Shopping Cart

Vind hier alles voor jouw 

Terrarium

Terrarium bouwen

Wanneer je een terrarium gaat bouwen bedoelen we, een terrarium inrichten voor de aanstaande bewoners van het terrarium. Er zijn dieren die in de woestijn leven, een tropisch regenwoud of een moeras terrarium, dit laatste noemt men dan een Paludarium.  Deze verschillende soorten terraria hebben ook andere behoeften wat betreft luchtvochtigheid, temperatuur en inrichting. Ben je dus van plan om een terrarium te gaan bouwen, bekijk dan eerst goed wat voor reptielen je wilt gaan houden en welk leefgebied daarbij past.

Baardagaam terrarium

Je wil graag je eigen draak gaan houden, dat is natuurlijk dan een baardagaam! Een Baardagaam (Pogona Vitticeps) heeft een terrarium nodig van minimaal 100x50x50 (bron LICG, Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) voor het houden van 1 exemplaar. Het terrarium voor de baardagaam wordt ingericht als een woestijn terrarium. Met een hoge uvb behoefte aan vitamines, dit betekent de juiste vitamine verlichting voor de UVB (UltraViolet Burn) en een warmte spot voor de UVA (UltraViolet Aging). Tevens adviseren wij altijd om een warmtemat of warmtesteen te gebruiken voor het op temperatuur houden van het terrarium in de avond, wanneer de hoofdverlichting is uitgeschakeld. Naast de juiste verlichting is de gepaste voeding ook heel belangrijk, denk hier bij aan de vitamines, maar ook aan een breed scala voedseldieren voor je baardagaam.  Voor de inrichting zelf wordt er gekozen voor (woestijn)zand, let hier bij op dat je geen scherp zand neemt, dit gaat in de ogen zitten en kan verstoppingen veroorzaken, dit klontert namelijk aan elkaar. Verder nog vragen over een terrarium voor je baardagaam? Neem contact op met ons en wij helpen je verder.

Luipaardgekko terrarium

Ze lachen altijd, de Luipaardgekko’s (Eublepharis macularius) en wie wil dat nou niet in huis hebben? De luipaardgekko’s komen in verschillende kleuren en ze zijn eenvoudig te houden. Hoe richt je een terrarium voor een Luipaardgekko in? Je begint met de juiste afmeting. Voor een enkele luipaardgekko is een terrarium van 60x40x40 de minimale maat (bon LICG). De luipaardgekko’s komen uit Azië, met name in bergstreken in Afghanistan, India en Pakistan. Zo gaan wij het terrarium ook inrichten, met dus veel steen en schuilmogelijkheden. De Luipaardgekko is een nachtdier, zorg er dus voor dat de luipaardgekko verschillende schuilmogelijkheden heeft zoals caves (grotten). Een luipaardgekko is een nachtdier maar tegenwoordig adviseren wij wel om, naast de UVA verlichting, ook UVB verlichting toe te passen, omdat het kleine beetje wat ze hier van oppakken zeker als gunstig worden ervaren. Als voedsel hebben ze krekels, kakkerlakken, sprinkhanen en af en toe een wasmotje op het menu staan. Deze bepoeder je 2 á 3x per week met de juiste vitamines. Luipaardgekko’s zijn erg schone beestjes, hun behoeftes doen ze netjes in 1 hoekje, daarom kan een poepschep heel handig zijn om dit schoon te houden. 

Tip: omdat luipaardgekko’s nachtdieren zijn adviseren wij een nachtlamp zoals de nightlamp of een infrarood lamp, zodat de luipaardgekko denkt dat het nacht is maar jij toch van actieve terrariumbewoners kan genieten.

Schildpad terrarium

Wie is er niet groot mee geworden, die schildpad op de vensterbank in een plasticbakje met een palmboomtje? Nou gelukkig ligt die tijd ver achter ons. Bij het houden van schildpadden is het belangrijk de dieren voldoende ruimte te geven. Zoals aangegeven op de website van het LICG. Er bestaan heel veel verschillende soorten schildpadden, deze zijn onder te verdelen in land- en waterschildpadden. Let bij de aanschaf van een schildpad altijd op de juiste papieren die bij de schildpad horen. Zo is een overdrachtsverklaring voor een Muskus schildpad voldoende, maar schaf je een Griekse landschildpad aan dan komt hier aardig wat meer bij kijken.  Ook de afmetingen over hoe de schildpadden te huisvesten verschilt nogal. Om het houden van een schildpad tot een succes te maken staan wij voor je klaar om je te helpen met de juiste keuze. Denk hier bij niet alleen om de juiste afmeting van het schildpad terrarium maar ook de juiste vitamines en verlichting, wat ook erg belangrijk is.

Paludarium

Het beste van beide, zo kan je het wel noemen! Een mooi watergedeelte voor je aquariumvisjes en een groot/hoog landgedeelte voor landbewoners, of eigenlijk beter gezegd “overbewoners”. Een paludarium kan een mooie waterval bevatten waar het water langzaam aan naar beneden valt, maar er zijn ook regensystemen te krijgen om een hoge benodigde luchtvochtigheid te bereiken. In een paludarium kan je gifkikkers houden, regenwoudhagedissen maar ook schildpadjes behoren tot de mogelijkheid, let er dan wel op dat ze ruim voldoende water tot hun beschikking hebben. Daarentegen moet je met gifkikkers het watergedeelte tot een minimum moet beperken om verdrinking te voorkomen. Voor de bouw van een paludarium is het heel belangrijk om vooraf een plan te maken welke dieren je wilt gaan houden en hoe je het paludarium wilt opzetten. Een beetje hulp nodig bij het bouwen van een paludarium? Het team van specialisten van Frits Kuiper Groningen staat voor je klaar om het tot een succes te maken.  

Terrarium onderhoud

Een heel belangrijk punt van het houden van reptielen is de hygiëne. Ontlasting van reptielen kan door hun voleinding stinken, daarom is het belangrijk het terrarium schoon te houden. Hier zijn verschillende onderhoudsproducten voor op de markt, maar ook handige tools die je mee helpen, zoals speciale poepschepjes en pincetten om niet gegeten voedseldieren te verwijderen. Een bio-actieve bodem behoort ook tot de mogelijkheid om het terrarium in top conditie te houden. Hier gebruiken wij speciale dieren voor, zoals springstaartjes en tropische pissebedden. Wil je hier meer informatie over, dan kan je met ons contact op nemen. 

Terrarium kopen

De hele terrarium hobby begint natuurlijk bij het terrarium kopen. Wat voor afmeting terrarium hangt natuurlijk af van het soort reptiel (of misschien wel meerdere reptielen) je wilt gaan houden. Wij hebben verschillende soorten terraria in het assortiment. Zo kan je kiezen voor een volglas terrarium, maar misschien zoek je wel iets moois voor in de woonkamer en heeft de afwerking van het terrarium daarom net wat meer classe nodig. Ook kan het te houden reptiel van belang zijn of jij nou een terrarium zoekt met gaas aan de bovenkant of nou juist een terrarium waar het dicht is van boven. Ook kan de plaats waar het terrarium komt te staan verschillen, zorg er voor dat het terrarium niet op de tocht staat om temperatuurswisselingen te voorkomen. Bekijk dit dan ook dagelijks met een thermometer

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt