Winkelwagen

Balling methode zeeaquarium

De balling methode voor je zeeaquarium is de beste manier om het water in je aquarium goed op pijl te houden.

Het systeem is bedacht door uitvinder Hans Werner Balling. Omdat bepaalde voedingsstoffen en mineralen verdwijnen uit het water, gewoon omdat het gebruikt wordt door koralen en er geen nieuwe aanvoer is, zal je deze moeten bijvullen. De balling methode voorkomt dat je vaak het water moet wisselen om de waterwaardes op peil te houden. Er zijn verschillende zoutwatervoegingen voor zeewateraquaria. Met de Balling methode voeg je drie toevoegingen toe zoals Calcium (CA), Magnesium, Carbonaathardheid (KH) en minerale zouten.

Werner Balling

Balling Methode video

In onderstaande video leggen we uit wat de Balling methode inhoud en wanneer je het gebruikt. We presenteren de diverse merken die je goed kan gebruiken bij de Balling methode. De doseerpomp is een essentieel onderdeel. Ook laten we het introductiepakket zien.

Balling methode toevoegingen

Met de Balling methode kun je eenvoudig calcium (Ca), carbonaathardheid (KH) en sporenelementen op de juiste niveaus houden in je zeeaquarium. Het grote voordeel van de Balling methode is dat je de supplementen kan toevoegen op het daadwerkelijke verbruik. Op deze manier voorkom je een scheve waterbalans.

 

 • Calcium (CA)
  Calcium speelt een zeer belangrijke rol bij de skelet- en tandopbouw van gewervelde en ongewervelde dieren in je zeeaquarium. De waardes gaan dus dalen. Daarom is het bij de belangrijk deze calciumwaardes te meten en bij te vullen op de juiste hoeveelheid.
 • Carbonaathardheid (KH)
  Carbonaathardheid ontstaat uit een verbinding van Calcium en Magnesium met koolzuur. Het voorkomt dat er een sterke daling van de zuurgraad ontstaat. Een sterke daling van de PH-waarde (zuurgraad) kan gevaarlijk zijn voor de vissen.
 • Sporenelementen
  Sporenelementen worden vaak als een mix toegevoegd. Voorbeelden van sporenelementen zijn: Borium, Koper, ijzer, Mangaan, Molybdeen, Kalium, Zwavel, Zink. Als er te weinig van deze sporenelementen te vinden zijn in je zeeaquarium kan dit leiden tot een slechte groei van ongewervelden, macro-algen en je vissen.
 

Hoe werkt de Balling methode?

Hoe de Balling methode werkt is vrij simpel. Dagelijks worden de supplementen zoals Calcium, Carbonaathardheid, sporenelementen en eventueel Magnesium in precieze hoeveelheden toegevoegd aan het water. Dit gebeurt vanuit het werkelijke verbruik. De hoeveelheid oplossing die moet worden toegevoegd bij de Balling methode ligt aan de hoogte van het Carbonaathardheid (KH). In een normaal zeeaquarium daalt de waarde van Carbonaathardheid elke dag met 0,5 – 2 dKH. De hoeveelheid Calcium en Magnesium dalen in dezelfde hoeveelheid.

 

Met de Balling methode worden dagelijks toegevoegd:

 

 • Osmosewater – Calciumchloride Dihydraat
 • Osmosewater – Natriumhydrogeencarbonaat
 • Osmosewater – Natriumchloridevrij mineraalzout (en eventueel Magnesium)

Belangrijk is het gebruik van Osmosewater. Osmosewater is water in puurste vorm, zonder kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Met dit Osmosewater kun je je zeewateraquarium op de juiste wijze geschikt maken voor koralen en vissen.

Balling methode | Water testen

Om de Ballingmethode tot een succes te maken, is het belangrijk om vooraf het water te testen op Calcium, Magnesium en Carbonaathardheid.  Door het water te testen voorafgaande aan de Ballingmethode weet je precies hoeveel van deze supplementen toegevoegd moeten worden. We raden aan om, voordat je de Balling methode start. In onze webshop verkopen wij diverse testen om de waardes van deze belangrijke elementen te testen.

Balling methode | Doseerpomp

Het gebruik van de doseerpomp is zeer aan te raden bij de Balling methode. De doseerpomp kan zeer zorgvuldig worden ingesteld. Het doseren van de verschillende toevoegingen maakt de doseerpomp zeer makkelijk. Je kunt de doseerpompen voor dagelijks of zelfs wekelijks instellen. De doseerpomp is geschikt voor de ballingmethode omdat het veel preciezer is dan de supplementen zoals Calcium, Carbonaathardheid, magnesium en sporenelementen met de hand toe te voegen. In onze webshop verkopen wij diverse doseerpompen.

Wil je weten wat voor jou de geschikte pomp is, kun je ons altijd benaderen via [email protected]er.nl of bellen met 050-3129092.

Balling methode | Startpakket

Wil je voor het eerst beginnen met de Balling methode? Dan bieden wij een startpakket aan, compleet met doseerpomp. Het startpakket voor de Balling methode zijn er van verschillende merken en bevatten alle elementen die nodig zijn voor het starten.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options