Shopping Cart

Opstarten zeeaquarium

Het opstarten van een zeeaquarium vergt kennis, geduld en komt uiterst precies. Maar als je het opstarten van je zeeaquarium goed doet dan heb je daar heel veel profijt van en kan je genieten van een prachtig stukje zee in je eigen huis met kleurige vissen en koralen. 

Opstarten zeeaquarium - Stap voor stap

Het opstarten van een zeeaquarium, hoe doe je dit? Wij leggen het je stap voor stap uit.

 

Stap1 – Het uitkiezen van een aquarium (hoeveel geschikte ruimte heb je hiervoor, wat is je budget en welke stijl van aquarium past er bij jou?)

Stap 2 – Techniek in het zeeaquarium. Bij een zeeaquarium komt een aardig stukje techniek kijken, dit is nodig om alles goed te laten draaien dus de basis voor een goed zeeaquarium.)

Stap 3 – Het inrichten van het zeeaquarium, wat voor bodembedekking heb je nodig en wat hoe ga je het verder inrichten met steen en koralen?

Stap 4 – Koralen en Anemonen toevoegen aan de inrichting van je zeeaquarium.

Stap 5 – Aquarium dieren toevoegen, welke bewoners komen er in je zeeaquarium? Welke dieren kunnen bij elkaar en welke zijn nuttig voor je zeeaquarium?

Opstarten zeeaquarium - Aquarium uitkiezen

Bij het opstarten van een zeeaquarium is het natuurlijk van belang dat je een aquarium uitzoekt die past bij je budget, ruimte en tijd die je hebt voor het zeeaquarium. 

 

Budget

Wat voor budget heb je voor je zeeaquarium? Aan de hand hiervan kan je rondkijken wat er binnen dit budget past en wat realistisch is qua grootte en kwaliteit.

 

Ruimte

Hoeveel geschikte ruimte heb je voor het zeeaquarium? Let hierbij erop dat een je een aquarium nooit direct voor het raam of in direct zonlicht moet neerzetten. Dit is in verband met algengroei die dan snel kan ontstaan. Als je weet waar je het zeeaquarium gaat neerzetten dan weet je ook of dit een ruimte is waar voornamelijk gezeten wordt of niet. Op basis daarvan kan je de hoogte bepalen van het aquarium. Bij een zitruimte is het leuker om het aquarium wat lager te plaatsten op een stevige en stabiele ondergrond. Wil je het aquarium wat hoger hebben staan dan zijn er diverse meubels verkrijgbaar om het aquarium op te zetten. Als je weet hoeveel ruimte je hebt dan meet je dit op en daarna kan je gericht zoeken naar een aquarium!

 

Tijd

Een zeewateraquarium houden is een erg leuke hobby, maar dit kost wel wat tijd. Het zeeaquarium moet goed onderhouden worden en heeft aandacht nodig. Vooral in het begin, bij het opstarten van het aquarium, heeft het extra aandacht nodig. Heb je niet heel veel tijd? Dan raden wij aan om voor een kleiner aquarium te gaan.

 

Wij hebben veel verschillende maten zeeaquaria in ons assortiment. De zeeaquaria van super top kwaliteit zijn natuurlijk de Red Sea aquaria. Deze zijn niet heel goedkoop maar het is de investering dubbel en dwars waard!

 

Red Sea aquaria hebben een mooi afgewerkt design en verkrijgbaar in veel verschillende maten, inclusief of exclusief techniek: 

 

Eheim heeft een hele mooi set-serie van zeeaquaria:

Blue Marine heeft prachtige aquaria inclusief techniek:

Mocht je alles helemaal zelf willen inrichten en opbouwen dan kan je ook nog gaan voor een kale glasbak. Dit vergt wel aardig wat kennis. Denk er wel aan dat een zeeaquarium zwaar wordt dus het is van belang dat de ondergrond stevig en stabiel is.

Toon filters

Enig resultaat

Toon filters

Enig resultaat

Opstarten zeeaquarium - Techniek in het aquarium

Bij het opstarten van een zeewateraquarium is techniek in het aquarium onmisbaar. Een zeeaquarium heeft heel wat techniek nodig om te kunnen blijven draaien en de waterwaardes in balans te kunnen houden. In je zeeaquarium ga je eigenlijk de zoute zee nabootsen met dezelfde waardes, stroming en licht. Op het gebied van techniek voor zeeaquarium is heel veel te vinden. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

 

Opstarten zeeaquarium, welke techniek is belangrijk:

  • Pompen & Filters
  • Verwarming
  • Aquarium verlichting

Pompen & Filters

Producten die het water in je aquarium schoon houden en die de zee na kunnen bootsen, zijn pompen en filters.

Er zijn verschillende soorten pompen en filter voor je zeeaquarium. Het is afhankelijk van de grootte van je zeeaquarium welke pomp en filter je nodig hebt. 

Stromingspompen:
Opvoerpompen:

Een zeeaquarium heeft bepaalde toevoegingen nodig om goed te blijven draaien. Daarvoor kan je een doseerpomp aanschaffen. Zo heb je er geen omkijken meer na en kan de dosering uiterst precies worden toegevoegd aan het water.

 

 

Verwarming in je zeeaquarium is essentieel, want het water moet op een tropische temperatuur zijn. Let bij het aanschaffen van een verwarming op de capaciteit van het element. Hoe groter het aquarium, hoe krachtiger deze moet zijn.

 

Bij een zeeaquarium hoort speciale verlichting. Je koraal en vissen hebben immers andere verlichting nodig dan in een zoetwater aquarium.

 

Bij de selectie techniek voor het opstarten van je zeeaquarium mag een goed werkende eiwitafschuimer niet ontbreken. Wat is eigenlijk de werking van een eiwitafschuimer voor het zeeaquarium? Een eiwitafschuimer in een zeeaquarium is onmisbaar, door het voeren van de vissen produceren deze poep, deze poep wordt door de eiwitten die er in zitten omgezet naar nitriet en ammonia. Deze nitriet en ammonia waarde moet nihil zijn en worden veelal via nitraat en fosfaat afgebroken. De eiwitafschuimer helpt hier een groot deel aan mee waardoor waardes onder controle blijven en het succesvol houden van een zeeaquarium ook echt een succes wordt. De eiwitafschuimer doet dit aan de hand van heel veel luchtbelletjes in een cilinder blazen waardoor de eiwitten zich binden aan de luchtbellen, welke op hun beurt worden afgeschuimd in de afschuimerbeker.

 

We hebben de volgende eiwitafschuimers in ons assortiment:

 

Opstarten zeeaquarium - Aquarium inrichting opbouwen

Het opstarten van je zeeaquarium is nu bij de volgende stap namelijk, de inrichting van het zeeaquarium opbouwen. De basis van een zeewateraquarium bestaat uit zand, levend steen en natuurlijk uit zout water.

 

1. Koraalzand toevoegen

 

Als je alle techniek van je zeeaquarium hebt aangesloten dan voeg je als eerste het koraalzand toe. Dit is niet zomaar zand, maar koraalzand. Dit koraalzand is er in verschillende soorten en kleuren en biedt een natuurlijke en vruchtbare ondergrond voor je zeeaquarium.

Je kunt hierbij kiezen uit:

Levend koraalzand – hier zitten alle juiste bacteriën al in.

Dood koraalzand – Bacteriën moeten later toegevoegd worden.

Gebruik koraalzand tussen de 1 en 3 millimeter groot en leg een laag van ongeveer 4 centimeter in uw aquarium voor het beste resultaat. Spoel het koraalzand altijd eerst even goed door voordat u het in het aquarium legt.

 

Wij hebben veel verschillende soorten koraalzand in ons assortiment:

Toon filters

Toont alle 8 resultaten

2. Opbouwen koraalrifstenen

Verder met de volgende stap van het opbouwen van je zeeaquarium, het opbouwen van de koraalrifstenen. 

Er zijn verschillende soorten steen verkrijgbaar om je koraalrif mee op te bouwen. Wij hebben Real Reef Rock in ons assortiment. Deze stenen zijn goed geschikt om koraal op te bevestigen en hebben een natuurlijke uitstraling.

Blue Marine heeft prachtige Floating Rocks, een ware parel voor in je zeeaquarium. Doordat de bodem vrij blijft kan het vuil zich niet ophopen en is de stroming in je aquarium aanzienlijk beter.

Toon filters

Resultaat 1–8 van de 9 resultaten wordt getoond

3. Zeeaquarium vullen met water

 

Als het koraalrif staat dan kun je het zeeaquarium gaan vullen met zeewater. Een zeeaquarium opstarten doe je nooit met gewoon leidingwater.

 

Er zijn twee manieren om aan zout water voor in uw aquarium te kopen:

 

  • Koop het water bij ons in de winkel. Dit is kant en klaar zeewater wat je zo in het aquarium kunt gieten.
  • Je kunt ook zelf zout water maken met behulp van een osmoseapparaat. Dit apparaat filtert het kraanwater, zodat er geen schadelijke stoffen meer in zitten. Zodra je voldoende osmosewater hebt, kunt je het zout toe gaan voegen. Hierbij heb je ongeveer 35 gram per liter water nodig. Zorg bij het maken van zout water ervoor dat je het water goed doorspoelt met zout, zodat het zout goed verdeeld wordt over al het water. Je hebt ongeveer 90% van de inhoud van het aquarium aan water nodig.

 

Wij hebben verschillende osmose apparaten in ons assortiment:

Zout en geconcentreerd zeewater dat aangemengd moet worden met osmose water:

Opstarten zeeaquarium - Zeeaquarium laten indraaien

Het opstarten van je zeeaquarium is nadat je het zand, steen en water hebt toegevoegd toe aan de volgende stap.

 

Hiervoor hoef je niet heel veel te doen maar moet je vooral geduld hebben. Het is nu belangrijk dat je alles een tijd met rust laat en het zeeaquarium laat indraaien. Houd hiervoor ongeveer 6 weken aan. Dit klinkt heel lang maar met een goed ingedraaid zeeaquarium leg je dé basis voor een gezonde omgeving voor je koraal en vissen.

 

Het water heeft tijd nodig om de juiste micro-organismen te laten ontwikkelen zodat de bacteriën zijn werk kunnen doen. Als je het water in je zeeaquarium laat rusten, zal je merken dat het aquarium na ongeveer 2 weken groen en bruin zal uitslaan. Dit is goed en moet je vooral zo laten staan. Na de 6 weken kun je het water gaan testen op carbonaathardheid (KH), magnesium (MG), calcium (CA) en de pH waarde.

 

Controleer dit tijdens het opstarten van het zeeaquarium dagelijks. Dit kun je doen met diverse testsets.

 

Dit zijn de optimale basiswaardes voor je zeeaquarium:

 

  • pH waarde: tussen 7,95 en 8,2
  • KH: tussen 7 en 9 milligram per liter
  • MG: tussen 1300 en 1400 milligram per liter
  • CA: tussen 420 en 460 milligram per liter
  • Zoutwaarde: tussen 1,021 en 1,023 of 33,34 ppt
  • Temperatuur: tussen 25 en 26 graden

Wij hebben voor alle waarden van je zeeaquarium een watertestset zodat je thuis de watertesten uit kunt voeren.

Wil je een alles in 1 testkoffer? Dan hebben we de volgende voor je in ons assortiment:

 
Toon filters
Toon filters

Enig resultaat

Opstarten zeeaquarium - Aquariumdieren toevoegen

Als na het opstarten van je zeeaquarium de waterwaarden in orde zijn, dan is het eindelijk zover! Je mag aquarium dieren toevoegen aan je zeewateraquarium! Je denkt natuurlijk meteen aan het toevoegen van mooie, kleurrijke vissen, maar het is slim om eerst wat ongewervelden toe te voegen. Denk hierbij aan zee-egels, mitrax krabbetjes, turboslakken of poetsgarnalen. Deze maken je aquarium helemaal schoon!

 

Daarna is het tijd om vissen toe te gaan voegen aan je zeeaquarium! Er zijn heel veel verschillende soorten vissen, maar het is verstandig om te beginnen met vissen die weinig eisen hebben voor hun leefomgeving en bijvoorbeeld goed bij tegen de schommelende waardes kunnen die gepaard gaan met een startend zeeaquarium.

 

Wil je passend advies? Kom bij ons langs in de winkel en wij zullen samen met je kijken welke vissen bij je aquarium passen. Dit hangt samen met de grootte van het aquarium en de inrichting ervan. Niet alle soorten vissen kunnen bij elkaar, sommige soorten verdragen elkaar zelfs niet en dat zou zonde zijn van je net aangeschafte zoutwatervissen. 

 

Wil je weten wat voor assortiment zoutwatervissen wij hebben? Elke week posten wij op onze website en social media een lijst wat er die week binnen komt. Zoek je een specifieke zoutwatervis? Neem dan contact met ons op, bel of whatsapp je vraag naar: 050-3129092.

 

Opstarten zeeaquarium - Koralen en anemonen

Bij het opstarten van een zeeaquarium denk je naast aquariumdieren natuurlijk direct aan koralen en anemonen want deze kunnen zeker niet ontbreken in een zeeaquarium. Deze koralen en anemonen zien er niet alleen erg mooi uit maar ze zijn ook onmisbaar voor het waterklimaat en je vissen. Vissen vinden het vaak erg prettig om een “eigen” schuilplaats te hebben tussen de koralen en anemonen.

Opstarten zeeaquarium - Frits Kuiper op YouTube

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt