Shopping Cart

Bodemrot aquarium

Bodemrot in je aquarium is een vervelend probleem. Het kan in elk aquarium voorkomen en heeft verschillende oorzaken. Hoe kom je van bodemrot af? Hoe voorkom je dat het weer gebeurd? In deze topic laten we je weten hoe dit allemaal zit.

Bodemrot in je aquarium

Bodemrot is een probleem dat je het liefst zo snel mogelijk wilt aanpakken. Je wilt weten hoe je er van af komt en hoe je dit kan voorkomen in de toekomst. In deze video wordt alles uitgelegd over bodemrot in je aquarium, wat het is, hoe het ontstaat en wat je er tegen kan doen.

Wat is bodemrot?

Wat bodemrot is, zit hem al in de naam, je bodem is letterlijk aan het rotten. Hoe ontstaat dit eigenlijk? 

 

Normaal gesproken als je een goede bodem heb leven hier goeie bacteriën in, ook deze hebben zuurstof nodig voornamelijk om die afvalstoffen om te zetten in stoffen wat geen schadelijke effect hebben voor je vissen. Op een gegeven moment, als die goede bacteriën geen zuurstof krijgen, gaan die dus dood en zal hierdoor dus je afvalstoffen ophopen tot zeer gevaarlijk hoogtes. 

 

Ontstaan bodemrot

Het ontstaat als je bodem niet goed belucht wordt, je krijgt stilstaand water waardoor je veel ophoping hebt van organisch afvalmateriaal en dat gaat liggen rotten. maar hoe krijg je nou zo’n ophoping van afvalmateriaal? Dit kan door te veel voeren, slechte onderhoud aan je bodem of je bodem bestaat uit te fijne korrels waardoor je bodem dicht slipt en er zo geen water doorheen kan stromen. 

 

 

Bodemrot herkennen.

Bodemrot in je aquarium herkennen, hoe doe je dat eigenlijk? 

Je kan bodemrot herkennen aan verschillende factoren namelijk:

  • Rottende geur
  • Gele/witte of donkere kleur
  • Dode vissen
  • Verhoogde NO3 en PO4
  • Gasbelletjes uit de bodem
  • Stagnerende plantengroei
  • Algengroei

Als je met je handen door de bodem gaat zie je belletjes ontstaan, dit zijn de gasbelletjes die dus ontstaan van het rottings proces, dit wordt gevolgd door een rottende geur die dan vrijkomt. Dit ruikt een beetje naar zwavel of rottende ei. Doordat je door de bodem gaat merk je op dat je of een geel/wittige kleur gaat zien dit zijn de eerste tekenen van schimmel of je gaat juist een hele donkere kleur zien, dit houdt in dat het rottingsproces al lang gaande is. 

 

Wat ook veel voorkomend is bij bodemrot is dus stagnerende plantengroei, dit komt omdat de wortels van de planten ook zuurstof nodig hebben, maar die het niet voldoende krijgen omdat er dus geen zuurstof wordt aangeboden bij bodemrot. Je plantengroei neemt af hierdoor.

Doordat de plantengroei stagneert zul je merken dat je Nitraat (NO3) en je fosfaat (PO4) waardes hierdoor flink  gaan stijgen. 

Een te hoge stijging van deze waardes zorgt ervoor dat je vissen ziek kunnen worden. Je kan dit herkennen doordat ze te snel gaan ademhalen en minder goed eten. Medicijnen toedienen heeft dan hierbij geen nut. Zolang je de oorzaak niet aanpakt zal dit geen effect op de vissen hebben waardoor je vissen uiterlijk sterven aan een te hoge ammoniak en nitrietgehalte waardoor je dode vissen hebt in je aquarium.

 

Een erg kenmerkend symptoom bij bodemrot is de algengroei, omdat die afvalstoffen oplopen waardoor je nitraat en je fosfaat enorm omhoog schieten. Het is goed voor de plantengroei maar een te grote hoeveelheid hiervan zorgt dus voor algengroei.

 

Heb je zodanig veel bodemrot kun je het beste de hele bodem vervangen.

 

Bodemrot voorkomen.

Bodemrot voorkomen, hoe doe je dat nou precies?


Het is vrij simpel:

  • Voer niet te veel aan je vissen. Als het voer te lang op de bodem blijft liggen omdat het niet opgegeten wordt zal dit gaan rotten en zich omzetten in afvalstoffen.
  • Zorg er voor dat je bodem goed onderhouden wordt. Ga met een vuilhevel/stofzuiger door de bodem heen zodat je alle viezigheid meepakt en er geen ophoping ontstaat. Zorg er ook voor dat hierbij ook een waterwissel tegelijkertijd wordt gedaan zodat je ook het vuil uit het water zelf haalt.
  • Zorg ervoor dat je je bodem af en toe wat door elkaar woelt. Hiermee zorg je ervoor dat er weer zuurstof door je bodem heengaat en de opgehoopte afvalstoffen losraken.
  • zorg ervoor dat je zo min mogelijk dead spots heb in je aquarium. Dit zijn plekken waar dus weinig tot geen stroming komt, zorg ervoor dat je af en toe hier door de bodem heen woelt of dat je filter goed rond stroomt door je aquarium.
Tip van Frits:
Koop een goede bodembedekking, je hebt bijvoorbeeld metselzand of speelzand bij de bouwmarkt, dit is relatief goedkoper maar het is zodanig fijn dat er heel moeilijk zuurstof doorheen komt, hierdoor is de kan vele malen groter dat je bodemrot zal krijgen.
Koop daarom goed aquariumzand waar de zuurstof goed doorheen kan stromen.
Ook moet je extra alert zijn bij het gebruik van een voedingsbodem. Met een voedingsbodem  is de kans ook groter op het ontstaan van bodemrot aangezien een voedingsbodem bestaat uit hele kleine fijne korrels. Daarnaast kan je een voedingsbodem niet goed schoonmaken, omdat je dat je dan de goede bacteriën verwijderd. Check je voedingsbodem dan ook regelmatig op bodemrot.
Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt