Shopping Cart

Stroomverbruik aquarium

Het stroomverbruik van het aquarium is niet alleen afhankelijk van de grootte van het aquarium, maar ook van de juiste techniek voor jouw aquarium. Zo kun je heel goedkoop een B-kwaliteit filter kopen via Marktplaats of diverse Chinese webwinkels, maar dit zijn vaak de stroomvreters die het stroomverbruik van het aquarium hoog doen uit komen. Hetzelfde geldt voor een verwarmingselement voor het aquarium. Hier alleen maar naar de goedkoopste prijs kijken, is niet altijd even goedkoop als dat het lijkt. Oude aquaria hebben vaak nog TL verlichting. Ook dit zijn vaak stroomvreters, daarom zijn de nieuwe aquaria tegenwoordig allemaal uitgevoerd met LED verlichting. Let ook hier goed op bij de aanschaf van jouw aquarium. Meer over het besparen op het stroomverbruik op je aquarium lees je hier op deze pagina. 

Energiezuinig aquarium

Een energiezuinig aquarium is een aquarium voorzien van LED verlichting en een duurzaam verwarmingselement om het water te verwarmen. Maar wat moet je dan kiezen en is een verwarmingselement altijd nodig? Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor koudwatervissen is een verwarmingselement helemaal niet nodig! Maar daar over later meer. Eerst gaan wij nog even dieper in op de aanschaf van een aquarium

 

Heel veel mensen hebben een Juwel aquarium thuis staan. Dit zijn voordelig geprijsde aquaria’s compleet met LED verlichting, verwarmingselement en een intern filter. Er is alleen één heel groot nadeel van de standaard Juwel aquaria (Rio, Vision, Trigion) en dat is dat de LED verlichting op dit aquarium niet dimbaar is. Dat betekent dus dat het 100% verlichting aan of uit is. Daarom kan het soms slim zijn om niet alleen naar de aanschafprijs van het aquarium te kijken, maar ook naar de mogelijkheden wat het aquarium kan. Zo kun je bij een Eheim Vivaline bijvoorbeeld een handige dimmer aanschaffen die de verlichting kan dimmen en hierdoor minder stroom verbruikt. Voor een groot aantal waterplanten is dit zonder problemen te doen. Welke waterplanten je hiervoor kunt gebruiken, lees je verderop op deze pagina. 

 

Aquariumverwarming

Wanneer je een tropisch aquarium wilt, betekent dat ook vaak dat je een verwarmingselement moet toevoegen. Maar ook hier moet je goed op letten welk verwarmingselement je aanschaft. Zo is een standaardregel dat je ongeveer 5 graden van de omgevingswarmte kunt bij verwarmen met 1 watt per liter bij aquaria met een dichte kap. Koop je een verwarming die een te laag wattage heeft, zal deze veel vaker aanstaan en moeite hebben om het water te verwarmen en zal hierdoor meer stroom verbruiken. Een hogere wattage verwarmingselement betekent daarom niet automatisch meer stroomverbruik, omdat hij sneller verwarmd en daardoor korter en minder vaak aanstaat. 

Energiezuinige aquarium verwarming

Aquariumfilter

Aquariumfilters heb je in verschillende soorten en maten en zo ook in verschillende prijsklassen. Vaak wordt er naar de aanschafprijs gekeken en niet naar het stroomverbruik van je aquariumfilter. Maar het kan al snel uit om dit eens goed onder de loep te nemen. Zo zijn de SuperFish X-Pro buitenfilters voordelig geprijsd, maar in stroomverbruik weer een stuk hoger dan bijvoorbeeld een energiezuinige Eheim of Oase buitenfilter.

Energiezuinig aquariumfilter

Aquarium met kap of open aquarium?

Bij de aanschaf van een aquarium zijn er verschillende modellen van verschillende merken op de markt, denk hierbij aan: Juwel, Eheim, Superfish, Dennerle, Aquatlantis, et cetera. De Juwel en Eheim aquaria zijn aquaria met een dichte kap. Dit verliest een stuk minder warmte dan een open aquarium zoals de Dennerle aquaria. De open aquaria van Dennerle en van Superfish (die dichte en open modellen heeft) zijn vaak voorzien van een afdekruit, die vaak voor het gemak ergens onder in de kast belanden. Deze afdekruitjes zijn ook zeer efficiënt om de warmte in het aquarium te houden. Wij adviseren daarom ook om het afdekruitje van je aquarium wel te gebruiken om ervoor te zorgen dat het stroomverbruik van je aquarium naar beneden gaat doordat de warmte beter in het aquarium blijft.

Energiezuinig aquarium

Een aquarium is een kacheltje in huis

Een aquarium wordt vaak genoemd als stroomvreter in huis, maar dit is niet helemaal juist en wat kort door de bocht! Als u op zoek bent naar een manier om uw huis te verwarmen en te besparen op uw gasrekening, dan is een aquarium in de woonkamer zo gek nog niet. Het zorgt niet alleen voor een stabiele warmtebron voor in je huis, het verwarmt ook de kamer zelf. Dit maakt het een uitstekende keuze voor diegene die geld willen besparen op hun energierekening, omdat een aquarium elektrisch verwarmd wordt en hier geen gas voor nodig is.

Aquarium zonder verwarming

Twijfel je of je aquarium weg moet doen of één wilt aanschaffen in verband met de dure energietarieven? Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden die het stroomverbruik van je aquarium flink verlagen. De aquariumverwarming kan voor heel veel verschillende vissen best een paar graden lager. Meet je echte watertemperatuur eens na met een thermometer, bij velen zal dit 25/26 graden zijn. Zolang de temperatuur niet onder de 23 graden komt, is er voor de meeste vissen niets aan de hand. Sterker nog; ze leven zelfs langer, omdat hun metabolisme verlaagd wordt. En ook dat bespaart, want je kunt dan minder visvoer geven. 

En ga je nog een stapje verder, dan kun je er ook voor kiezen om de verwarming in het aquarium helemaal uit te zetten. Als je op zoek bent naar een lage energierekening en lage vaste kosten, dan is een aquarium zonder verwarming wellicht de juiste keuze. Een koudwater aquarium wordt meestal tussen de 18 en 20 graden gehouden, dus er is geen extra verwarming nodig (afhankelijk van de omgevingstemperatuur). Dit betekent dat alleen het filter en de verlichting energiekosten opleveren voor je aquarium. Wij kunnen je in de winkel helpen met de keuze uit diverse vissen die je prima op kamertemperatuur kunt houden. Denk hierbij aan heel veel verschillende Danio soorten. En wat dacht je van de mooie Notropis soorten. Je vindt alle informatie over welke vis je op welke temperatuur kunt houden in onze vissen database. Let op: de temperatuur in het water mag voor koudwatervissen niet teveel schommelen. Te grote schommelingen van de temperatuur van het aquariumwater veroorzaakt stress bij de vissen en daardoor kunnen ze ziek worden. Een voorbeeld: wanneer je bijvoorbeeld ‘s nachts en overdag (omdat je dan aan het werk bent) je cv verwarming van het huis op 15 graden hebt staan en je huis slecht geïsoleerd is en daardoor snel afkoelt en je ‘s avonds het lekker warm wilt hebben in huis en de cv op 21 graden instelt, betekent dat de temperatuur van het aquarium teveel gaat schommelen. Ons advies is dan om wel een verwarmingselement toe te voegen die op ongeveer 18 graden ingesteld staat. Zo ontstaat er een gulden middenweg en zal het aquarium schommelen tussen de 18 en 21 graden wat voor de meeste vissen prima is. Daarnaast zal het verwarmingselement dermate weinig aanstaan dat het geen enorme kostenpost gaat zijn.      

Energie zuinige LED verlichting aquarium

Met de komst van energiezuinige LED verlichting voor het aquarium is het stroomverbruik bijna gehalveerd. Waar je vroeger voor een 120cm aquarium 2x 54 watt aan TL verlichting nodig had, gebruik je tegenwoordig een fractie van dat wattage. Als voorbeeld nemen wij even de energiezuinige LED verlichting van SuperFish, de Retro LED. Voor een aquarium van 120cm is het stroomverbruik nu nog maar 39 watt (RetroLED Bright en RetroLED Color 100cm). 

Ook wanneer jij nog steeds TL verlichting in je aquarium hebt, is het dus nu het moment om over te stappen. 

LED verlichting is niet alleen zuiniger in gebruik, maar de opbrengst is ook nog 150% hoger dan de oude TL verlichting. Je kunt dus ook nog kosten besparen door de verlichtingsuren te verlagen.

 

Stroom besparen; aquariumverlichting dimmen

Ben jij in het bezit van een Aquatlantis aquarium of heb jij de SuperFish RetroLED verlichting in je aquarium? Dan kun je eenvoudig gebruik maken van een LED Dimmer. Het stroomverbruik gaat wanneer je de verlichting dimt namelijk naar beneden. En voor de meeste aquariumplanten is dit geen probleem. Sterker nog, wanneer er maar weinig voedingsstoffen aanwezig zijn voor je aquariumplanten, adviseren wij bij Frits Kuiper zelfs om de verlichting van je aquarium te dimmen. Een goede dimmer voor deze verlichting is de Aquatlantis LED dimmer, deze kun je geheel naar wens in stellen, heeft 2 kanalen en heel veel instelmogelijkheden. 

Frits Kuiper Tip: ga je aquarium niet bij een raam zetten om op deze manier je aquarium te verlichten! Zonlicht, of ook wel daglicht genoemd, in het aquarium zorgt namelijk vaak voor veel algen. En dit betekent weer extra aquariumonderhoud, wat ook extra in de kosten kan gaan lopen. 

Bespaartips aquarium

  • Koop in grootverpakkingen

Elke week een klein potje voer te kopen kan best in de papieren lopen. Ditzelfde geldt voor de plantenvoeding voor het aquarium. Bij Frits Kuiper hebben wij ook grootformaat plantenvoedingen en/of visvoer in het assortiment. Een klein voorbeeld is een jerrycan Colombo Flora Grow; de 500ml kost € 9,90, de 2500ml kost € 19,90. Voor het dubbele bedrag krijg je 5x zoveel plantenvoeding. 

  • Waterwissel aquarium

Hoe vaak doe jij een waterwissel voor je aquarium? Wij horen nog al eens van klanten dat ze wel tot 50% water wisselen per week, omdat men dit ergens op internet heeft gelezen…

Dit is niet alleen heel arbeidsintensiefs, maar ook vaak niet nodig. Een wekelijkse waterwissel van 10% is vaak meer dan genoeg. Stofzuig dan ook direct even de bodem van je aquarium en meet vooraf even de waterwaardes. Meten is namelijk nog steeds weten! Is het aquarium laag in nutriënten (NO3 en PO4) en zijn er geen gifstoffen aanwezig (NO2 en NH4)? Dan is een grote waterwissel zeker niet nodig. Zijn deze waterwaardes wat verhoogd? Dan kan een grotere waterwissel nodig zijn, doe echter nooit meer dan 20% per keer en voer dit dan eventueel meerdere keren per week uit.

  • Vissen op lage temperatuur houden

Discusvissen houden van 30 graden en krijgen problemen wanneer je ze op een te lage temperatuur houdt. Maar er zijn gelukkig ook heel veel leuke vissen die je op een temperatuur van 22/23 graden kunt houden. Denk hierbij aan verschillende algeneters, Barbelen, Danio’s, Tetra’s en levendbarenden zoals alle Guppen, Platy’s, Zwaarddragers en Molly’s.

  • Aquariumplanten met minder lichtbehoefte

Kies jij ervoor om de verlichting van je aquarium te gaan dimmen, dan kunnen je aquariumplanten hier last van krijgen. Gelukkig zijn er ook heel veel aquariumplanten die helemaal niet zoveel verlichting nodig hebben. Ga jij je aquarium vol zetten met Anubias, Cryptocoryne en Microsorum varens, dan kun je alsnog een prachtig beplant aquarium neerzetten met planten die weinig lichtbehoefte hebben. Een bijkomend voordeel is dat deze planten langzaam groeien, je dus minder hoeft te snoeien en ook nog eens minder plantenvoeding hoeft te gebruiken. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt