Shopping Cart

Luchtpomp in aquarium

Is het gebruik van een luchtpomp in het aquarium nodig? of juist niet? De belletjes van een luchtpomp aan het oppervlakte zorgen dat het water in beweging komt. De gasstofwisseling komt hierdoor beter op gang en zorgt het voor zuurstof in het water. Wanneer gebruik je nu een luchtpomp in het aquarium en hoe kan je een luchtpomp nog meer toepassen?

 

Luchtpomp in aquarium

Luchtpomp in het aquarium

In deze video leggen we uit waarom je wel of niet een luchtpomp in het aquarium moet hebben. Wat is het nut van een luchtpomp?

En hoe moet je een luchtpomp gebruiken? We leggen het allemaal uit.

Waarom plaatst men een Luchtpompje in een aquarium?

Een luchtpomp wordt gebruikt in het aquarium om zuurstof in het water te brengen. Een luchtpomp brengt niet zelf zuurstof in het water. Door bijvoorbeeld een bruissteentje aan te sluiten op een luchtpomp, wordt het wateroppervlakte in beweging gebracht. Door de beweging van het water kan er door een gasstofwisseling zuurstof worden opgenomen door het water. Tegelijkertijd kan er CO2 ontsnappen uit het water. Vissen en planten hebben zuurstof nodig om te overleven. Zonder een luchtpomp zal het water in het aquarium snel verzadigd raken met koolstofdioxide, wat schadelijk is voor de gezondheid van je vissen en planten.

Heb jij een aquarium met weinig planten (bijvoorbeeld een cichlide aquarium) dan is het vooral noodzaak om het zuurstofgehalte door middel van een luchtpompje op peil te houden. Omdat normaliter planten CO2 omzetten naar zuurstof, moet je dit aanvullen.

Vissen

Vissen halen hun zuurstof uit het water door middel van hun kieuwen. De kieuwen bevatten een netwerk van kleine bloedvaten die zuurstof uit het water opnemen. Als er te weinig zuurstof in het water zit, zullen de vissen moeite hebben om te ademen. Dit kan leiden tot stress, ziekte en zelfs de dood.

Planten

Planten gebruiken zuurstof voor de fotosynthese. Tijdens de fotosynthese gebruiken planten koolstofdioxide en water om glucose en zuurstof te produceren. De zuurstof die planten produceren, komt vrij in het water.

PH waarde

Als je door middel van een luchtpomp zuurstof in je aquarium toevoegt, gaat de PH-waarde omhoog. Houdt jij vissen of andere diertjes die het goed in water met een hogere PH-waarde (bijvoorbeeld cichlides), dan kun je dit dus ook op peil houden met een luchtpomp in je aquarium.

Toon filters
Toon filters

Toont alle 6 resultaten

Voordelen luchtpomp in je aquarium

Een luchtpomp biedt ook andere voordelen voor je aquarium, zoals:

  • Zuurstof voor je vissen
  • Planten gebruiken zuurstof tijdens de fotosynthese om meer zuurstof te maken.
  • Verhoogde watercirculatie: Een luchtpomp helpt om het water in het aquarium te circuleren. Dit helpt om de temperatuur van het water gelijkmatig te houden en om afvalstoffen af te voeren.
  • Verminderde ammoniakvorming: Ammoniak is een giftige stof die wordt geproduceerd door vissen en planten. Een luchtpomp helpt om ammoniak af te voeren, waardoor de waterkwaliteit verbetert.
  • Verhoogde waterkwaliteit: Een luchtpomp helpt om de waterkwaliteit te verbeteren door het water te zuiveren en de hoeveelheid zuurstof in het water te verhogen.

Wanneer heb je een luchtpomp nodig?

In principe heb je altijd een luchtpomp nodig in je aquarium. Zelfs als je aquarium klein is en je weinig vissen hebt, is het belangrijk om een luchtpomp te gebruiken om de zuurstofconcentratie in het water op peil te houden.

Soorten luchtpompen

Er zijn verschillende soorten luchtpompen op de markt. De meest voorkomende zijn:

  • Draagbare luchtpompen: Deze luchtpompen zijn klein en lichtgewicht, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Ze zijn geschikt voor kleine tot middelgrote aquariums.
  • Ingebouwde luchtpompen: Deze luchtpompen zijn ingebouwd in het aquariumfilter. Ze zijn compact en stil, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere aquariums.
  • Professionele luchtpompen: Deze luchtpompen zijn krachtig en geschikt voor grote aquariums.

Tips voor het kiezen van een luchtpomp

Bij het kiezen van een luchtpomp is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Grootte van het aquarium: Kies een luchtpomp die voldoende kracht heeft om het water in je aquarium goed te circuleren.
  • Aantal vissen: Hoe meer vissen je hebt, hoe meer zuurstof je nodig hebt.
  • Planten: Planten verbruiken ook zuurstof. Als je veel planten hebt, heb je mogelijk een krachtigere luchtpomp nodig.
  • Geluidsniveau: Luchtpompen kunnen geluid maken. Als je een stille luchtpomp wilt, kies dan een model met een ingebouwde geluiddemper.

Extra tips

  • Plaats de luchtpomp op een stabiele ondergrond.
  • Sluit de luchtpomp aan op een timer om de luchttoevoer te regelen.
  • Reinig de luchtpomp regelmatig om te voorkomen dat deze verstopt raakt.

Wat is de beste luchtpomp aquarium?

Als je op zoek bant naar de beste luchtpomp in je aquarium, dan denk je al snel aan de luchtpompen van Eheim. De luchtpompen van Eheim zijn verkrijgbaar in drie varianten

  • 100
  • 200
  • 400

Deze luchtpompen zijn zeer stil en van goede kwaliteit. In drie varianten ben  je verzekerd dat je jouw aquarium, hoe groot dan ook, voorzien wordt van luchtbubbels, maar wel voor een juiste prijs.

Een ander merk luchtpompen voor jouw aquarium zijn de HS Aqua 

Heb je een luchtpomp nodig in het aquarium

Een luchtpomp is niet altijd nodig in een aquarium. In sommige gevallen raden we het juist af. Een luchtpomp brengt water in beweging, hierdoor verdwijnt ook het CO2 uit het water. Dit is voeding voor planten. Als er onvoldoende CO2 zich in het water bevindt, kunnen planten minder groeien. Wil je een mooi en vol begroeit aquarium met mooie planten, dan is het gebruik van een luchtpompje niet altijd aan te raden. Door de beweging in het water en de daarbij behorende gasstofwisseling waarbij zuurstof in het water komt, ontsnapt er ook CO2. CO2 is een voedingsstof voor planten. Dus als er te weinig CO2 in het aquarium zit, hebben de planten minder kans om te groeien. 
Doordat planten, door het gebrek aan voedingsstoffen (CO2) minder gaan groeien, gaan ze ook minder zuurstof aanmaken. Zo heb je ook meer kans op algen. 

Als je ziet dat je jouw vissen zich aan de oppervlak gaan bevinden, kan dit betekenen dat je een te laag zuurstof gehalte hebt. 

Luchtsteentje voor luchtpomp

Om te toevoer van lucht door een luchtpomp in je aquarium goed te verspreiden, is het goed om een luchtsteentje te gebruiken. Op een veilige manier zorgt je voor de beluchting van je aquarium. Een luchtsteentje is tegenwoordig een essentieel onderdeel voor het prettig leefomgeving van jouw vissen. Een luchtsteentje in het aquarium brengt het water in beweging, wat daarmee de gasstofwisseling en zuurstofopname stimuleert.  

Luchtslang voor luchtpomp in aquarium

Om de geproduceerde lucht vanuit een luchtpomp in het aquarium te brengen, dat kan zijn door een luchtsteentje om door een filter op lucht, moet je gebruik maken van een luchtslang. Een meest voorkomende maat luchtslang voor een aquarium is 4/6. 4 mm binnenmaat en 6 mm buitenmaat.

Ook kun je, bijvoorbeeld als je twee aquaria van lucht moet voorzien, splitters en kraantjes kopen voor op jouw luchtslang.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt