Shopping Cart

Bloedmijt

Bloedmijt in je terrarium is iets wat je niet wilt. Hoe kunnen we bloedmijt herkennen en bestrijden? De bloedmijt heeft ook andere namen zoals reptielmijt of bloedluis, maar de officiele naam is ‘Ophionyssus natricis’. Het zijn minuscule beestjes van ongeveer 1mm groot en kunnen zich verstoppen in alle hoeken en gaten van je terrarium.

 

Overdag houden ze zich graag schuil, maar ‘s nachts komen ze tevoorschijn. De Bloedmijt komt voornamelijk voor bij slangen, baardagamen, varanen, hagedissen en leguanen en je kunt ze herkennen aan de paars/rode kleur. Je kunt de bloedmijt redelijk makkelijk bestrijden met bestrijdingsmiddelen, verkrijgbaar in onze webshop.

Bloedmijt herkennen en bestrijden uitleg

Bloedmijt kan overal voorkomen en is erg vervelend. Bloedmijt zitten op de huid van je reptiel en kunnen ze erg verzwakken omdat ze leven van het bloed. In onderstaande video legt on Tanja uit hoe je bloedmijt kan herkennen en bestrijden. 

Bloedmijt

De bloedmijt zijn minuscule beestjes ter grootte van ongeveer 1mm. Ze lijken op kleine spinnetjes met acht pootjes. De ideale leef temperatuur van de bloedmijt is 24 tot 30 graden, maar ze kunnen eenvoudig overleven met een temperatuur tussen 10 en 40 graden. Overdag zal je de bloedmijt eigenlijk niet zien, maar ‘s nachts kruipen ze uit de gaatjes en hoekjes van je terrarium. Je kunt vrij snel een plaag bloedmijt krijgen omdat ze zich snel voortplanten.

 

Bloedmijt leeft, zoals de naam al zegt, van het bloed van dieren, in dit geval de reptielen en als ze gegeten hebben krijgen ze de rood/paarse kleur. Doordat de bloedmijt leeft van het bloed van je reptiel veroorzaakt de bloedmijt bloedarmoede en kan het je reptiel minder actief maken.

 

Als de bloedmijt genoeg eten heeft gehad, gaat het opzoek naar donkere plekjes om eitjes te leggen, waardoor het moeilijk te bestrijden is. Eitjes kunnen ook ‘overwinteren’ met als gevolg dat ze maanden later pas uitkomen.

Bloedmijt bestrijden

Om bloedmijt preventief te bestrijden kun je roofmijt gebruiken. De roofmijt met de officiële naam “Stratiolaelaps scimitusis” is een biologische bestrijding tegen bloedmijt. De roofmijt zal de bloedmijt kunnen vinden in alle hoeken en kleine gaatjes en gaat de strijd aan met de bloedmijt. Naast een biologische bestrijding kun je ook medicijnen gebruiken zoals de Sera Med professional Ophionol of voor het verwijderen van alle slechte bacteriën in je terrarium de Zoomed Wipe Out. Je moet de bloedmijt plaag wel goed behandelen, anders heb je kans dat het snel terugkomt. 

Het is belangrijk om het terrarium compleet schoon te maken bij de ontdekking van bloedmijt. Ze kunnen in het strooisel, eventueel achterbord en op de planten zitten. Je zal alles moeten verwijderen en weggooien. Het is verstandig om te kiezen voor een nieuw inrichting. 

Bloedmijt herkennen

De bloedmijt kun je herkennen aan de paars/rode kleur. De minuscule beestjes zijn parasieten van ongeveer 1mm groot en lijken op een spin met acht pootjes. Ze komen vooral voor bij reptielen die een warm terrarium nodig hebben. Vaak kun je ze ook in de waterbak tegenkomen van je huisdieren.

Als je reptiel minder actief is of ze schuren met hun lichaam langs de zijkant van het terrarium, kun je bijna zeker weten dat ze een parasiet hebben zoals bloedmijt.

Bloedmijt | Hoe komt een bloedmijt in je terrarium?

De kleine bloedmijtjes kunnen zeer eenvoudig je terrarium binnenkomen. Door een nieuw plantje, dier of ‘gewoon’ door binnen te wandelen. De bloedmijt kan zich snel voortplanten en wanneer het klimaat in het terrarium goed is kunnen eitjes al binnen een dag uitkomen. De Bloedmijt houdt van warme en vochtige ruimtes, elk terrarium kan een keer last krijgen van deze rottige beestjes.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt