Shopping Cart

Aquarium extern filter schoonmaken

Vissen scheiden net als wij mensen afvalstoffen uit, alleen komen deze niet netjes in de wc terecht maar in hetzelfde water als waarin zij leven. Schoon aquariumwater is daardoor van levensbelang voor je aquariumbewoners en het filter vormt hierbij een onmisbaar element. Alle afvalstoffen die in het water terecht komen, worden namelijk opgevangen door het filter. Daarnaast blijft door dit staaltje techniek het aquariumwater in beweging wat erg belangrijk is voor het gezond houden van je aquarium. Uiteraard stapelen de afvalstoffen zich in het filter langzaam op waardoor deze op een gegeven moment minder goed zijn werk zal gaan doen en zelfs kan gaan verstoppen. Zodra de uitstroom van je filter minder wordt, is het tijd om deze schoon te maken. Echter moet dit wel met beleid gebeuren. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe jij jouw externe filter succesvol kan schoonmaken.

Aquarium extern filter schoonmaken

Hoe werkt een extern aquariumfilter

De naam zegt het al: een extern filter bevindt zich niet in- maar buiten het aquarium. Als je een aquariummeubel hebt kun je het filter mooi wegwerken in de kast maar het deze kan uiteraard ook prima naast het aquarium staan, mits lager geplaatst. De werking van een extern filter is in principe erg eenvoudig: het heeft een in- en een uitstroom wat betekent dat het aquariumwater wordt aangezogen, zich door de verschillende compartimenten van het filter beweegt, en vervolgens weer gezuiverd in het aquarium terecht komt. Het vuil blijft achter in de verschillende filtercompartimenten en hier ontstaan ook de bacterieculturen die onmisbaar zijn voor een gezond aquarium. Om deze bacteriën in leven te houden is het van belang dat het filter 24/7 blijft draaien. Schakel deze dus NIET met de verlichting mee uit ‘s nachts!

 

Dan gaan we nu iets verder in op de technische werking van een extern filter. Om het vervuilde water in het filter te krijgen bevestig je aan de ene kant van je aquarium een inlaat welke door middel van een speciale filterslang het water naar je filter transporteert. Het vieze water passeert verschillende soorten filtermateriaal van grove- naar fijne structuur om vervolgens gezuiverd via een andere filterslang weer terug je aquarium in te stromen. Het terugstromen van het gezuiverde water vindt plaats via een spraybar of lilypipe om een rustige en gecontroleerde waterstroom te garanderen. Het is van groot belang om de uitlaat aan de andere kant van het aquarium te plaatsen dan waar de aanzuigslang is gemonteerd om ervoor te zorgen dat er een goede waterkringloop ontstaat.

 

 Zoals in de inleiding al werd vermeld zal je externe filter vanwege het ophopende vuil op den duur gaan verstoppen. Echter is het schoonmaken ervan met beleid gebeuren. We willen namelijk niet dat de opgebouwde bacteriekoloniën die een zuiverende werking op je aquariumwater hebben verloren gaan. In onderstaande video legt Willem Jan stap voor stap uit hoe het reinigen van een extern filter in zijn werk gaat.

Extern aquarium filter schoonmaken

We hebben verscheidene filters van verschillende merken in ons assortiment, maar in principe gaat het schoonmaken ervan globaal hetzelfde in zijn werk. 


1. Het filter loskoppelen van het aquarium

Als eerste haal je natuurlijk de stekker van het filter uit het stopcontact. Om een waterballet te voorkomen is het zaak dat de kraantjes (die kunnen op het filter zelf zitten of op de slang) worden afgesloten. Dit zorgt ervoor dat er geen aquariumwater meer het filter in kan stromen. Vervolgens koppel je de slangen los en is het filter los van het aquarium. Let op: wanneer de kraantjes aan het filter bevestigd zitten kan er nog wel aquariumwater in de slang achterblijven. Houd er dus even een emmer bij als je het filter loskoppelt van de slangen!


2. Het reinigen van de filtermedia

De meeste externe filters zijn opgebouwd uit verscheidene compartimenten waarbij het vervuilde water verschillend filtermateriaal passeert, van grof naar fijn. Bij de instroom van het filter plaats je de keramische ringen. Hier nestelen de bacteriën die zo van belang zijn voor een gezond aquarium. Wij raden aan om deze keramische ringen om te spoelen met aquariumwater in plaats van kraanwater om zo de gevestigde bacteriën grotendeels in leven te houden. Herhaal dit proces zo nodig enkele keren totdat het water niet meer donkerbruin van kleur is. 

Bovenop de keramische ringen vind je de filterspons- en watten. In tegenstelling tot de keramische ringen moeten deze eens in de zoveel tijd vervangen worden. Vervang ze zodra ze volume verliezen of niet meer schoon willen worden. Ook hier geldt dat je deze filtermedia moet uitspoelen, en dan ook het liefste met aquariumwater.


3. Het filter terugplaatsen

Wanneer alle filtermedia gereinigd zijn, kunnen deze in dezelfde volgorde weer teruggeplaatst worden in het filter. Let hierbij goed op dat je het motortje goed aansluit op de rest van het filter om lekkage te voorkomen. Sluit het filter weer aan op de slangen en zet het kraantje van de aanzuigslang open. Als het goed is moet het aquariumwater nu je filter in gaan stromen. Het is van groot belang dat je filter helemaal gevuld is met water voordat je deze weer aanzet omdat het filter anders kapot draait. Mocht het water op deze manier niet je filter in gaan stromen, zuig dan kort aan de uitvoerslang om de waterstroom op gang te brengen. Als de aanvoer van het water op gang is, zet je ook de andere kraan open. Wanneer het filter helemaal gevuld is steek je de stekker in het stopcontact en begint het filter weer te werken. Het kan zijn dat je kort een krakend geluid hoort. Geen paniek; dit wordt veroorzaakt door eventuele luchtbelletjes die in het filtermateriaal zitten.


Wanneer je bovenstaande stappenplan aanhoudt heb je in mum van tijd jouw externe filter verschoond!

(Nuttige) bacteriën toevoegen en behouden

Wanneer je een nieuw extern filter hebt aangeschaft moet de bacteriecultuur die zo van belang is voor het zuiveren van je aquariumwater natuurlijk nog opgebouwd worden. Om dit proces te versnellen is het verstandig om tijdens het opstarten nuttige bacteriën toe te voegen welke het verkrijgen van gezond aquariumwater zullen versnellen. Wij adviseren om Bacto van HS Aqua toe te voegen in je filter of je aquariumwater. Dit product bevat een bacteriestartcultuur welke nodig is om giftige stoffen als ammoniak en nitriet af te breken en om te zetten in nitraat. Voor nog snellere resultaten kan Bacto Turbo worden gebruikt.

 

De bacteriën die je toe gaat voegen hebben echter wel een geschikt oppervlak nodig om zich aan te hechten. Plaats daarom onderin je filter keramische ringen van HS Aqua. Deze keramische ringen vormen een voldoende groot oppervlak om een gezonde bacteriecultuur te huisvesten. 

Beste aquariumfilter

 

 We hebben verscheidene merken in het assortiment in verschillende prijsklassen. Wij raden aan om te kiezen voor een extern filter van Eheim of Oase vanwege de lange levensduur, de goede kwaliteit en de fluisterstille werking.

 

Een filter van Oase is de beste keus als je zo weinig mogelijk tijd en moeite kwijt wil zijn aan het verschonen van je externe filter. Vanwege de afneembare filtermodule wordt het verschonen van je externe filter een gemakkelijk en vlot klusje. Je hoeft niet het hele filter af te koppelen en daarnaast behoud je zo ook de kostbare bacteriecultuur. Pas wanneer het filter ook ná het verschonen van het ‘voorfilter’ niet meer goed doorstroomt wordt het tijd om het gehele filter te verschonen. Zie hier een video waarin we de werking van dit filter grondig uitleggen.

 

Eheim staat al jaren bekend om zijn duurzaamheid en kwaliteit. Ondanks de lange levensduur kan het gebeuren dat een onderdeel van je filter op een gegeven moment kapot gaat. Echter zijn bijna alle onderdelen van een Eheim filter los te koop en eenvoudig te verwisselen waardoor u niet een geheel nieuw filter hoeft aan te schaffen. In de winkel hebben we altijd een aantal van deze onderdelen op voorraad. Eheim verkoopt een Classic lijn en een Professionel lijn waarbij laatstgenoemde een luxere en nóg betere uitvoering is welke voorzien is van een noodknop. Deze noodknop kan worden ingeschakeld wanneer het filter aan kracht verliest door vervuiling van het filtermedia waardoor zodoende de originele kracht tijdelijk wordt verlengd.

 

Filtermateriaal extern filter

Zoals al eerder vermeld wordt er gebruik gemaakt van verschillende filtermedia voor een optimale zuiverende werking. Wij raden aan om onderin het filter de keramische ringen te plaatsen. Dit materiaal vormt een zeer geschikt aanhechtingsoppervlak voor de benodigde bacterieculturen en vangt daarnaast het meest grove vuil op. Plaats hierboven de filterspons, gevolgd door een dikke laag filterwol. Het meest fijne vuil blijft hierin achter waarna je aquariumwater gezuiverd en al weer terug wordt geleid naar je aquarium.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt