Shopping Cart

HS Aqua luchtpomp op accu DC 50 – DC100

Zonder zuurstof geen leven! Het ademhalingsstelsel van een vis mag dan heel anders werken dan dat van ons; ook zij hebben voldoende zuurstof nodig om te kunnen overleven en functioneren. De behoefte aan zuurstof verschilt per vis maar over het algemeen geldt dat cichliden veel zuurstof nodig hebben terwijl goudvissen juist weer minder zuurstof verbruiken. Het aantal planten in je aquarium- maar ook de omgevingstemperatuur zijn van invloed op het zuurstofgehalte van je aquariumwater. In de regel geldt: hoe meer planten hoe meer zuurstof, en hoe warmer het water hoe minder zuurstof het kan bevatten. Op warme dagen is het dus zaak dat je het zuurstofgehalte goed in de gaten houdt en zo nodig een luchtpomp te gebruiken. Ook bij het verhuizen van je vissen is het aan te raden om extra zuurstof toe te voegen. De acculuchtpompen van HS Aqua zijn hierbij een uitstekende keuze. In dit artikel gaan we in op de werking van deze pompen en lichten we daarnaast nog alternatieven uit.

 

luchtpomp op accu

HS Aqua DC 50 en DC 100

HS Aqua heeft recentelijk twee acculuchtpompen op de markt gebracht: de HS Aqua luchtpomp op accu DC 50 en de DC 100. Het verschil zit hem in het aantal liters water dat per uur dat van zuurstof wordt voorzien, respectievelijk 50 en 100L/uur. In onderstaande video legt Willem Jan de werking van dit staaltje techniek uit.

luchtpomp op accu aquarium

 

Een luchtpomp op accu in het aquarium vormt dus een uitstekende manier om je aquariumwater in korte tijd van meer zuurstof te voorzien. Daarnaast is het aan te raden om gebruik te maken van een luchtpomp op accu wanneer je vissen vervoert of verhuist gezien je dan vaak geen toegang hebt tot een stroompunt. We hebben de HS Aqua DC 50 en DC 100 standaard in het assortiment. Bij beide pompen wordt een luchtslang aangesloten op de accu met daarop een antiretourventieltje. Dit voorkomt dat aquariumwater terug de pomp in stroomt wanneer deze van de stroom wordt losgekoppeld. Een luchtsteentje aan het uiteinde van de luchtslang wordt in het aquarium gehangen en produceert zuurstofbellen die voor zuurstofrijk water zorgen. De DC 100 beschikt over twee luchtslangen, terugslagventielen en luchtstenen vanwege de dubbele capaciteit. 

 

Werking

Houdt de aan/uitknop bovenop twee seconden ingedrukt om de pomp aan te zetten. Druk nog twee keer om de bespaarstand in te schakelen. Doormiddel van een intervalfunctie van tien seconden gaat de accu twee keer zo lang mee zonder al te erg in te leveren op de zuurstoftoevoer. De accu kan eenvoudig worden opgeladen door middel van de bijgeleverde USB-kabel- en oplader: dus nooit meer batterijen verwisselen

 

Stille luchtpomp aquarium

 

Luchtpompen staan over het algemeen helaas niet bekend om hun stille werking en veroorzaken in veel gevallen een monotone brom die goed te horen is. In dit geval geldt dan ook ‘goedkoop is duurkoop’ en raden wij aan om voor een luchtpomp van HS Aqua of Eheim te kiezen. Beide merken leveren stille luchtpompen voor het aquarium die stiller in gebruik zijn dan overige merken. Daarnaast staan ze bovendien bekend om hun duurzaamheid en goede kwaliteit.

 

Vind je de prijs belangrijker dan de prestaties? Dan zijn de luchtpompen van Superfish een goede keuze. Optioneel kan het volume van deze luchtpompen gedempt worden door gebruik te maken van een Superfish Air Pad Silencer. Kies je voor een middenweg qua prijs-kwaliteit? Ga dan voor de luchtpompen van Sera. 

Is een luchtpomp noodzakelijk in het aquarium?

 

In principe is een luchtpomp alleen noodzakelijk in het aquarium als diens natuurlijke ecosysteem uit balans is waardoor er een zuurstofgebrek optreedt. En voorkomen is ook hier beter dan genezen want het gebruik van een luchtpomp kan zelfs nadelige effecten hebben voor je aquarium. Zo verdrijven de zuurstofbellen de Co2 wat planten zo hard nodig hebben voor hun groei. Daarnaast kunnen bepaalde vissoorten als sluierstaarten deze luchtbellen ‘inslikken’ waardoor er problemen met de zwemblaas ontstaan. Een luchtpomp is dus meestal niet noodzakelijk in het aquarium.

 

Maar hoe ontstaat een disbalans in het ecosysteem van je aquarium? In veel gevallen is een disbalans en een tekort aan zuurstof te wijten aan een te hoge vervuilingsgraad van je aquariumwater. Vaak kan een goed filter voorkomen dat er gebruik moet worden gemaakt van een luchtpomp want relatief schoon aquariumwater bevat meer zuurstof. Wij adviseren in de meeste gevallen om te kiezen voor een extern filter vanwege de betere prestaties-, duurzaamheid en de grotere capaciteit. De externe filters van Eheim en Oase vormen de beste keus vanwege de uitstekende prestaties, kwaliteit en duurzaamheid. Kies voor een filter dat meer liters water per uur zuivert dan dat je aquarium daadwerkelijk bevat. Twijfel je over welk filter het meeste geschikt is voor jouw aquarium? Neem dan contact met ons op!

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

4.7
Gebaseerd op 728 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Selecteer een Afleverpunt