Shopping Cart

Blauwalg in het aquarium

Blauwalg in het aquarium? Blauwalg is een bacterie en valt niet onder de ‘gewone’ algen. Blauwalg valt onder de familie Cyanobacterieën (zie Aerocol). Je kunt het vaak herkennen aan de geur (stinkt) en het ziet eruit als blauwgroen slijm. Natuurlijk willen we blauwalg in het aquarium voorkomen en als het in je aquarium zit, verwijderen. Het is wel belangrijk blauwalg in je aquarium te verwijderen. Veel blauwalg zorgt voor minder zuurstof en licht in het aquarium, wat schadelijk is voor de vissen en planten.

Blauwalg in het aquarium | Hoe ziet blauwalg eruit?

Blauw in het aquarium zal je makkelijk kunnen herkennen aan een blauwgroen slijm. Als je het uit het aquarium haalt, voelt het glibberig op je vingers het stinkt behoorlijk. Blauwalg zit voornamelijk op het substraat van het aquarium. Je ziet het ook wel zitten op je filter. 

Blauwalg in het aquarium| Hoe ontstaat blauwalg in mijn aquarium?

Als je blauwalg in het aquarium constateert, kan dit vaak meerdere oorzaken hebben. We zullen de meest voorkomende oorzaken onder elkaar uitleggen:

  • Te weinig nitraat (NO3) in het water. Nitraat is een belangrijke voedingsstof voor aquariumplanten. Zonder nitraat zullen je planten niet veel meer groeien en ontstaan er algen. Nitraat is niet schadelijk of giftig voor je vissen, alleen in te grote hoeveelheden. Wat wij altijd zeggen: meten is weten. In onze webshop staan testproducten om het nitraatgehalte te meten.
  • Ammoniakpiek. Ammoniak is een afvalstof die wordt geproduceerd door de aquariumbewoners, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan doordat je teveel voert. Als je teveel ammoniak in het aquarium hebt, kan dit blauwalg veroorzaken. Maar het belemmert ook het goed kunnen ademen van de vissen, omdat de ammoniak moleculen op de kieuwen van de vissen gaan zitten en de vis daardoor niet goed meer zuurstof kan opnemen. Teveel ammoniak kan eenvoudig al ontstaan door het omwoelen van substraat (bodembedekking). Ook teveel ammoniak kun je testen. Er zijn losse testen verkrijgbaar, maar ook complete watertestkits.
  • Mocht je blauwalg in je aquarium hebben of willen voorkomen, kun je ook kiezen om het water eens helemaal te testen. Hiervoor bestaan complete testkits. 
  • Vervuiling in het water. Blauwalg in het aquarium kan ontstaan door vuil water, ontlasting, dode planten en oude etensresten. Vervuild water kan ook ontstaan door onvoldoende schoongemaakte filters.

Blauwalg in het aquarium | Hoe kom ik van mijn blauwalg af?

Blauwalg in je aquarium, hoe kom je er vanaf? Dat er blauwalg in je aquarium zit is zeer vervelend, maar ook schadelijk voor de vissen en planten omdat het een tekort geeft aan zuurstof en licht. Beweging en stroming van je aquariumwater zijn belangrijk bij de voorkoming van algen. Het blauwalg in je aquarium kun je op een aantal manieren verwijderen. Er is wel enige voorbereiding voor nodig en het bestaat uit een aantal stappen:

  • Maak je pomp en filters goed schoon en verwijder het blauwalg
  • Ververs ongeveer 50% van het water. Door maar de helft te vervangen blijft de waterwaarden redelijk op peil. Verwijder hierbij ook alle vuiligheid zoals poep en rotte bladeren
  • Voeg nitraat toe aan het water (mits je ook te weinig nitraat meet), voldoende nitraat voorkomt blauwalg in de toekomst
  • Bedek het aquarium van alle kanten met plastic of kranten. Blauwalg leeft onder andere van licht, dus als we het aquarium donker maken krijgt de blauwalg geen energie meer en sterft het af. Belangrijk is wel om een zuurstofpomp te plaatsen voor de vissen en planten tijdens de behandeling

Middel tegen blauwalg

Blauwalg in het aquarium is eigenlijk geen alg, maar een bacterie. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede middelen om blauwalg in het aquarium te bestrijden. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt