Shopping Cart

Aquarium en vakantie

Het aquarium en de vakantie, een relevant onderwerp want de dagen worden langer en de temperaturen hoger: de zomervakantie staat weer voor de deur! De vakantie dat veel mensen langer van huis zijn dan normaal en daarom voor veel aquariumliefhebbers ook een spannende periode. Want hoe zorg je ervoor dat je aquariumbewoners en planten de vakantie zonder fikse kleerscheuren doorkomen? Je leest het in onderstaand artikel!

Voerautomaat

Aquarium en vakantie - een stappenplan

 

1. Een goede voorbereiding is het halve werk – Maak daarom een week van tevoren je aquarium en filter goed schoon. Zorg dat je CO2 fles voldoende gevuld is, zorg ervoor dat alle benodigdheden voor de oppas in huis zijn et cetera.

 

2. Koop een voederautomaat – We hebben veel verschillende voederautomaten op voorraad, de één nog luxer dan de ander. Informeer bij ons welke voor jou geschikt is.

 

3. Koop vakantievoer – Er bestaat ook weekendvoer of vakantievoer. Vaak is dit voldoende voor maximaal twee weken, afhankelijk van de hoeveelheid vissen en je aquarium.

 

4. Vraag een vriend(in) om af en toe te komen checken – belangrijk is wel dat diegene weet waar hij of zij op moet letten. Dus een beetje kennis van aquaria is dan wel handig.

 

5. Voer niet te veel! – Als je een oppas hebt geregeld of een voederautomaat hebt geïnstalleerd, voer dan niet te veel. We zien vaak dat de oppas met goede bedoelingen de vissen wat extra verwent, maar met verkeerde waterwaardes, een vies aquarium en dode vissen als gevolg. Stel je voederautomaat dus goed in, test dit uitvoerig van tevoren en laat de oppas zien hoeveel voer je vissen nodig hebben. Ga je slechts enkele dagen weg en zijn je vissen in topconditie? Dan kun je ook prima een aantal dagen niet voeren. Gezonde vissen kunnen heel goed een paar dagen zonder eten.

 

6. Verlaag de temperatuur van het aquarium – Maar nooit onder de ondergrens van wat de vissen nodig hebben! De meeste vissen worden rond de 24 graden gehouden. Echter zijn er ook vissen die lagere temperaturen kunnen verdragen. Hoe lager de temperatuur, des te lager de spijsvertering en hoe minder voer je vissen nodig hebben. Daarnaast groeien je planten bij een lagere temperatuur minder hard en hebben daardoor ook minder plantenvoeding nodig. Draai niet in 1 keer de temperatuur naar beneden maar bouw dit langzaam met maximaal één graad naar beneden per dag. Bij terugkomst kan je de temperatuur met dezelfde voorzichtigheid weer langzaam opschroeven.

 

7. Extra plantenvoeding toedienen – Aangezien wij altijd vloeibare plantenvoeding adviseren en een waterwissel van 10% per week, is dit advies afhankelijk van hoe lang je weg bent. Tijdens je vakantie zal er waarschijnlijk geen waterwissel plaats vinden maar het voedingsverbruik van je planten gaat wel gewoon door. Voeg daarom voor vertrek 0,5x zoveel vloeibare plantenvoeding toe als normaal. Dit kan geen enkel kwaad voor je vissen en garnalen maar je planten staan er wel nog steeds mooi en algenvrij bij als je terugkomt.

 

8. Verkort de verlichtingsduur – Hoe langer de verlichting brandt, hoe meer voeding de planten opnemen en hoe harder ze dus groeien. Door de dagelijkse verlichtingsduur terug te schroeven zullen de planten minder hard groeien. Wij adviseren normaal maximaal 10 lichturen per dag, maar dit kan je in de vakantieperiode best met 30% verkorten.

 

9. Koop een automatisch bijvulsysteem – Heb je een bioloog/sump onder je aquarium? Koop daarvoor dan een automatisch bijvulsysteem. Zeker bij zeeaquaria is het belangrijk dat het verdampte water bijgevuld wordt zodat de waterwaardes niet te veel gaan schommelen.

 

10. Relax! – Je hebt tenslotte vakantie en als je alles goed hebt voorbereid, dan moet het helemaal goed komenen kun jij straks bij thuiskomst weer heerlijk genieten van je aquarium.

 

Vakantie visvoer

Speciaal voor de vakantiedagen hebben we weekendvoer of vakantie visvoer in het assortiment. Dit is een groot voedertablet dat speciaal zo is ontworpen dat het geleidelijk aan lost laat en de vissen op deze manier voor maximaal 14 dagen van voedsel voorziet. Echter brengt vakantie visvoer wel de nodige risico’s met zich mee. Voer dat niet wordt opgegeten blijft in het aquarium liggen en kan de waterwaarden (ernstig) verstoren met eventuele sterfte en een mogelijke algenexplosie tot gevolg. Het is daarom erg belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van je aquarium en het aantal vissen in je bak. We adviseren je graag in de winkel welk vakantie visvoer voor jouw bak het meest geschikt is!

 

Voordeel: goedkope en makkelijke oplossing tot maximaal 14 dagen.

 

Nadeel: kans op verstoorde waterwaarden met allerlei problemen tot gevolg.

Voederautomaat vakantie

Als je geen (betrouwbare) oppas kan vinden voor je aquarium in de vakantie is een voederautomaat een uitstekende oplossing. We hebben veel verschillende voederautomaten in het assortiment, de één nog luxer dan de andere. Maar elke voederautomaat is voor de vakantie zodanig in te stellen dat er op een tijdstip naar keuze een bepaalde hoeveelheid voer in het aquarium wordt gedoseerd. Het voordeel hier van is dat er rekening kan worden gehouden met de verschillende dieetwensen van vissen, gezien je zelf bepaalt wat er gedoseerd wordt. De meeste voederautomaten kunnen in je vakantie je vissen gemiddeld van enkele weken van voedsel voorzien. 

 

Let bij aanschaf er wel op of de voederautomaat zelf het voer belucht of dat deze moet worden aangesloten op een luchtpomp. Beluchting houdt het voer droog en voorkomt dat het gaat schimmelen. Let er daarnaast ook op dat de batterijen nog vol genoeg zijn voor je vertrekt, want zonder batterijen geen voer!

 

Voordeel: voedermoment en hoeveelheid voer nauwkeurig in te stellen. Ook geschikt voor een langere vakantie.

 

Nadeel: wanneer er een storing optreedt krijgen de vissen geen voer.

Hoe lang kan je een aquarium alleen laten

Hoe lang kan je een aquarium alleen laten? De meeste aquariumbezitters zijn bijna dagelijks wel even met hun aquarium bezig en vinden het daarom vaak best wel spannend om hun aquarium in de vakantie onbeheerd achter te laten of om de zorg uit handen te geven. En die zorg is niet geheel onterecht: er is vaak maar weinig voor nodig om je aquarium uit zijn natuurlijke balans te brengen. Een disbalans kan voortkomen uit een gebrek aan verzorging en aandacht maar een onwetende oppas die teveel voert kan hier ook voor zorgen. Daarnaast zijn het niet alleen de vissen die op reguliere basis verzorging nodig hebben: veel mensen hebben ook de nodige planten in hun bak die op regelmatige basis voedingstoffen nodig hebben. Want zodra de aanwezige voedingsstoffen zijn verbruikt krijgen de planten het vaak moeilijk en ligt een algenuitbraak al gauw op de loer. Maar hoe lang kan je een aquarium dan alleen laten? Als je uiterlijk een week op vakantie gaat volstaat het vaak al om voor vertrek een verhoogde dosis plantenvoeding toe te voegen. Ga je langer weg? Dan raden wij aan om onderstaande maatregelen te treffen:

 

– Verminder het aantal uren licht naar maximaal zeven uur per dag – Hoe minder licht de planten krijgen, hoe minder voedingsstoffen ze namelijk verbruiken.

 

– Verminder de lichtintensiteit – Heb je LED-verlichting? Dek dan een deel van de lamp af en/of verwijder de reflectoren. Heb je meerdere TL-balken? Draai er dan één of twee los. Wanneer dit je teveel gedoe is kan je er voor kiezen om een aardige hoeveelheid drijfplanten in het aquarium te plaatsen waardoor de overige planten minder licht vangen.

 

– Zet de juist afgemeten plantenvoeding klaar – In het geval je een oppas geregeld hebt kan je een afgemeten hoeveelheid plantenvoeding klaar zetten in een afgesloten potje met daarop vermeld de exacte datum van dosering.

 

Op de vraag hoe lang je een aquarium alleen kan laten kunnen we dus kort zijn: ga je uiterlijk een week weg? Zorg er dan voor dat je extra plantenvoeding toevoegt zodat je planten niet zonder voedingstoffen komen te zitten en je daarmee de kans op een algenuitbraak sterk verminderd. Ga je langer weg? Neem dan lichtbeperkende maatregelen en regel als het kan een oppas. Hoe lang je de vissen alleen kan laten wordt in onderstaande alinea besproken.

 

Kan een vis een week zonder eten

In veel gevallen kunnen vissen prima een week zonder eten. In het wild zijn er ook wel eens periodes dat er minder of geen voedsel voorhanden is. Daarnaast zijn onze aquariumvissen vrijwel altijd te dik en hebben ze daarom doorgaans voldoende reserves om het een tijdje zonder voer te stellen. Een vis moet dus prima een week zonder eten aankunnen. Ga je langer weg? Zorg er dan voor dat je een oppas regelt of een voederautomaat aanschaft.

Wat moet je doen met je vissen als je op vakantie bent

Wat moet je doen met je vissen als je op vakantie bent? Wanneer je bovenstaande adviezen opvolgt moet het in principe helemaal goedkomen met je aquarium in de vakantie. Echter is het natuurlijk altijd mogelijk dat er iets gebeurt waar je niet op hebt kunnen anticiperen. Denk aan kapotte apparatuur, een lange stroomstoring of een aquarium dat spontaan begint te lekken. Zorg er daarom ook voor dat je altijd een noodplan voorhanden hebt als je iemand bereid hebt gevonden die op jouw aquarium wil letten. Zodoende weet deze persoon ook wat je moet doen met je vissen als jij op vakantie bent.

 

– Noteer ons adres en telefoonnummer zodat de verzorger ons altijd om advies kan vragen als er sprake is van een noodsituatie.

 

– Heb je vrienden/kennissen/facebookgroepen die ook verstand hebben van de hobby? Noteer hoe deze bereikt kunnen worden in geval van nood.

 

– Noteer het telefoonnummer en polisnummer van je verzekering. Mocht er sprake zijn van een (grote) lekkage is het handig als de verzekering kan bijspringen.

Tot slot

Volg onze adviezen en tips op en je aquarium zal na de vakantie er hoogstwaarschijnlijk nog prima bij staan. Mocht je een verzorger geregeld hebben, maak dan met name goede afspraken over het voeren van de vissen. Zo kan jij met een gerust hart op vakantie en haal je ook onzekerheid bij je verzorger weg.

Geniet van je vakantie!

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt