Shopping Cart

Goudvissen houden

De goudvis is het meest gehouden visje bij de mensen thuis. Maar goudvissen houden gaat niet altijd goed. Wat velen van ons niet weten is dat de goudvis wel 25 jaar oud kan worden, maar bij de meeste mensen is het na 3 jaar wel afgelopen. Ook de goudvis heeft specifieke aandacht en speciale behoeftes en goudvissen laten zwemmen in een kom is tegenwoordig helemaal uit den boze. Daarom hebben we alle tips over het houden van goudvissen op een rijtje gezet. 

Goudvissen houden

Goudvissen houden - video

In onderstaande video hebben we goede uitleg over het houden van goudvissen. Hoeveel ruimte heeft een goudvis nodig? Wat is het beste voer voor een goudvis? Heb je een filter nodig bij goudvissen? Volg je alle informatie, dan kan ook jouw goudvis ook wel 25 jaar oud worden. Zo worden goudvissen voor iedereen interessant.

Hoeveel ruimte heeft een goudvis nodig?

De goudvis is een snelle zwemmer, daarom moet een goudvissen aquarium wel een zekere grootte hebben. Wij als Frits Kuiper Groningen raden een aquarium van minimaal een meter voor het houden van goudvissen. Daarnaast kunnen goudvissen zo’n 20-25 cm lang worden.  Goudvissen in een kom raden wij echt af en vinden wij tegenwoordig dat niet meer kunnen. Dit heeft ook speciale redenen. Uitgelegd hier.

Naast dat een goudvis veel ruimte nodig is, moet er ook ruimte en plek zijn voor een filter. Goudvissen zijn flinke vervuilers, daarom is een filter wel noodzakelijk. Daarnaast moet er ruimte gecreëerd worden in een goudvissen aquarium dat dient als beschutting. Dit kan met decoratie zoals een stuk nep hout (liever niet echt hout, vanwege verzuring van het water) of (kunst)planten.

Bekijk hieronder een aantal aquaria van minimaal een meter. Voor alle zoetwater aquaria klik hier 

Goudvissen temperatuur

Goudvissen zijn vissen die leven in wat we noemen koud water (onverwarmd). De ideale goudvissen temperatuur ligt tussen de 10 en 21 graden.  Veel andere, tropische vissen houden van een hogere temperatuur. Voor deze vissen is een temperatuur van 23-25 graden perfect. Daarom kunnen goudvissen niet gecombineerd worden met andere (warm water) vissen. Omdat goudvissen kunnen leven in koud water, is een verwarming niet altijd nodig. We kunnen wel een verwarming aanraden als jouw aquarium met goudvissen in een omgeving staat met veel temperatuurverschillen. We adviseren een verwarming wanneer het in huis bijvoorbeeld overdag en ‘s nachts behoorlijk kan schommelen qua temperatuur of wanneer een aquarium op de tocht staat bij het raam of deur. Grote temperatuurverschillen kunnen, net als bij alle andere vissen, bij goudvissen ook stress veroorzaken. Stress betekent (vaak) een verhoogd risico op een zieke vis. Dus laat je aquarium niet teveel schommelen in temperatuur. 

Goudvissen voeren

Goudvissen zijn energieke en kleurrijke vissen. Bij het goudvissen voeren hebben ze dan ook speciaal voer die de vissen energie geeft en de kleuren optimaal houden. Veel goudvissen gaan dood omdat ze teveel voer krijgen. Dit is één van de vaakst voorkomende doodsoorzaken. Goudvissen eten snel en veel. Goudvissen voeren moet 1 á 2x per dag, liever kleine beetje verdeeld dan in 1x heel erg veel voeren. Er is veel speciaal voer op de markt voor goudvissen. Wij raden een zinkend voer (korrels/granulaat) aan, omdat dit minder vervuilend is voor het water. De vis eet de korrel in zijn geheel op in plaats van dat vlokvoer kapot getrokken wordt en in de filter beland. Wij hebben een ruim assortiment om je goudvissen te voeren. Omdat goudvissen energieke vissen hebben ze voer nodig met extra energie en om je goudvissen de mooie kleur te laten behouden, zit er in dit voer ook een kleurversterker. Het zijn alleseters, ze eten dus ook van de bodem van je aquarium, maar ook eten ze de plantjes in je aquarium.

 

Variëren

 

Om je goudvissen wat gevarieërder voer te geven, kun je ook denken aan levend voer zoals Artemia (heel goed zelf te kweken, meer informatie hierover klik hier) of je gebruikt af en toe diepvriesvoer. Hierin zitten diverse voederdiertjes die ze ook vinden in de natuur. Te koop in onze winkel.

Goudvissen aquarium inrichten

Een kaal aquarium is niet mooi. Een goudvissen aquarium inrichten is niet zo heel moeilijk. Je kunt bijvoorbeeld een stronk hout gebruiken. Als nadeel heeft hout wel dat je PH-waarde omlaag gaat. Daarom adviseren wij liever niet om echt hout te gebruiken bij het inrichten van je goudvissen aquarium. Maar gelukkig hebben ze tegenwoordig ook kunst-hout, wat bijna niet van echt te onderscheiden is. Dit zal je water niet verzuren. 

 

 

Kunstplanten en echte planten 

 

Bij het inrichten van een aquarium voor goudvissen kun je kiezen voor echte planten of kunstplanten. Echt planten zorgen voor zuurstof en ze nemen de afvalstoffen die goudvissen produceren op. Daarnaast zorgt het voor wat extra voeding voor je goudvissen, omdat ze ook de planten opeten. Daarom is het ook mooi om je aquarium voor goudvissen te vullen met kunstplanten. Ze zijn zeer decoratief en en ze worden niet opgegeten. 

Hieronder vindt je een collectie kunstplanten en kunsthoutstronken uit ons assortiment. Echte planten kun je kopen bij onze winkel Frits Kuiper Groningen aan de Noorderhaven 13 in Groningen.

Goudvissen aquarium bodem

De goudvissen in je aquarium wroeten graag door de bodem op zoek naar kleine micro-organismen. Wij adviseren om zand te gebruiken als bodem voor je aquarium. Het zand, wat zeer fijn is, laten de goudvissen door de mond gaan, filteren dit op zoek naar kleine organismen/algen en laten het weer naar buiten gaan door de kieuwen. Alle onderdeeltjes die zij kunnen gebruiken, halen ze zo uit de bodem. Als je grind wilt gebruiken als bodem voor je goudvissen aquarium, kijk dan uit dat het niet scherp is, want dit kan de vis bezeren in de mond tijden het filteren. 

Goudvissenkom

Vroeger was een goudvissenkom heel normaal in je woonkamer. Tegenwoordig is het bij ons uitgesloten een goudvis in een kom te doen. Ze worden bij Frits Kuiper Groningen ook niet meer verkocht. Dit heeft een aantal redenen.

  • Een kom heeft een ronde vorm. Door het ronde glas wordt het beeld naar de wereld buiten de kom vertekend. (vergelijk dit met jezelf als jij door een glas heen kijkt) Het vertekende beeld zorgt voor stress bij de vissen.
  • Goudvissen zijn behoorlijke vervuilers, dus wil jij je kom goed schoonhouden, dan heb een filter nodig. Een filter zit vaak aan de binnenkant vast met zuignappen. Zuignappen werken niet op het bolle glas van een vissenkom.
  • Goudvissen kunnen, bij goede verzorging, heel groot worden en oud worden. Dan is een goudvissenkom al snel te klein. Daarnaast zijn de goudvissen behoorlijk snelle zwemmers, daarvoor is ruimte nodig.
  • Daarnaast lopen de meeste kommen taps doe waardoor de wateroppervlakte zeer beperkt is waaruit de vis naar zuurstof moet happen.  
Wij raden een rechthoekig aquarium aan van minimaal één meter voor het houden van goudvissen.

 

Goudvis soorten

Goudvissen heb je in allerlei soorten. Je hebt de gewone goudvis, de Shubunkin en bijvoorbeeld de Sarassa. Dat zijn snelle zwemmers. Deze soorten goudvissen zijn prima te combineren. Daarnaast heb je ook de sluierstaarten die ook vaak worden gehouden. Het is niet verstandig om deze ‘trage’ zwemmers met de snelle te combineren. De bolvormige sluierstaarten worden sneller gestrest als de snelle andere goudvissen om ze heen zwemmen. Daarnaast ontstaat er voedselconcurrentie en kunnen de sluierstaarten niet snel genoeg bij het voer zijn. Het gevolg is dat je meer moet voeren, wat weer voor veel vervuiling zorgt en dus veel onderhoud moet doen om de juiste waterwaardes/balans te houden. Dit alles zorgt voor veel stress. Stress zorgt weer voor zieke vissen. 

Hieronder een paar van de bekendste soorten goudvissen

soorten goudvissen_houden

Als je diverse soorten goudvissen bij elkaar houdt, kijk dan eerst goed naar het gedrag en de vorm van de vis. De vorm van de vis bepaalt ook vaak het gedrag. Een bolvormige (langzamere) vis kan niet goed gecombineerd worden met een spitse snelle vis. 

Andere dieren bij de goudvissen kan wel heel goed. Een poelslak kan je goed combineren met een goudvis. Daarnaast zijn slakken goede algeneters en de “stofzuigers” van het aquarium. 

Kun je een goudvis alleen houden?

Een goudvis kan alleen, maar goudvissen zijn groepsdieren. Wil je een nieuwe goudvis bij een andere goudvis houden, pas dan wel op. Goudvissen kunnen ook territoriaal zijn. Dus als ze een poos alleen zijn geweest, dan zijn zij de baas van het territorium en laten ze niet snel andere vissen toe. Ze kunnen agressief worden of agressief gedrag vertonen.

Territoriaal gedrag van een vis kun je oplossen door de hele inrichting uit het aquarium te halen en een nieuwe inrichting te maken. Je kunt dan alle vissen tegelijk toevoegen en heeft de vis geen eigen territorium meer.  Dan is de kans groot dat de ‘oude’ vis de nieuwe vis gaat accepteren. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt

4.7
Gebaseerd op 728 beoordelingen
powered by Google
js_loader