Winkelwagen

Mistig aquarium

Als je een aquarium opstart komt het soms voor dat een mistig aquarium krijgt. Een grote oorzaak is dat het aquarium (nog) te weinig goede bacteriën bevat. Een mistig aquarium is eenvoudig op te lossen. Uiteraard heeft Frits Kuiper Groningen voor jullie de oplossing en kun je snel weer genieten van een mooi helder aquarium. 

mist in aquarium

Mist in je aquarium

Mist in je aquarium is natuurlijk niet leuk.  Je wilt genieten van je vissen en van je aquascape. Het mist in je aquarium gebeurt vaak bij het opstarten van een nieuw aquarium. Dit komt omdat de bacterie huishouding nog niet op orde is (bacteriebloei). In onderstaande video leggen wij je uit hoe we de mist in je aquarium kunnen oplossen.

Witte waas of mistig aquarium

Een witte waas in het aquarium, het lijkt op mist. Het blokkeert je zicht in je mooie aquarium. De witte waas ontstaat door een zogenaamde bacteriebloei. Er zitten te weinig goede bacteriën in die afvalstoffen kunnen opeten. Een witte waas in het aquarium kan óók veroorzaakt worden door teveel aan voedingsstoffen voor de bacteriën. Hierdoor gaan de bacteriën dood door een grote hoeveelheid ammoniak en/of nitriet. De beste oplossing in de aanschaf van een goed filter.

Groene mist in aquarium

Naast een witte waas kan je ook een groene mist in  je aquarium krijgen. Groene mist heeft een andere oorzaak en dat is algenbloei. Algen bloei ontstaat door een onbalans in de voedingsstoffen of het aquarium heeft een teveel aan hoeveelheid licht. Uiteraard kan dit ook tegelijk plaatsvinden. 

Om dit op te lossen moeten er eerst testen gedaan worden. We gaan het Fosfaat en het nitraat-gehalte testen. Bij een te hoge nitraat-gehalte en te laag fosfaat-gehalte, met daarbij een hoeveelheid licht, ontstaan alg. Ga je het fosfaat vehogen met bijvoorbeeld de HS Aqua Balance PO4 Plus, zul je zien dat de groen mist in het aquarium snel oplost. Over het algemeen duurt het wel een tijdje voordat de alg helemaal wel is. Om dit te versnellen kun je gebruikmaken van een UV filter.

Hoe komt het dat een aquarium mistig word

Hoe het komt dat een aquarium mistig wordt heeft een aantal oorzaken. Daarnaast heb je ook twee verschillende soorten mist. Een witte maas en een groene mist. Een witte mist of waas ontstaat door een onbalans in je bacteriehuishouding. Er zijn te weinig goed bacteriën die afvalstoffen kunnen verwerken of er zijn te veel afvalstoffen, waardoor bacteriën doodgaan. Daarnaast heb je ook nog een groene mist. Dit wordt ook wel algenbloei genoemd. Dit komt door een onbalans in je nitraat en fosfaat of teveel licht in je aquarium. Hoe het komt dat je aquarium mistig wordt heeft dus een aantal oorzaken, maar dit is wel snel oplossen. 

Mistig aquarium filter

De oplossing voor een mistig aquarium is vaak het gebruik van een goede filter. Een goed functionerend filter zorgt voor de juiste bacteriën. Daarnaast zorgt het filter er ook voor dat de voedingsstoffen worden opgenomen. Wij raden aan een filter met filterpijpjes te gebruiken, waarin de goede bacterien zich kunnen nestelen. Na een aantal dagen zul je zien dat het filter zijn werk doet en het aquarium mooi helder water heeft.

Hoe krijg ik mijn aquarium weer helder?

Een witte waas in je aquarium is niet fijn, maar hoe krijg je je aquarium weer helder? Om je aquarium weer mooi helder te krijgen zal je een paar punten goed geregeld hebben. 

  • Er moeten voldoende goede bacteriën aanwezig zijn
  • Een goed werkend filter (met filterpijpjes raden wij aan)
Met dit goed filter zal het de slechte bacteriën geen kans geven, worden goede bacteriën aangemaakt en kunnen hun werk doen. Als de afvalstoffen kunnen worden opgeruimd zal het een paar dagen duren voordat je aquarium weer mooi helder is.
Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options