Shopping Cart

Bruine alg in het aquarium

Bruine alg in het aquarium komt vaak voor. Bruine alg tast je aquariumplanten aan, gaan zich op de decoratie en stenen vestigen en voor je het weet zit jouw hele aquarium eronder. 

Bruine alg in het aquarium - Oorzaken

Bruine alg in het aquarium kan ontstaan door verschillende oorzaken:

 

 • Achterstallig onderhoud van uw aquarium
 • De planten groeien slecht met rotte bladeren als gevolg
 • Het filter is verstopt en daardoor wordt de bak onvoldoende gefilterd en is de watercirculatie niet optimaal
 • Er vissen of garnalen gestorven zijn en niet direct uit het water gehaald zijn

Al deze oorzaken hebben één gemeenschappelijk gevolg: er ontstaat een ophoping van afvalstoffen in het aquariumwater die niet of onvoldoende gefilterd worden (door de planten of de aquariumfilter zelf). Door teveel afvalstoffen kan er een ammoniakpiek ontstaan die zorgt voor de groei van bruine alg.

 

Bruine alg in het aquarium - Behandelen

 • Verwijder eerst de bruine alg van de decoratie/stenen. Dit kun je doen met een stukje filterwol. Snoei de bladeren waarop het bruine alg zit.
 • Voer 1x een forse waterwissel uit van 50%. Dit is om schadelijke stoffen uit het aquariumwater te verwijderen. De weken daarna doe je elke week een waterwissel van 10%. Let op! Houd je aquarium niet té schoon en verwissel niet teveel water elke week, want anders krijgen de goede bacteriën niet de kans om weer in balans te komen.
 • Verwijder het afval van de bodem met een bodemstofzuiger.
 • Test uw water op Ammoniak. Waarschijnlijk zit er teveel Ammoniak in uw aquariumwater. Dit zorgt voor de groei van bruine alg. Je kunt jouw water testen met de Ammonia Test van Colombo.
 • Voeg vloeibare CO2 en plantenvoeding toe. Dit stimuleert de groei van uw planten en zorgt ervoor dat ze weer in optimale gezondheid komen.
 • Maak je filter schoon. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met het aquariumwater. Zo spoel je het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.

Bruine alg in het aquarium - Voorkomen

Als het gelukt is om de bruine alg in het aquarium te bestrijden dan kun je kijken naar wat je moet doen om het in het vervolg te voorkomen.

Hiervoor geven wij het volgende advies:

 

 • Zorg ervoor dat je aquariumplanten in top conditie zijn. Gezonde aquariumplanten = een gezond aquarium. Planten filteren het aquariumwater en zorgen voor extra zuurstof in het water voor jouw waterdieren.
 • Onderhoud wekelijks je aquarium. Wij adviseren om elke week een waterwissel van 10% uit te voeren. Verwijder overtollig voer en ontlasting van de bodem en snoei de aquariumplanten waar dat nodig is.
 • Test je aquariumwater om de twee weken. Zo kun je goed in de gaten houden of alle waterwaarden in balans zijn.
 

Bruine alg in het aquarium - Vlog over algen bestrijden

Ben je op zoek naar medicijnen voor uw aquariumvissen? Wij hebben een breed assortiment aan medicijnen tegen de meest voorkomende ziektes bij vissen. Zou je graag een passend advies willen welk medicijn voor uw zieke vis het beste is? Dan kun je altijd met ons contact opnemen via de mail of op ons telefoonnummer 0503129092 (WhatsApp ook mogelijk op dit nummer). Of vul het contactformulier in op onze website.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt

4.7
Gebaseerd op 728 beoordelingen
powered by Google
js_loader