Shopping Cart

Vis wordt mager

Als je ziet dat je vis mager wordt en/of minder kleur heeft, heeft dit vaak te maken met een ziekte. Een tekort aan bepaalde voedingstoffen is vaak het probleem. Een worminfectie kan bijvoorbeeld de boosdoener zijn. De ontlasting is dan vaak wit en slierterig. Hier zijn gelukkig medicijnen voor. Daarnaast kan ook stress de vis mager maken. Het testen van waterwaarden en temperatuur en dat zo nodig bijsturen, kan al veel oplossen. Er is ook speciaal voer die helpt om je magere vis weer in goede gezondheid te krijgen.  

Vaak zijn deze wormen al in kleine hoeveelheden in het aquarium aanwezig zonder problemen te veroorzaken. Bij stress, zonder goede besmetting of onvoldoende weerstand van de vissen kan het probleem zich uitbreiden.

Wat kun je doen als je vis mager wordt?

In onderstaande video leggen we je uit wat je kunt doen wanneer je constateert dat je vis mager wordt. Het kan vele oorzaken hebben, maar uiteindelijk kan het vaak wel worden opgelost. In deze video leggen we alles uit over de meest voorkomende oorzaken van een magere vis en hoe je de problemen kunt aanpakken.

Waarom wordt een vis mager?

Als je constateert dat je vis mager wordt, is dit vaak een teken dat er iets niet goed is. De vis is ziek (bijvoorbeeld een worminfectie) of de vis is gestrest. Stress kan veroorzaakt worden door wisselende temperatuurverschillen van het water of dat het juist te koud of te warm is, verkeerde waterwaardes of andere vissen kunnen een andere vis gestrest maken. Stress kun je voorkomen en met medicijnen kun je een worminfectie oplossen.

 

 

Vis mager – worminfectie

Als een vis schuurt langs objecten in je aquarium of als de vis schichtig zwemt, kunnen dit symptomen zijn bij een vis die waarschijnlijk een worminfectie heeft. Daarnaast kan een besmette vis meer huidslijm aanmaken en kan de ontlasting wit en slierterig zijn. Ook dit kan duiden op een worminfectie.

Een worminfectie kan je verhelpen met medicijnen.  

Voor meer informatie over ziektes en huidaandoeningen bij vissen, bekijk de site van LICG.

 

 

Vis mager – stress 

Als een vis stress ervaart, is er een kans dat de vis mager wordt. Door stress zal een vis minder trek hebben, dus minder voedsel binnenkrijgen. Ook zal een gestreste vis meer energie verbruiken, waardoor er vermagering optreedt. Stress bij vissen hebben diverse oorzaken, deze zijn vaak te verhelpen. 

Een oorzaak van stress bij vissen kan zijn dat je inrichting van je aquarium niet goed is. Wanneer een vis bijvoorbeeld niet genoeg schuilmogelijkheden ziet, kan dat een stressfactor zijn. Ook de waterkwaliteit of temperatuur van het water kan de stress bij vissen veroorzaken. Meten=weten. Soms is het te koud of juiste te warm of wellicht zijn de PH-waardes niet goed. Met een watertest kun je heel goed meten of je de juiste waardes hebt en daarmee de stress kan verminderen. 

 

 

Wormen bij vissen

Vissen die getroffen zijn door een wormziekte kunnen een infectie in de huid en kieuwen hebben. Trematodewormen (parasitaire platwormen), zoals die van het geslacht Gyrodactylus (levendbarend) en Dactylogyrus (ovipaar), kunnen parasieten in de huid en kieuwen van vissen veroorzaken. Als er luizen aanwezig zijn, kan de vis zijn huid wrijven tegen oppervlakken die zichzelf infecteren. Een vis die besmet is met trematoden van de kieuwen kan moeite hebben met ademhalen.

Deze parasieten beschadigen de slijmlaag en het weefsel van huid en kieuwen doordat zij zich vastzetten met haakjes, waardoor de vis minder bescherming heeft tegen andere infecties. Ze worden overgedragen via levend voer, planten en nieuwe vissen.

Vaak zijn deze wormen al in kleine hoeveelheden in het aquarium aanwezig zonder problemen te veroorzaken. Bij stress, zonder goede besmetting of onvoldoende weerstand van de vissen kan het probleem zich uitbreiden en ziekteverschijnselen veroorzaken. 

Medicijnen
Wormziekte bij vissen kun je eenvoudig met medicijnen genezen. Gebruik hierbij altijd het lichtste medicijn eerst, daarna kun je gaan verhogen als het gewenste effect nog niet bereikt is. 

Voer voor vermagerde vis

Om diverse redenen, zoals hierboven genoemd, kan een vis niet goed eten. Je kunt met speciaal voer je vissen weer een kleine boost of opstart geven. Met dit voer kan je de weesstand van je vis verhogen, zodat de vis beter bestand is tegen bacteriën en ziektes. Voor vissen in een zeeaquarium heb je uiteraard ander voer nodig dan voor vissen in een zoetwateraquarium. Dit voer is erg nutriëntrijk.

 

Weerstand verhogend voer zeeaquarium

Om de weerstand te verhogen bij de vissen in je zeeaquarium raden wij het visvoer Saki Hikari aan.  Deze bevatten goede levende bacteriën (pro-biotica) die in het spijsverteringskanaal de slechte bacterie doodt. Daarnaast bevat het veel proteïnen om de vis meer kracht te geven. Hierbij biedt Hikari apart voer aan voor herbivoren en carnivoren.

Weerstand verhogen goudvis

Heb je een goudvis die waarschijnlijk ziek is? Dan kan je met een speciaal voer je goudvis weer sneller beter laten voelen. De weerstand wordt verhoogt en de vis zal beter gaan eten en uiteindelijk meer voeding tot zich nemen. Ook dit voer bevat pro-biotica.

Weerstand verhogend voer

Een algemeen voer voor vissen om de weerstand te verhogen is voor de kleine vissen de Hikari Medaka No Mai Next. Dit voer zorgt voor een snelle groei en een goede gezondheid van je visjes. Voor de grotere vissen raden wij de Vibra Bites van Hikari aan. 

Vibra Bites lijkt veel op een kleine rode muggenlarve. De muggenlarve is een veor wat zij van nature eten en ook herkennen. Dit stimuleert het eetgedrag van de vissen. Vissen die weinig eten worden op deze natuurlijke manier toch gestimuleerd om te eten. 

Vitaminen voor vissen

Wat veel mensen niet weten is dat er ook multi-vitamines verkrijgbaar zijn voor je vissen. Het gebruik van bijvoorbeeld Esha Minarol of Optima bevordert de waterkwaliteit met mineralen die de natuurlijk weerstand van de vissen beter maken. De weerstand wordt verbeterd, zodat infecties en ziekten minder kans hebben. Daarnaast vult het de vitaminen aan. Ook kan je je water verbeteren met vitaminen met het gebruik van JBL Atvitol. 

Wil je vitamines langer in je aquarium houden? Dan is het goed om vaker je licht uit te doen. Door het licht verdwijnen veel vitamines. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

4.7
Gebaseerd op 728 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Selecteer een Afleverpunt