Shopping Cart

Plantenvoeding aquarium

Waarom plantenvoeding in het aquarium? Er zijn veel soorten planten die we in een aquarium kunnen planten. Sommige planten hebben CO2 nodig, andere gedijen goed bij veel licht. Het is belangrijk om een plantenvoeding voor het aquarium te kiezen die past bij het type plant en aquarium dat je hebt gekozen.

Aquariumplantenvoeding is belangrijk voor een goede plantengroei. De belangrijkste voedingstoffen zijn koolstofdioxide (CO2), nitraat, fosfaat, macrosporenelementen. Micro sporenelementen zoals bijvoorbeeld ijzer. Co2, nitraat en fosfaat zijn ook belangrijk en zijn beschikbaar in de meeste voedingsproducten voor aquariumplanten. De macrosporenelementen verschillen per product. Sommige producten hebben alle macro sporenelementen, andere er maar een paar hebben. De micro sporenelementen worden ook in aquariumplantenvoeding verwerkt. Ze zijn belangrijk voor een gezonde plantengroei. IJzer is het belangrijkste micro sporenelement voor planten en deze waarde is vaak te laag in aquaria, waardoor de plantengroei kan stagneren.

Een plantenvoeding voor het aquarium bestaat uit 3 delen. De Macro, micro en CO2 dat zijn de stoffen naast licht wat de plant nodig heeft om zuurstof te kunnen produceren.  Wat is de beste voeding voor jou planten dat lees je hier onder. 

vallisneria stengelplant planten snoeien

Plantenvoeding aquarium met CO2

Als wij het hebben over een plantenvoeding met CO2 dan is dit niet helemaal juist. CO2 is namelijk een gas wat onder druk vloeibaar is, maar er kan nooit vloeibare CO2 in een flesje zitten. Maar hoe zit dit dan wel? De C in CO2 staat voor Carbo, dat is de stof die de plant uit de CO2 haalt om te groeien. Carbo is wel een stof die vloeibaar is en op deze manier aan een plantenvoeding kan worden toegevoegd. Een plantenvoeding met C zou dus een betere naam zijn, maar dit heet dus vaak een plantenvoeding met CO2. Naast deze voeding heeft de plant ook nog heel veel andere stofjes nodig om te groeien, de meest complete plantenvoedingen noemt men een All in one plantenvoeding, Meer daarover hier onder.

All in One plantenvoeding aquarium

Een all in one plantenvoeding is zoals de naam al aangeeft een plantenvoeding voor het aquarium waar alles in zit wat de aquariumplant nodig heeft om de verlichting die boven het aquarium hangt om te kunnen zetten via fotosynthese naar zuurstof. 

 • Macro spoorelementen
 • Micro spoorelementen
 • Carbo (CO2 vervaging, ook wel vloeibare CO2 genoemd)
De voorkeur van alles in één aquariumplantenvoeding heeft geleid tot een vraag naar producten die handig en gebruiksvriendelijk zijn. Deze producten bevatten vaak veel voedingstoffen en kunnen bijdragen aan een gezond ecosysteem van uw aquarium.

Bij een All in one plantenvoeding zitten alle spoorelementen zoals ijzer, fosfaat, nitraat, kalium, carbo (CO2 vervangin) in 1 fles, de stoffen lossen langzaam op in het water zodat dosering per week mogelijk is. Maar je gebruik van een doseerpomp dan is dosering per dag uiteraard ook mogelijk. Je deelt de dosering dan door 7. Omdat dit een alles in één planten voeding is betekent het ook dat de voedingstoffen allemaal in een gemiddelde mate aanwezig zijn. Het kan dus voorkomen wanneer jij een aquarium hebt met heel veel snelgroeiende planten dat het fosfaat (Po4) hier door te laag wordt. Maar wanneer je een aquarium hebt met veel rode planten dan kan het voorkomen dat het ijzer Fe gehalte in het aquarium te laag wordt. Bij sturen met individuele spoorelementen is dan de oplossing. Hier voor zijn verschillende toevoegingen, het is wel belangrijk dat je gaat meten wat de waterwaardes zijn zodat je precies weet wat je moet gaan toevoegen. 

Plantenvoeding voor aquascapers

Je bent opzoek naar een plantenvoeding voor je aquascape aquarium? Waarom heb je dan vaak een ander product nodig dan een normale plantenvoeding voor je aquarium? Een Aquascape aquarium is vaak een aquarium met heel veel planten en maar weinig vissen. Er is dus weinig tot geen vervuiling in het aquarium aanwezig. Hier wil je vaak wat extra kunnen sturen en heb je wat meer flesjes nodig, tevens maakt men voor Aquascape aquaria ook vaak gebruik van CO2, het gebruik van carbo is daarom ook niet nodig (kan je overigens wel samen gebruiken, maar halveer dan de dosis van de Carbo) HS Aqua scape heeft een speciale plantenvoeding lijn voor dit type aquaria met veel planten, veel verlichting (hoge PAR 250+) Je doseert daar de Micro en Makro spoorelementen los van elkaar, zo kan je precies sturen wat je wil. Eventueel zijn deze twee ook weer los bij te sturen met bovengenoemde flesjes.

Alle plantenvoeding voor je aquarium

Natuurlijk hebben wij nog veel meer plantenvoeding voor je aquariumplanten. Zo zijn er speciale kleibollen die je bij de wortels in de bodem kan toevoegen of denk ook eens aan de Colombo Nutri caps, die de functie van een voedingsbodem overnemen. Al onze aquariumplantenvoedingen vind je hier onder. 

Toon filters

Resultaat 1–8 van de 23 resultaten wordt getoond

Toon filters

Resultaat 1–8 van de 23 resultaten wordt getoond

Mocht je vragen hebben na het lezen van dit onderwerp wat nou de beste plantenvoeding voor het aquarium bij jou thuis is? Wij helpen je graag verder naar een succesvol aquarium. Neem contract op met ons via mail, telefoon, whatsapp. 

Ideale waterwaters beplant aquarium

Hier boven hebben wij je van alles vertelt over verschillende soorten plantenvoedingen, maar met al die toevoegingen, hoe weet je nou hoeveel je moet toevoegen? Wij sturen zelf met onze, meer dan 75 jaar, ervaring op het gebied van houden van een aquarium met aquariumplanten op de volgende waardes:

Standaard aquarium <200 par verlichting, gemiddeld beplant met diverse soorten vis, geen CO2 systeem:

De vissen in je aquarium zorgen voor voldoende nitraat en fosfaat, dit loopt regelmatig op en daarom die je waterwissels om de afvalstoffen kwijt te raken. De waardes waar wij dan op sturen zijn:

 • NO3 – 10
 • PO4 – 1
 • Fe – 0.25

Je hebt een Aquascape aquarium met veel planten en weinig vis, verlichting >200 PAR

 • NO3 -15
 • PO4 – 1.5
 •  FE – 0.25-0.5

Je hebt een Aquascape aquarium met veel planten, weinig vis (in verhouding met de planten) een CO2 systeem en veel licht 250+ PAR

 • NO3 – 15
 • PO4 – 2
 • FE – 0.5

Waterwaardes meten voor plantengroei

Voordat je weet wat je moet toevoegen voor plantenvoeging, moet je natuurlijk weten wat de waterwaardes zijn. Klinkt ingewikkeld? Wat voor testjes moet je hebben? Nee hoor, met een koffer van Colombo en een losse ijzertest FE heb je een complete set om alles te meten voor een goede plantengroei, een aquarium met een goede plantengroei betekent een aquarium zonder alg. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt

4.7
Gebaseerd op 767 beoordelingen
powered by Google
js_loader