Shopping Cart

Aquariumstofzuiger

Waarom is een aquariumstofzuiger een onmisbare tool bij het schoonhouden van het aquarium? Dit lees je hier op deze pagina. Naast het wekelijkse onderhoud van het aquarium, zorgt een aquariumstofzuiger er ook voor dat de bodem luchtig blijft. Dit voorkomt bodemrot.

Superfish Stofzuiger

Aquarium Stofzuigen

Een aquarium stofzuigen, dat klinkt misschien wat gek, maar voor de doorgewinterde aquariaan is het gesneden koek zoals wij dat noemen.  Een aquarium wordt bevuild door de bewoners (vissenpoep) en door afgestorven aquariumplanten. Deze resten die dalen naar beneden en zorgen voor stikstof en bij een te hoge vervuiling en te weinig nuttige bacteriën krijgt het aquarium zelfs last van ammoniak en nitriet. Deze twee stoffen zijn giftig voor je aquariumbewoners en daarbij veroorzaken ze ook vaak algen. Dat wil je natuurlijk niet en daarom is het belangrijk om tijdens het wekelijkse aquariumonderhoud, de bodem te gaan stofzuigen.

De beste aquariumstofzuiger voor jou

Wat is nou de beste aquariumstofzuiger voor jouw aquarium? Er zijn verschillende soorten aquariumstofzuigers. Je hebt stofzuigers die werken op de de wet van de communicerende vaten, je hebt stofzuigers die werken op een luchtpomp en dan heb je nog aquariumstofzuigers op batterijen of een stekker hebben. Wil je bijvoorbeeld tussen de waterwissels door het grind van het aquarium stofzuigen, dan kan een stofzuiger op batterijen heel handig zijn. Het vuile aquariumwater wordt door een fijn filter gepompt en valt uiteindelijk weer terug in het aquarium. Zoek je een aquariumstofzuiger die ook direct het water eruit haalt? Dan is een aquariumstofzuiger op de wet van de communicerende vaten ideaal voor jou.

Verschillende aquariumstofzuigers

Hieronder bespreken wij de verschillende soorten aquariumstofzuigers en hopelijk kan je op deze manier de beste keuze maken wat voor stofzuiger voor jouw aquarium het meest geschikt is.

Aquarium stofzuiger op batterijen

Een aquariumstofzuiger op batterijen is een ideaal hulpmiddel wanneer je een keer te veel hebt gevoerd of wanneer er teveel vuil zich ophoopt in een hoek van je aquarium. De drempel om het aquarium te stofzuigen is heel laag en daarbij het gebruik van deze stofzuiger heel eenvoudig. De stofzuiger is compleet waterdicht, waardoor deze ook te gebruiken is bij hogere aquaria. De Eheim Quick Vac is dé stofzuiger die je zoekt voor deze klus. Het fijnmazige net houdt het afval van de bodem tegen en verstopt niet snel. De stofzuiger is van het gerenommeerde merk Eheim, dat gelijk staat voor kwaliteit. 

Aquarium stofzuiger op stroom

Een aquariumstofzuiger op stroom werkt hetzelfde als een stofzuiger op batterijen (er kunnen eventueel ook batterijen in). Het voordeel is dat je niet telkens nieuwe batterijen hoeft te plaatsen en je altijd de volledige kracht van de stofzuiger op stroom kan benutten. Nog een groot voordeel aan deze stofzuiger op stroom is dat je er een slang op aan kunt sluiten, waardoor je de stofzuiger ook kunt gebruiken voor een waterwissel. De HS Aqua Eco gravel cleaner is de stofzuiger die je voor deze aquarium-onderhoudsklus moet hebben.

Aquariumstofzuigen en water wisselen

Twee vliegen in één klap! Water wisselen en het aquarium stofzuigen! Wanneer je een waterwissel uitvoert in het aquarium is ons advies om ook altijd de bodem te stofzuigen. Afvalstoffen zakken naar beneden en komen dan in de bodem terecht. Gewoon maar water uit de bovenste laag van het aquarium halen heeft (wat ons betreft) niet zo heel veel nut, omdat de meeste vervuiling nog in het aquarium blijft hangen. Een probleem die daardoor kan ontstaan is een te hoge NO3(nitraat).

Voor elk formaat aquarium is er een aquariumstofzuiger die werkt op de wet van de communicerende vaten; water wisselen door middel van een emmer die lager staat dan het aquarium zelf.  De meeste aquariumstofzuigers van tegenwoordig hebben een flotter of een aanzuigbalg, zodat je de slang zelf niet meer hoeft aan te zuigen. Frits Kuiper Groningen heeft verschillende soorten stofzuigers in het assortiment. Wil je ons hele assortiment stofzuigers zien klik dan hier

Aquariumstofzuiger op lucht

Een stofzuiger die niet mag ontbreken is de aquariumstofzuiger op lucht. Deze stofzuiger sluit je aan op een luchtpomp. Onderin de stofzuiger wordt de lucht gepompt. De lucht wil omhoog en neemt water en vuil mee. Op deze manier kan je over de bodem gaan en zo ook het vuil wegzuigen. Het grote voordeel aan deze stofzuiger op lucht is dat er geen mechanische delen in zitten en er zo eigenlijk niets kapot kan gaan of kan verstoppen. Je bepaalt zelf hoe vaak je het aquarium gaat stofzuigen, omdat het water weer terugvalt in het aquarium.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt