en planten. 

Een UV lamp kan uitgebroken ziektes niet ‘genezen, een UV filter in een aquarium wordt voornamelijk gebruikt om de ontwikkeling van ziektes en algengroei af te remmen.  

uv-filter in aquarium

Waarom een UV filter in aquarium

Waarom je een UV filter in je aquarium kan gebruiken is het tegengaan van bepaalde ziektes of algengroei. UV licht breekt de eencellige en zwevende algen. Het kan elk type bacteriën doden, zelfs nitrificerende bacteriën, wat erg handig is voor het aquariumreinigingsproces. Wil je je kwaliteit van het water in je aquarium  behouden en zorgen voor ideale omstandigheden voor je vissen. Dan is het aan te raden een UV filter te gebruiken. Het hebben van een UV filter geeft veel voordelen.

Als je een groene waas hebt in je aquarium, dan betekent dit vaak een algenprobleem. Het groene water of zweefalg wordt ook wel waterbloei genoemd. Je hebt bijna geen zicht meer in het aquarium, wat je natuurlijk niet wilt. Uiteraard kun je dit oplossen door de waterwaardes op orde te krijgen. Een groene waas kan ontstaan door een ammoniakpiek. Er zijn teveel afvalstoffen door bijvoorbeeld dode vissen, rottend blad of omgewoelde bodem, een niet goed werkend filtersysteem of teveel (zon)licht. 

Voordelen UV filter in aquarium

Een Uv filter in aquarium heeft dus veel voordelen hier is een lijst met alle voordelen.

  • Vermindert snel en effectief bacteriën en algen in aquariumwater.
  • Het kan ook troebelheid uit water verwijderen die wordt veroorzaakt door algen en bacteriën.
  • De interne reflector garandeert een bijzonder effectieve desinfectie.
  • U krijgt uitstekende resultaten met minder energieverbruik.
  • Dit is een systeem dat twee keer zo effectief is als traditionele sterilisatoren.
  • Het heeft geen invloed op de kracht van uw aquariumfilter.
  • Het zal het risico op infectie aanzienlijk verminderen.
  • Het is ook niet schadelijk voor de nuttige bacteriekolonies op het filter.

Hoe lang moet een UV lamp aan in aquarium?

Over hoe lang een UV lamp aan moet blijven staan in een aquarium lopen de meningen heel erg uiteen. In veel gevallen is een aantal uur op één dag voldoende. De meeste mensen gebruiken een UV lamp in het aquarium omdat ze een groene waas of mist in het aquarium hebben. Is dit ook de reden waarom jij een UV lamp wilt hebben of hebt aangeschaft, dan zie je heel snel wanneer jouw aquarium helderder wordt. Dan kan de UV filter uiteraard uit. Wil je in je aquarium een UV lamp omdat je ziektes wilt tegengaan, dan is de vraag over hoe lang de UVL in het aquarium aan moet staan iets lastiger te beantwoorden. 

In feite is UV niet schadelijk voor vissen en het breekt niet de nuttige bacteriën af. Om dit alsnog helemaal te voorkomen kun je de UV filter bij een zoetwateraquarium het beste aansluiten op de retour van je potfilter. Wil je UV filter gebruiken in je zeewateraquarium, dan kun je de lamp het beste plaatsen in de sump door middel van een opvoerpomp. Een aantal uren per dag de UV filter aan zou voldoende moeten werken. 
Ook dit bespaart branduren. De UV filter lamp moet ook eens vervangen worden. Wij adviseren om de UV lamp na 8 maand te vervangen. Gemiddeld heeft de UV lamp 8000 effectieve branduren.

UV Filter kopen aquarium

Een UV filter kopen voor je aquarium doe je niet zomaar. Je hebt hier een reden voor. Of je wilt de groene waas die je aquarium heeft laten verdwijnen of je wilt preventief ziektes uit de weg gaan. In ons assortiment hebben wij diverse UV Filter voor je aquarium te koop. 
Hieronder een mooie lijst van ons aanbod met merken als Superfish, Aqua Medic JBL en Eheim. 

  • Superfish-aquaclear-uvc-9 watt

    , , , , , ,

    Deze speciale lamp bestrijdt ziekteverwekkende bacteriën door de steriliserende UV-lamp. De schadelijke bacteriën en ziektekiemen zweven vaak in het water, deze maken de kans op infecties bij vissen groter. Geschikt voor zoet- en zeewateraquaria Bestrijdt de in het water zwevende schadelijk bacteriën en ziektekiemen, minder kans op infecties via het water Geen invloed op de waterwaarden, geen nadelig effect op de reinigingsbacteriën in het filter Plaatsbesparende montage, de inbouwlengte is maar 32 cm Multi-step slangaansluitingen 12/16/20 mm voor eenvoudige aansluiting Veilig in gebruik, TÜV-GS gekeurd, voorzien van veiligheidsschakelaar Inclusief UV-lamp, 2 meter kabel, wandbeugels, schroeven en gebruiksaanwijzing Verkrijgbaar in 9 en 18 Watt
    Lees meer
    61.1969.74 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • , , , , , ,

    Aqua Medic Helix Max 2.0 - UV Lamp Aquarium is een UV-C filter en zorgt ervoor dat eencellige algen verwijderd worden. Het water van uw zout of zoetwater aquaria wordt hierdoor weer kristal helder. Alle Aqua Medic Helix Max 2.0 zijn uitgerust met een rubberen kabel en elektronische hoogfrequente ballast  voor zout en zoetwateraquaria. Aqua Medic Helix Max 2.0 is verkrijgbaar is verschillende wattages.
    Lees meer
    79.90229.90 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  • , , , , , , ,

    Eheim Reeflex UV Vermindert effectief micro-organismen in het water Elimineert torpidity veroorzaakt door algen of bacteriën Binnenin is hij uitgerust met hoogglans aluminium, waardoor de UV-C licht beter reflecteert en zorgt voor extra efficiënte sterilisatie Uitstekende resultaten met laag energieverbruik 1,8 keer hogere effectiviteit dan de conventionele UV-apparaten Geen prestatie verlies door speciaal design Ook ideaal voor kwekers, vermindert het risico op infecties Auto-Off wanneer lamp word vervangen
    Lees meer
    110.90219.90 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

UV filter Aquarium eheim

Ben je op zoek naar een Eheim UV filter voor je aquarium? In ons assortiment wij de Eheim UV filter Reeflex UV. De Reeflex UV van Eheim is verkrijgbaar in diverse types, afhankelijk van de grootte van je aquarium en welk doeleinde je hebt met je UV filter. Dit mooie product vermindert micro-organismen in het water en elimineert vuiligheid. De reeflex UV van Eheim heeft geen prestatieverlies doordat het water  in een direct route gaat langs de straling., waar andere conventionele UV filters via omwegen langs de UV-C lamp leiden.

  • Vermindert effectief micro-organismen in het water
  • Elimineert torpidity veroorzaakt door algen of bacteriën
  • Binnenin is hij uitgerust met hoogglans aluminium, waardoor de UV-C licht beter reflecteert en zorgt voor extra efficiënte sterilisatie
  • Uitstekende resultaten met laag energieverbruik 1,8 keer hogere effectiviteit dan de conventionele UV-apparaten
  • Geen prestatie verlies door speciaal design
  • Ook ideaal voor kwekers, vermindert het risico op infecties
  • Auto-Off wanneer lamp word vervangen
Meer over eheim? Hier
  • , , , , , , ,

    Eheim Reeflex UV Vermindert effectief micro-organismen in het water Elimineert torpidity veroorzaakt door algen of bacteriën Binnenin is hij uitgerust met hoogglans aluminium, waardoor de UV-C licht beter reflecteert en zorgt voor extra efficiënte sterilisatie Uitstekende resultaten met laag energieverbruik 1,8 keer hogere effectiviteit dan de conventionele UV-apparaten Geen prestatie verlies door speciaal design Ook ideaal voor kwekers, vermindert het risico op infecties Auto-Off wanneer lamp word vervangen
    Lees meer
    110.90219.90 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
De reeflex Uv is verkrijgbaar in de types:
  • Eheim Reeflex UV 350
  • Eheim Reeflex UV 500
  • Eheim Reeflex UV 800
  • Eheim Reeflex UV 1500
Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt

4.7
Gebaseerd op 789 beoordelingen
powered by Google
js_loader