Winkelwagen

Mijn vis heeft witte stip

Zie je witte stippen op je vis?! Oh jee, iedereen met een aquarium heeft het wel eens meegemaakt. Het zijn dan hele kleine witte stipjes op de vissen die een beetje op luchtbelletjes lijken. De witte stip (Ichthyophthirius multifiliis kort Ichthyo genoemd) op de vissen zijn kleine parasieten. Wanneer de kleine witte stipjes op de vissen zichtbaar worden, zitten deze al in het stadium dat deze door de slijmhuid van de vissen heen zijn.

Herkennen witte stip bij vissen

Zoals de naam al zegt, “witte stip”, heeft de vis hele kleine witte stipjes. Maar wanneer deze zichtbaar zijn, is de stip al in een vergevorderd stadium. Je wilt dus eigenlijk de witte stip sneller herkennen en behandelen.

Hoe herken je de witte stip parasieten bij je vissen voordat deze zichtbaar zijn?

 

 

De volgende symptomen zijn tekenen dat uw vis last heeft van witte stip:

 

  • Vinnen klemmen tegen het lichaam aan
  • Vissen onder of boven in het aquarium
  • Vissen komen samen rond zuurstofbronnen
  • Wrijven of schuren aan oppervlakken
  • Knipperen met de vinnen
  • Verminderde eetlust
  • Korte schokkerige kieuw bewegingen

Behandeling witte stip bij vissen

Het is heel belangrijk dat de behandeling tegen witte stip zo snel mogelijk wordt gestart, want een vis hoeft tegenwoordig niet meer te sterven aan een witte stip infectie. De medicijnen doen snel hun werk, maar witte stip vermenigvuldigd zich elke 36 uur. 

Hoe komt een vis aan witte stip

Witte stip is iets waar elke aquariaan wel eens mee te maken krijgt. Dan is vaak de vraag; waar komt het vandaan? Vaak is de oorzaak: nieuwe aquariumvissen. Is het dan altijd standaard zo dat de nieuwe vissen witte stip hadden? Nee, dat hoeft zeker niet. Maar misschien is dat niet helemaal het juiste antwoord. Elke aquariumvis heeft namelijk altijd de witte stip parasiet bij zich, maar komt vaak pas tot uiting door stress, verzwakking of overige externe oorzaken. Normaal gesproken zorgt het natuurlijke afweermechanisme van de vis dat de witte stip niet tot uiting komt. Vergelijk het met een griep bij de mens. Wanneer je gezond bent, kan het griepvirus geen kwaad en overwint het lichaam dit zelf. Maar ben je verzwakt, dan kan dit bij de mens een probleem worden.

 

Een verhuizing van een aquariumvis is altijd een stressfactor voor de vissen en daarom is de kans op een witte stip infectie bij het verhuizen of bij nieuwe bewoners plaatsen altijd een mogelijkheid. Het is daarom van belang dat je bij het plaatsen van nieuwe vissen de aankomende dagen de vissen altijd extra goed observeert.

Medicijnen tegen witte stip

Omdat je met medicijnen tegen witte stip zo snel mogelijk moet starten, adviseren wij om één van onderstaande middelen al standaard in huis te hebben. Zo kun je snel anticiperen en dat is beter voor de gezondheid van uw aquariumvissen. Met het juiste medicijn in huis tegen witte stip en een behandeling die je zo snel mogelijk start, is de succesfactor dat jouw vissen weer helemaal gezond worden bijna 100%.

Hieronder de medicijnen die Frits Kuiper Groningen in het assortiment heeft tegen witte stip. Zou je graag een passend advies willen welk medicijn voor jouw zieke vis het beste is? Dan kun je altijd met ons contact opnemen via de mail of op ons telefoonnummer 0503129092 (WhatsApp ook mogelijk op dit nummer). Of vul het contactformulier in op onze website.
Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options