Shopping Cart

Aktieve kool in aquarium

Actieve kool, of carbon in het aquarium, je hoort het wel vaak, maar wat doet dan die actieve kool? Waarvoor kan je actieve kool gebruiken? Moet je dit standaard gebruiken of tijdelijk? Een koolstofbron die je in je filter plaatst. Het heeft een adsorberend vermogen, dat betekent dat het stoffen aan zich kan binden, waardoor deze makkelijk uit het aquarium gehaald kunnen worden. 

We leggen je alles uit over actief kool. 

Aktieve kool in het aquarium

Actief kool in je aquarium

Actief kool, ook wel carbon genoemd,  in je aquarium kan heel goed zijn voor het ‘opruimen’ van bepaalde stoffen. Schadelijke stoffen en kleurstoffen worden zeer goed door het kool opgenomen. We leggen je alles uit over het gebruik van actief kool in je aquarium in deze video.

Wat is actieve kool?

Actief kool wordt gewonnen uit houtsnippers, turf, kokos- en notenschalen, steenkool, bruinkool of andere organische materialen. Het wat een zwarte stof, en heeft vele doeleinden. Actieve kool werkt door zijn grote oppervlakte en fijne poriën. Commercieel verkrijgbare typen hebben een oppervlak van 500 tot 2000 vierkante meter per gram (m2/g). De koolstofatomen in actieve kool trekken gasvormige of vloeibare moleculen aan. Deze aantrekking wordt beïnvloed door factoren zoals de vorm en massa van de moleculen. Omdat niet alle moleculen even sterk worden aangetrokken, kan actieve kool specifieke ongewenste stoffen uit lucht, gas of water verwijderen.

De gewonnen kool wordt onder druk gebracht en de zuurstof wordt verwijderd. Vervolgens wordt de kool verhit en krijgt het kleine poriën en openingen. Dit maakt het kool ‘actief’.

Actieve kool wordt gebruikt, zoals gezegd, voor vele doeleinden. Zo wordt actief kool onder andere gebruikt voor het zuiveren van drinkwater, Adsorptie van giftige stoffen in medische wereld, bodemsaneringen bij bedrijven of na ongelukken en dus ook voor het onttrekken van schadelijke stoffen in het aquarium.

Actieve kool in het aquarium

Actief kool trekt dus schadelijke stoffen uit het water, dus ook het gebruik actief kool in een aquarium kan actief zeer nuttig zijn. Doordat Actief kool een adsorberende werking heeft kan het bepaalde stoffen tot zich nemen. Op deze manier haal je schadelijke stoffen uit het aquarium. Waarom je actief kool in het aquarium zou gaan gebruiken heeft een aantal redenen:

 

  • Het verwijderd schadelijke stoffen zoals Ammoniak (NH3) en Nitriet (NO2)
  • Het neemt kleurstoffen tot zich, zo wordt je aquariumwater kraakhelder en niet geel or bruin. 
Dit zijn voor voordelen van het gebruik van actief kool in het aquarium, helaas heeft het ook een nadeel. Het haalt ook goede stoffen uit het aquarium zoals Fosfaat, wat goede voeding/mest is voor jouw aquarium planten
 
Wij adviseren om actief kool niet standaard te gebruiken in je aquarium, omdat het veel werk is om goede stoffen, zoals plantenvoeding, weer goed toe te voegen. Maar die er daardoor weer heel snel weer uitgefilterd worden door de actieve kool. 

Actieve kool aquarium nodig

Of je actief nodig bent in je aquarium, hangt af van wat je wilt bereiken. Wij raden aan actief kool niet altijd te gaan gebruiken. Wanneer is het dan wel nodig kool te gebruiken? 

Na een medicijnkuur en na de waterwissel. Zijn je vissen ziek geweest en heb je een medicijn toegepast? Achteraf moet je een flinke waterwissel doen. Dan is zeker aan te raden om actieve kool te gaan gebruiken om restanten uit het water te filteren. 

Wij raden dus aan om actief kool incidenteel te gebruiken. Gebruik je het standaard in je aquarium, dan is dus het nadeel dat de kool bijvoorbeeld ook de fosfaten en andere belangrijke voedingsstoffen eruit filter, die moet je dan weer extra gaan toevoegen.

Hoe gebruik je actieve kool?

Voor een effectieve filtratie in je aquarium is het belangrijk om de koolstoffilterpads of filtermateriaal correct te plaatsen. Dit betekent dat ze achter de biologische en andere filtermedia moeten worden geplaatst in het mechanische filter, om verstoring van de werking van nuttige bacteriën te voorkomen. Door actieve kool achter de biologische cartridge toe te voegen, kan de biologie het nitrificatieproces (het proces waarbij in een bodem met zuurstof de nitriet- en de nitraatbacteriën ammoniak of ammonium (in stapjes) afbreken tot de voor de plant opneembare anorganische stikstofbron nitraat.) uitvoeren terwijl koolstof denitrificatie uitvoert als aanvulling op zijn hoofdactiviteit.

Omdat actieve kool gifstoffen uit het water bindt, moet het regelmatig worden vervangen, meestal eens per maand, afhankelijk van het soort kool en de mate van verontreiniging. Langere pauzes maken het koolstoffilter ineffectief en na verloop van tijd kan het zelfs geabsorbeerde stoffen teruggeven. Merkt u een verandering in waterkwaliteit, zoals verkleuring of een onaangename geur, dan is het tijd om de koolstof te vervangen. Voorkom problemen door tijdig onderhoud van uw filter.

Superfish Carbon pad

De Superfish Carbon pad is een speciale filtermat voor helder aquariumwater, handig op maat te knippen voor ieder soort filter.

  • Unieke werking!
  • Voor helder en gezond water
  • Bij gebruik van medicijnen en chemicaliën de filtermat verwijderen
  • Vervang de filtermat eens per maand voor een optimaal resultaat
Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt