Shopping Cart

Malawi aquarium inrichten

Denk je na over het starten van een aquarium speciaal voor de malawi vissen en ben je benieuwd hoe je dit Malawi aquarium moet inrichten? De Malawi vissen zijn een speciaal soort vissen met hele mooie kleuren en komen uit het gelijknamige meer in Afrika. Het meer grenst aan Mozambique, Malawi en Tanzania. Bij het inrichten van een  Malawi aquarium zul je met een aantal zaken rekening moeten houden. Op deze pagina geven we je tips en tricks om deze hobby te laten slagen. 

malawi aquarium

Malawi aquarium opstarten | Video

Malawi vissen zijn één van de meest populaire cichliden soorten. Ze zijn kleurrijk en komen in diverse vormen. Ze komen uit het Malawi meer in Afrika en ook nergens anders. Dat maakt deze vissen bijzonder. Een Malawi aquarium opstarten is niet heel moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. In deze video laten we alles zien over het opstarten van een Malawi aquarium.

Malawi cichliden soorten

Het Malawi meer ligt in Afrika en is omringt door de drie landen Tanzania, Mozambique en Malawi. Het grote meer is zo’n 600 kilometer lang en op sommige plekken wel 75 kilometer breed. De natuur bestaat vooral uit rotsen en bijna geen planten, behalve de Vallisneria. Bij het inrichten van een Malawi aquarium moet je hiermee ook rekening houden. De omvang van het meer zorgt ervoor dat er wel 800 soorten cichlides leven. De Malawi vissen komen ook nergens anders in de wereld voor en dat maakt ze echt uniek. De vissen in het Maalawi meer kun je onderscheiden in drie Malawi cichliden soorten: 

  • Utaka
  • Mbuna
  • Aulonocara/keizersbaars
Cichlides uit het malawi meer staan bekend om hun agressie richting andere vissen, daarom moet je echt een speciaal Malawi aquarium maken en daar geen andere vis bij in laten zwemmen. Zo komen de vissen beter tot hun recht en kun je je aquarium helemaal inrichten gericht op de Malawi vissen.

Vissen malawi meer - Mbuna's

De Mbuna vissen komen voornamelijk het meest ondiepe gedeelte voor van het Malawi meer. De bekendste soorten Mbuna’s zijn: Labidochromis, Melanochromis en Pseudotropheus. waar zij leven zijn vooral heel veel rotsen, maar omdat het ondiep is, zitten er ook heel wat algjes. Dit is een goede voeding voor de MBuna. De Mbuna vissoort kan zeer agressief zijn tegenover andere vissen. 

Malawi aquarium - mbuna
Malawi aquarium - Aulonocara

Vissen malawi meer - Aulonocara of Keizersbaars

De Aulonocara of Keizersbaars vissoort is de vis de leeft in het overgangsgebied van ondiep water naar de diepere wateren. De rotsen beginnen hier ook wat op te houden. Wil je je aquarium inrichten op de Aulonocara soort , dan moet je een groot deel open water hebben met weinig rotsen. Ze komen voor in vele kleuren. 

Vissen Malwai meer- Utaka

De Utaka malawi cichlide leeft in de diepste delen van het malawi meer. Deze vissen worden het grootst van de drie soorten Malawi vissen in het Malawi meer. Soorten Utaka’s zijn: Haplochromis, NImbochromis, Fossochromis en Dimidiochromis.
De leefomgeving van deze vissen bevat weinig rotsen, maar ook nagenoeg geen planten. Wil je je Aquarium inrichten met Utaka vissen, houdt hier dan rekening mee. Voor de Utaka soort heb een groot aquarium nodig, want zij kunnen wel 45 cm worden.
Malawi aquarium - utaka vissen

Malawi aquarium inrichting

De inrichting van een Malawi aquarium is zeer belangrijk. Deze cichlides zijn zeer mooie vissen, maar hebben wel speciale wensen kijkende naar hun natuurlijke leefomgeving. Mbuna vissen leven dus veel tussen de ritsen en eten de algjes op die groeien op de stenen.

Door stenen toe te voegen aan je aquarium biedt je veel schuilplekken voor je vissen. Hoedt er wel rekening mee dat stenen geen scherpe delen moeten bevatten. De vissen hebben een behoorlijke territoriumdrang en kunnen daarom het gevecht aangaan met andere vissen. Tijdens ‘vechtpartijen’ kunnen vissen langs de stenen schuren. Scherpe randen op steen kunnen wondjes veroorzaken.

Voorbeelden van stenen die je kunt gebruiken zijn: Maansteen of Ardenner breuksteen. Deze stenen bevatten veel wit en zijn kalkhoudend. Kalk in het water verhoogt je PH en dat is Malawi cichlides nodig zijn. Een hogere PH

Bij ons kun je stenen kopen voor in je aquarium.

Malawi cichlides PH

De cichlides in jouw Malawi aquarium hebben in vergelijking met andere vissen, een vrij hoge PH nodig. De PH van malawi cichliden moet liggen tussen de 7.5 en 8.5. Lever hoger dan 8

Om de PH stabiel te houden kun je gebruik maken van toevoegingen. KH is de hardheid van het water en de PH de zuurgraad. Wil je nu beide verhogen? GH is de gezamenlijke hardheid van de KH en PH.

Voorkom dat je PH lager wordt door geen hout toe te voegen aan je Malawi aquarium. Hout verzuurt het water, dit betekent dat je PH lager wordt.

Speciaal voor Malawi cichliden ( en Tanganjika) heeft JBL de Aquadur  op de markt. Deze zorgt voor de juiste mineralen die deze mooie vissen nodig zijn.

Heb je je waardes goed op orde, dan ga je zien dat de malawi vissen mooiere kleuren krijgen, gezonder zijn en ook paargedrag gaan vertonen. 

Aulonocara houden

Een aulonocara in je aquarium vereist specifieke inrichting. De Aolonocara en de Mbuna zijn 1 van de meest gehouden Malawi Cichilden, omdat ze naar verhouding kleiner blijven dan de Utaka’s. Voor een aquarium als je aulonocare wil houden adviseren wij zand op de bodem. Grind zou kunnen, maar dan moet het zeer fijn grind zijn. Op zoek naar voer happen deze mooie vissen door het zand. Als je grind gebruikt, hebt je kans dat grove korrels de vis en met name de kieuwen kunnen beschadigen. 

Cichliden temperatuur water

Wil je dat jouw cichliden goed en gezond leven dan is temperatuur belangrijk. De temperatuur van het water bij cichliden ligt 23 en 26 graden. Met een temperatuur van 24-25 graden kunnen malawi cichliden prima leven. Een verwarming in je aquarium is dan wel nodig om een constante temperatuur te behouden. 

Malawi cichliden voer kopen

In onze winkel en webshop je special voer kopen voor jouw Malawi cichilden. Een groot assortiment aan groot en klein voer. Uiteraard hebben grotere cichliden grotere korrels nodig en de baby’s de kleine. Wil je verstoppingen bij de vissen voorkomen, geef dan geen rode muggenlarven en warmbloedige dieren. Gezond en goed voer voor de Malawi vissen zijn kreeftachtigen, algen, watervlooien en spinazie. Dit soort voedsel komen ze ook tegen in de natuurlijk omgeving. Klik hier voor al het zoetwater visvoer

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

4.7
Gebaseerd op 728 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Selecteer een Afleverpunt