Winkelwagen

Aquariumwater mistig

Als het aquariumwater mistig is dan betekent dit vaak dat er iets niet helemaal goed is in je aquarium. Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor het water mistig is. Soms kan dit komen door onvoldoende filtering, een vervuilde bodem, maar ook een slechte bacteriehuishouding in het aquarium kan er voor zorgen dat het aquariumwater niet mooi helder is. Hoe komt dit en nog belangrijker hoe lost je dit op? 

mistig aquarium

Aquariumwater mistig onvoldoende filtering

Je hebt vissen in je aquarium, deze vissen eten en poepen. Dit kom terecht in het aquariumwater. Een goed functionerend aquariumfilter zorgt ervoor dat het water weer mooi helder wordt. Dit is niet alleen een lust voor het oog, maar ook de aquariumverlichting is met helder water veel beter instaat om je aquariumplanten van de juiste verlichting te voorzien. Vaak wordt er gebruik gemaakt van binnenfilters maar voor grotere aquaria zijn buitenfilters vaak veel beter in het filteren van het water. Buitenfilters zijn er in alle soorten en maten. Wil je helder water doordat er teveel zweefvuil in het aquairum zit? Dan raden wij bij Frits Kuiper een buitenfliter aan, kies je voor Eheim dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Toon filters

Resultaat 1–8 van de 11 resultaten wordt getoond

Aquariumwater mistig door een vervuilde bodem

Wanneer de bodem van je aquarium vol zit met afval van planten/vissenpoep, dan is een grote schoonmaak belangrijk. Deze afvalstoffen moeten uit het grind verwijderd worden. Dit doe je heel eenvoudig door middel van een aquarium stofzuiger. Door om de drie dagen je aquarium te stofzuigen met een stofzuiger en per keer maximaal 20% water te verversen, haal je het grootste gedeelte aan zweefvuil uit het aquarium. De verschillende stofzuigers om deze klus te klaren hebben wij hier voor in een handig overzicht. 

 

Bacteriebloei - Aquariumwater mistig door een slechte bacteriehuishouding

Het kan voorkomen dat het evenwicht van de juiste filterbacteriën in je water zoek is, dit kan komen door een onbalans in de waterwaardes. Zo kunnen de juiste bacteriën zijn afgestorven door bijvoorbeeld een ammonia piek, iets wat vaak voorkomt bij een opstart van het aquarium of wanneer men te veel visvoer heeft gegeven. Het kan ook zijn dat het water simpelweg te schoon is, in te schoon water is er onvoldoende voeding voor de nuttige bacteriën om het water te zuiveren en helder te maken. Wanneer het water te schoon is moet je er voor zorgen dat er een juiste hoeveelheid nitraat en fosfaat aanwezig is, dit zijn voedingsstoffen voor de nuttige bacteriën. Ook dient er voldoende biologisch (filter)materiaal aanwezig te zijn waar de nuttige bacteriën zich aan kunnen vestigen. Hier onder een overzicht met producten die je kunnen helpen de juiste waterkwaliteit te meten en te voorzien van de nuttige bacteriën

Filtermateriaal voor helder aquariumwater

Het juiste filtermateriaal zorgt voor helder aquariumwater. Je kan gebruik maken van actief filterkool, dit maakt het water crystalhelder. Het nadeel van actief filterkool is echter wel dat dit ook veel goede stoffen uit het aquarium water filtert. Zo haalt actief kool bijvoorbeeld het belangrijke spoorelement FE (ijzer) uit het water. Daarom adviseren wij bij Frits Kuiper om maximaal 48 uur over actief kool te filteren. Op deze manier krijg je prachtig mooi helder water, maar door regelmatig de juiste plantenvoeding toe te voegen aan het aquariumwater, houdt je de plantenvoeding wel op pijl

Vloeistof voor crystalhelder aquariumwater

Naast verschillende toevoegingen voor je aquariumfilter, zijn er ook nog vloeibare toevoegingen die je aquarium helpen om mooi helder water te krijgen. De meeste toevoegingen zijn bindmiddelen, die maken het water eerst nog mistiger, maar de hele kleine deeltjes in het water in het aquarium mistig maken binden zich aan het middel. De deeltjes klonteren samen en blijven vervolgens in het aquariumfilter hangen (waar deze er eerst doorheen gingen). Bij het gebruik van deze middelen is het dus aan te raden om je aquariumfilter vaker schoon te maken. Kort gezegd werkt het aquariumfilter dus een stuk efficiënter.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options