Shopping Cart

Baardalg in je aquarium

Iedereen heeft er wel eens last van gehad, algen in je aquarium. Hardnekkig en moeilijk om weg te krijgen, vooral die vervelende zwarte puntjes, dit heet baardalg. Het is één van de hardnekkigste algen om vanaf te komen en blijft lang zitten als het niet goed behandeld wordt. Hoe kun je dit nou goed behandelen en hoe ontstaat het nou eigenlijk? 

baardalg in je aquarium

Help! baardalg, hoe kom je er van af?

Baardalg, een van de vervelendste algensoorten die er is. Hoe ontstaat het maar vooral, hoe kom je er van af? 

In deze video leggen we uit  wat je er tegen kan doen en hoe je er het snelst van af komt. 

Hoe herken je baardalg

Baardalg ook wel bekend als zwarte puntalg en rode wieralg. De baardalg is familie van de rode alg, dit is omdat de baardalg als het dood wordt gemaakt rood wordt. 

In het beginstadium is de baardalg een klein pluizig zwart puntje, naarmate deze gaat groeien kun je ze herkennen doordat ze lijken op een harig stukje alg die over het algemeen aan de randen van je bladeren zitten, dit vormt een soort van baard vandaar de naam baardalg.

Het komt af en toe ook op een stukje hout of decoratiemateriaal maar in dit geval is het penseelalg. De vormt lijkt hierbij hetzelfde maar het zijn wel verschillende soorten. Gelukkig kun je deze algen op dezelfde manier bestrijden.

Hoe ontstaat baardalg

Baardalg kan door verschillende oorzaken onstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Te laag CO2 gehalte
  • Te veel (zon)licht
  • Te weinig of geen watercirculatie
  • Te kort aan voedingstoffen
Vaak is het een combinatie van de 4 en moet je kijken welke je eerst gaat aanpakken of je maakt de keuze en gaat ze tegelijkertijd aanpakken.

Te kort aan voedingstoffen

Watertesten

Vaak als je last hebt van baardalg is er dus een probleem met je voedingstoffen. Vaak heb je een te kort aan fosfaat of nirtraat. Om dit te weten raden wij aan om je water te testen hierop. Dit kun je doen doormiddel van druppeltesten van Bijvoorbeeld colombo.

Doodrat je gaat watertesten kom je er al snel achter waar je een te kort aan hebt en kun je hierop actie ondernemen doormiddel van voedingstoffen toevoegen.

 

Voedingstoffen toevoegen

Je nitraat en fosfaat verhouding moet in balans zijn, om te kijken wat goed is raden wij ook de Redfield ratio aan, hierin staat wat een goede verhouding van Nitraat en fosfaat moet zijn. 

 

Is één van de twee te kort of heb je te kort van beiden? Dan ga je plantenvoeding toevoegen. Vaak raden wij aan om de Colombo Flora Grow Pro toe te voegen, hierin zit fosfaat en nitraat. Ook bevelen wij aan om HS Aqua Flora scape All in One toe te voegen. Het voordeel aan deze is dat naast de fosfaat en nitraat er ook koolstofbron aan toegevoegd is, dit is Co2. 

redfield ratio

Te laag CO2 gehalte

Een ander bekend probleem waardoor baardalg onstaat is dat je co2 gehalte te laag is. Hoe los je dit nou op? Als eerste stap is dus het checken van je Fosfaat en nitraat gehalte, de tweede stap is dan het toevoegen van deze componenten en dan komen we bij stap 3, het perfectioneren met Co2 toevoeging. 

De co2 zorgt er voor dat de baardalg sneller wordt afgebroken waardoor je dus weer sneller plezier hebt van de mooie planten in je aquarium. Wij raden aan als je geen co2 apparaat hebt Co2 toe te voegen als “vloeibare” co2. Nou bestaat vloeibare co2 natuurlijk niet want co2 is altijd gas maar deze producten geven dezelfde werking dan als je co2 gasvormig toevoegt.

Anti algenmiddel

Mocht je je baardalg in je aquarium nou niet snel genoeg weg kunnen krijgen dan hebben we hier uiteraard ook anti algenmiddeltjes voor. Dit versnelt het proces dat uw baardalg wordt afgebroken.

Ondanks deze middeltjes er zijn raden wij u aan om toch altijd van te voren goed te checken wat uw waterwaardes zijn. Sommige algenmiddeltjes zijn zo gemaakt dat ze bepaalde voedingstoffen kunnen verlagen en stel u heeft al een laag fosfaat gehalte bevelen wij natuurlijk niet aan om daarbij nog een algenmiddel te doen die ook fosfaten verlaagt. Lees daarom ook altijd even goed  wat het desbetreffende product doet.

Te veel (zon)licht

Vaak kan baardalg ook ontstaat door te veel licht, Of dit nou komt doordat je je aquarium lampen te lang heb aanstaan of omdat de zon er te veel op schijnt is afhankelijk van de staanplaats van je aquarium en hoe lang je aquariumverlichting aan staat.

 

Gemiddeld wordt er 8 uur per dag aangeraden om verlichting aan te hebben. Het kan langer zijn maar hiermee zorg je er voor dat je planten meer voedingstoffen opnemen dus je moet ook weer meer voedingstoffen toevoegen.

Zonlicht is natuurlijk heel vel licht, ook dit licht triggert weer de groei van baardalg, het wordt daarom ook aanbevolen om een staanplaats in je huis te hebben waar de zon niet continu op schijnt.

 

Om je lichtgehalte goed op pijl te houden raden wij aan om je verlichting op een timer te zetten, hiermee stel je de exacte uren in wanneer jij wilt dat je verlichting aan staat. Hiermee voorkom je ook dat je verlichting te lang aan staat.

Te weinig of geen Watercirculatie

Heb je van de bovenstaande problemen alles al aangepakt maar heb je alsnog baardalg? Dan kan het zijn dat je watercirculatie niet goed is.

Je plantjes wapperen graag door de stroming die je hebt in je aquarium, heb je dit nou weinig tot niet? Dan kan het zijn dat je te veel Deadspots  in je aquarium hebt. Dit zijn plekken waar geen stroming is en hierdoor zal je plantenvoeding niet goed komen, als je dus planten heb staan op die plek kan het zo zijn dat ze door die lage stroming geen plantenvoeding krijgen omdat het gewoon weg dus niet komt op plek van bestemming. 

Hiervoor hebben we een goede oplossing, namelijk een stromingspompje toevoegen aan die hoekjes waar dus geen stroming komt.

Tips om baardalg te voorkomen!

We zeggen altijd beter voorkomen dan genezen, zo hebben wij ook een aantal tips om baardalg te voorkomen.

Tip 1. Vaker kleine waterwissels

Vroeger werd er vaak eens in de 4 of 6 weken een flinke waterwissel te doen, wij raden dit af. Het draait allemaal om balans en als je te veel water wisseld in één keer verstoor je deze balans. Wij adviseren vaak om 1 keer per week een waterwissel te doen van 10-20 % zo haal je wel je afvalstoffen er uit maar verstoor je niet al te veel de balans.

Tip 2. Maak regelmatig je filter schoon

Als je filter te vies wordt gaat je stroming ook minder worden en dan zie je ook sneller die deadspots in je aquarium. door regelmatig je filter te verschonen zorg je er dus voor dat er voldoende waterregulatie in je aquarium blijft. Doe het schoonmaken in aquariumwater in een emmertje, zo hou je de bacteriën levend en zo krijg je sneller weer balans.

Tip 3. Verwijder de baardalg

Ik hoor je al lezen, Huh hoe voorkom je baardalg als je baardalg moet verwijderen? Baardalg is een hardnekkige alg dat makkelijk terug komt, zodra je de kleinste beetjes ziet opkomen haal ze weg, knip eventueel de bladeren waar ze aanzitten weg om te voorkomen dat je een enorme hoeveelheid krijgt. Zo krijgt de plant weer nieuwe energie voor het aanmaken van blaadjes zonder baardalg. Hetzelfde geld voor je decoratie materiaal, verwijder je baardalg door het onder de hete kraan te stoppen, Niet al te heet want niet elke decoratiemateriaal kan hier tegen. Hoe minder je te bestrijden hebt van de baardalg hoe sneller je er van af bent.

 

Tip 4. probeer minder te voeren.

Heel veel mensen voeren te veel aan hun vissen. Het liefst wil je tijden het voeren dat het voer opgaat binnen 1 á 2 minuten, is dit niet het geval zal het zich omzetten in fosfaat waardoor je uiteindelijk een torrenhoge fosfaatgehalte zal hebben en je nitraat blijft achter, een onbalans dus waardoor je weer veel meer kans hebt op baardalg. 

Voer met matte en desnoods kleine beetjes verdeeld over de dag in plaats van 1 keer te veel.

 

Tip 5. Zet wat dieren in om je alg te verwijderen.

Er zijn een aantal aquariumbewoners die jou maar al te graag meehelpen met je algenprobleem. Bijvoorbeeld de Japonica garnaal, deze garnaal is subliem in het oplossen van draadalg en baardalg in je aquariumm, want die vinden dit heel erg lekker. Daarnaast heb je nog bijvoorbeeld de Ancistrus (borstelneus), Black molly, guppen, zwaardragers. ook die eten nog wel eens mee van de baardalgen en zo ben je er sneller van af.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt