Winkelwagen

Slijmalg in het aquarium

Slijmalg in het aquarium is erg vervelend en ziet er niet mooi uit. Slijmalg, ook bekend als blauwgroene algen of smeeralgen, is meestal blauwgroen van kleur, maar het kan ook bruin of zwart zijn.

 

Slijmalg voelt, zo als de naam al vermoed, aan als slijm en zo ziet het er ook uit. Naast dat het je aquarium aanzicht aardig kan verstoren, heeft deze alg vaak ook een onaangename moerassige of visachtige geur.

 

Slijmalgen groeien snel en bedekken het aquariumoppervlak met als gevolg dat de planten in uw aquarium onvoldoende licht krijgen en niet optimaal kunnen groeien. En slijmalg is ook schadelijk voor de vissen omdat het tekort geeft aan zuurstof.

Slijmalg in het aquarium - Oorzaken

Slijmalgen zijn eigenlijk cyanobacteriën. Dit bestaat (meestal) uit eencellige bacteriën die vaak in kolonies groeien die groot genoeg worden om grote oppervlakten te vormen.

Oorzaken overgroei van Slijmalg (cyanobacteriën):

 

 • Teveel licht
 • Een te laag CO2-gehalte in het aquarium
 • Gebrek aan plantenvoeding in het aquarium
 • Teveel voeren, dit zorgt voor vervuiling en voor alg
 • Een vies filter
 • Ammonium piek, doordat teveel ontlasting lang blijft liggen
 • Te weinig Nitraat aanwezig in het water

Slijmalg in het aquarium - Bestrijden

Naast dat je kijkt wat de oorzaak kan zijn, is het belangrijk om de slijmalg in het aquarium zo snel mogelijk te bestrijden voordat deze verder doorgroeit. Voordat je een middel gaat gebruiken om de slijmalg in het aquarium te bestrijden is het belangrijk dat je het aquarium goed schoonmaakt. Hevel de slijmalg af van de planten en decoratie en voer 1x een forse waterwissel uit van 50%. Dit is om schadelijke stoffen te verwijderen. De weken daarna elke week een waterwissel van 10%. Let op! Houd je aquarium niet té schoon en verwissel niet teveel water elke week, want anders krijgen de goede bacteriën niet de kans op weer in balans te komen.

 

Maak ook je filter schoon en doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met het aquariumwater. Zo spoel je het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.

 

Test uw water op Ammoniak, Fosfaat en Nitraat. Teveel Ammoniak zorgt voor algengroei en te weinig nitraat is ook een teken dat je water niet goed in balans is.

 

Voeg na het schoonmaken en het testen van je water Blue Life Green Cyano RX toe. Wij adviseren dit om de slijmalg te bestrijden, omdat de slijmalg een cyanobacterie is en op deze manier het beste behandelt kan worden.

 

Slijmalg in het aquarium - Voorkomen

Slijmalg in het aquarium, voorkomen is beter dan genezen zeggen we altijd. Dit is zeker van toepassing op slijmalg in uw aquarium. Als je de oorzaak hebt gevonden en deze aanpakt, dan zal vorming van nieuwe slijmalg minder kans krijgen.

 

We gaan per oorzaak na wat opgelost kan worden om algengroei te voorkomen:

 • Teveel licht – Zet het aquarium nooit voor een raam of op een plek waar direct zonlicht komt. Beperkt de aquariumverlichting tot 8-10 uur per dag.
 • Een te laag CO2-gehalte in het aquarium – Voeg vloeibare CO2 toe aan het water.
 • Gebrek aan plantenvoeding in het aquarium – Voeg vloeibare plantenvoeding toe aan je water om de groei van je planten optimaal te stimuleren.
 • Teveel voeren, dit zorgt voor vervuiling en voor alg. Voer je vissen minder per keer. Als het voer de bodem raakt is de hoeveelheid al te veel (met uitzondering van voertabletten voor bodembewoners). Let dus goed op welke hoeveelheid je vissen nodig hebben en dus direct op gaat. Ook kun je kiezen voor het voeren met een voerautomaat. Hierop kun je de hoeveelheid voer precies afstellen. Zo kan er nooit meer te veel worden gevoerd.
 • Een vies filter. Wij adviseren om 1x per maand uw filter schoon te maken en uit te spoelen. En doe dit door de filtermatten uit te knijpen in een emmer met je aquariumwater. Zo spoel je het vuil weg, maar blijven de goede bacteriën bewaard. Een schoon filter zorgt ook voor een goede watercirculatie.
 • Ammonium piek, doordat teveel ontlasting lang blijft liggen. Test het aquarium water, zo weet je of het ammoniumgehalte te hoog is.
 • Te weinig Nitraat aanwezig in het water. Test je aquariumwater, zo weet je of er te weinig Nitraat in je water zit.
Wij hebben zoetwatertesten in ons assortiment om Ammonia (NH3) en Nitraat (NO3) te testen:

Slijmalg in het aquarium - YouTube video over algen bestrijden

Onze YouTube video geeft een beknopte samenvatting van alle informatie rondom het bestrijden van alg in het aquarium. En vergeet niet, geduld is een grote factor. Slijmalg in je aquarium bestrijden vergt tijd en veel geduld.

 

Kom je na al onze tips nog niet van je slijmalg af? Neem dan contact met ons op via Whatsapp of bel ons op: 050-3129092. Je kunt ook langskomen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Wij zullen je voorzien van een passend en oplossingsgericht advies.

 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options