Shopping Cart

Aquarium zonder CO2

Een aquarium zonder CO2 is mogelijk. Een aquarium met planten heeft normaal gesproken CO2 nodig. CO2 is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor het  groeien van planten. Hiervoor moet je vaak een CO2-systeem aanschaffen om via CO2 je aquarium te voorzien van koolstof. Je kunt ook een aquarium zonder CO2 creëren als je maar de juiste balans vindt tussen  verlichting, CO2 en voeding.

Aquarium zonder co2

Kan een aquarium zonder CO2?

Als je een aquarium wilt zonder co2 systeem hebben win deze video alle tips en tricks voor je. Waar moet je op letten? Welke voedingsstoffen moet je hebben? Of een aquarium kan zonder CO2 leggen we uit in deze video.

Aquarium planten

Een aquarium vol mooie, groeiende planten, dat is wat je wilt.  Aquarium planten hebben een belangrijke functie voor je hele aquarium. Een uitgebreid en vol plantenbestand zorgt voor een goede evenwicht in je aquarium. Bij een juiste evenwicht hebben algen geen kans en heb jij een gezond aquarium en gezonde vissen. Aquarium planten hebben vele functies:
  • Aquarium planten maken zuurstof aan
  • Ze bieden schuilplekken voor je vissen
  • Planten nemen Nitraat (afvalstoffen) op
  • Dienen als een onderliggende laag voor kuit voor je vissen
  • Ontnemen gif uit het water
  • Een mooie decoratie
Wil je planten goed houden, kijk dan naar de “gouden” driehoek: voeding / nutriënten, verlichting en CO2.
Aquarium zonder CO2

Ons showaquarium in de winkel, zonder CO2

Als deze drie elementen in goede balans heb, dan kun je heel eenvoudig een aquarium zonder CO2 draaien. 

Is CO2 noodzakelijk aquarium?

Heb jij planten in je aquarium dan is CO2 in aquarium noodzakelijk. Planten gebruiken Co2 tijdens de fotosynthese. In dit proces wordt CO2 in combinatie met water, omgezet naar glucose. Ook worden zuurstofmoleculen gescheiden en  en weer afgegeven in het water. Glucose zorgt weer voor de groei van je planten. Wil je dat je water genoeg zuurstof krijgt en je planten goed groeien, dan is CO2 wel noodzakelijk. 

Niet alle planten hebben evenveel CO2 nodig. Er zijn enkele planten die goed kunnen groeien zonder of mindere toevoeging van CO2. Enkele planten die het goed doen zonder toevoeging van CO2 zijn:

  • Microsorum Pteropus
  • Echinodorus Bleheri
  • Vallisneria Spiralis
  • Anubias
  • Cabomba
  • Cryptocoryne Wendtii

 

Aquarium zonder CO2 - Redfield ratio

Wil je de beste plantengroei en de minste kans op algengroei? Werk dan volgens de Redfield Ratio. Als jij een aquarium zonder Co2 wil houden, dan is het belangrijk op de eerste plaats de Redfield Ratio op orde te hebben. Als je al langer een aquarium hebt, dan zijn deze waardes vaak al goed.

Bij de juiste waardes, in de tabel in het geel, heb je de beste plantengroei. 

Is er een tekort aan Fosfaat en Nitraat, dan kun je deze gaan toevoegen. Is er van beide tekort, dan kun je de Flora grow PRo van Colombo aanschaffen. Dit is de enige toevoeging die Nitraat én Fosfaat heeft. Verder hebben we nog meer zeer nuttige plantenvoedingen. Klik hier

Aquarium zonder CO2 Redfield ratio

Deze voedingsstoffen worden gebruikt door de planten voor de groei. Zonder de Nitraat, fosfaat en ook kalium groeien je planten slecht. Hoeveel voeding je planten gebruiken moet je periodiek meten, zodat je na een aantal week weet wat het verbruik is om de dosering goed aan te passen. Blijven de waarden, volgens de Redfield Ratio goed, dan is een plantengroei gegarandeerd. 

CO2 vervangen aquarium

CO2 kun je vervangen met een watertoevoeging. Heb je nitraat en de fosfaat volgens de redfield ratio op orde, weet je wat je verbruik is van je planten? Dan kun je gaan beginnen met het toevoegen van de vervanger van CO2, de Colombo Flora Grow Carbo. De Carbo is een vloeistof, geen CO2 gas, maar het heeft wel dezelfde eigenschappen van CO2. Daarom is Flora grow Carbo een goede vervanger.

Het toevoegen Carbo voorkomt ook gedeeltelijk de vorming van algen. 

 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt