Shopping Cart

Waterontharder en een aquarium

Een aquarium waterontharder in huis en een aquarium? Dan kan voor problemen zorgen in de plantengroei of voor bepaalde vissen. Er zijn verschillende soorten waterontharders en waar sommige types geen problemen veroorzaken, zijn een aantal types waarbij wel degelijk problemen kunnen ontstaan. Waar je op moet letten wanneer je een waterontharder thuis hebt lees je hieronder.

zoetwater-banner

Wat doet een waterontharder met je aquariumwater?

Er zijn verschillende soorten waterontharders en sommige waterontharders veranderen de watersamenstelling waardoor de balans in de waterwaardes zo veranderd dat dit een probleem kan worden voor je aquariumplanten en vissen. 

De meeste waterontharders halen de verbinding tussen de mineralen calcium en magnesium  uit het water. Kalkaanslag ontstaat doordat deze stoffen zich ophopen in leidingwater en zich afzetten op je kranen, douche-armatuur enz. Maar hoe zit dat nou? Waar moet je op letten als je een waterontharder in huis hebt en een aquarium.

De meeste aquariumproblemen komen doordat:

  • er geen calcium en magnesium meer in het aquariumwater zitten, deze twee micro-spoorelementen zijn essentieel voor een gezonde plantengroei.
  • de balans in pH, Kh en Gh verstoort zijn. De hardheid is verstoord waar je vissen last van krijgen, 
  • plantenvoedingen en Co2 door het verstoorde evenwicht slecht worden opgenomen in het aquariumwater.

De verschillende soorten waterontharders die wij hier bespreken zijn de volgende soorten:

Magnetische waterontharder

Een magnetische waterontharder zorgt er voor dat Calcium en Magnesium geen reactie meer met elkaar aan gaan. De stoffen blijven wel gewoon in het water, en blijven dus ook beschikbaar voor uw aquarium planten. Deze waterontharders zijn goedkoop maar doordat ze niks verwijderen uit het water ook minder effectief. Het voordeel van deze waterontharders voor uw aquarium is dat deze voor zo goed als geen problemen zorgen. 

Waterontharder op basis van zout

Een waterontharder op basis van zout werkt (zoals de naam al aangeeft) op basis van regeneratiezout, ook wel onthardingszout genoemd.  Naast het zout in deze waterontharders, is de waterontharder voorzien van harskorrels. Deze harskorrels binden het calcium en magnesium, waarna het zout de harskorrels weer regenereert.

Deze soort waterontharders brengt de volgende problemen met zich mee voor het aquarium.

 

  • Door het missen van calcium en magnesium missen de planten een essentiële voedingsstof. Het is dan aanbevolen om een vloeibare plantenvoeding te gebruiken die rijk is aan deze stoffen of eventueel een voedingsbodem te gebruiken voor langdurige afgifte van deze missende stoffen.
  • Er wordt een minuscule hoeveelheid zout aan het water toegevoegd, dit proef je niet maar wanneer je steeds verdampt water aanvult loopt het zout gehalte telkens een heel klein beetje op. Sommige vissen kunnen hier erg slecht tegen. Denk hier bij aan Corydorassen, Discusvissen en andere gevoelige vissen. 

Waterontharder met filter

Een waterontharder met en filter is iets wat wij uit de aquariumwereld natuurlijk al wel langer kennen. Een speciaal filter haalt het kalk uit het water. Dit zijn een soort van osmose filters, osmose betekent onttrekking. In het geval van een waterontharder filter onttrekt dit het kalk (Kh).

Deze waterontharders halen het kalk uit het water. Dit kan je eenvoudig weer toevoegen aan je water en doet verder niks met calcium en magnesium. Ook deze waterontharders kunnen voor de aquariumhobby dus niet veel kwaad, wanneer je maar weer aanvult wat uit het water is onttrokken. Daarom adviseren wij bij Frits Kuiper Groningen om de Ph, KH en Gh te meten en eventueel bij een te lage waarde weer aan te vullen naar de gewenste aquariumwaterwaarde.

Waterontharder bypass

De meest ideale situatie is wanneer je thuis een waterontharder hebt en de mogelijkheid voor een bypass van deze waterontharder. De waterontharder wordt als ware tijdelijk uitgeschakeld.  Waardoor je weer de beschikking hebt aan mineraalrijk kraanwater. Woon je in de noordelijke provincie dan is het water vrij hard (Ph boven de 7), in dat geval is het heel mooi om 50/50 onthard water / mineraal rijk water te gebruiken. 

Osmose apparaat waterontharder

Wil jij helemaal eigen baas zijn over de spoorelementen in het aquariumwater? Dan is een Osmoseapparaat achter je waterontharder een uitkomt. Een osmoseapparaat haalt alle overige stoffen uit het water, zodat je dit later weer kan aanvullen met de juiste mineralen geschikt voor jouw aquarium, je hebt de keuze uit een hoge of lage Ph/Kh dit is afhankelijk van de aquariumbewoners. 

Zo kies je voor de malawi – Tanganyika variant wanneer je bewoners houd die van nature een hogere pH nodig hebben. 

Waterwaardes testen

Een gezond aquarium, een gezonde plantengroei en geen algen. Dit alles begint bij de juiste waterwaardes! Een waterontharder heeft als enige doel geen kalk afzet op je kranen, douchedeuren enz. Er ontstaat echter een onbalans in de waterwaardes, het water wordt te zacht. Om te kunnen achterhalen waar de onbalans in zit dien je te beginnen met het testen van de waterwaardes. Frits Kuiper Groningen helpt u daar graag mee en heeft een breed scala aan eenvoudige thuistesten die je helpen met een gezond, stabiel en vooral mooi aquarium. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt