Winkelwagen

Vissen overwennen (druppel methode)

Vissen overwennen met de druppel methode is de meest gebruikelijke manier op zojuist gekochte vissen te laten wennen aan jouw eigen aquariumwater. Het water in bijvoorbeeld onze winkel houden we goed in gaten, maar het is natuurlijk niet gelijk aan het water waar de vis verder moet leven. Daarom moet je de vis overwennen  met de druppel methode, want zo kan de vis wennen aan de nieuwe waterwaarden en warmte. Als je dit niet doet, kan dit een shock veroorzaken. Met de druppel methode kunnen vissen het beste overwennen omdat dit heel geleidelijk gaat. Hoe lang je de vis vis moet overwennen ligt aan de waterwaarden. Meten is weten

Vissen overwennen met druppel methode | video

In onderstaande video leggen we precies uit hoe het overwennen met de druppel methode werkt en welke producten je hiervoor nodig bent.

Vissen overwennen met druppel methode

Je moet de vis laten overwennen en de beste methode is de druppel methode. Door een verschil in aquariumwater van het oorspronkelijke water en het nieuwe aquariumwater kan de vis gestrest raken. Met de druppelmethode bij het overwennen van vissen kan de vis heel geleidelijk wennen aan het nieuwe water. De werking van de druppel methode is vrij simpel. 

De vis die je meegenomen hebt uit de winkel is gewend aan het ‘oude’ aquariumwater met misschien andere waarden dan het water in je nieuwe aquarium. Bij thuiskomst laat je de vis, met het oude water, los in een emmer.

Een slangetje met een kraantje om de toevoer te regelen is aan te raden bij het overwennen met de druppel methode. Vul het slangetje met je eigen water en laat het langzaam druppelen in de emmer met de vis. 

Wanneer het emmertje redelijk gevuld is verwijder je het slangetje en is de vis gewend aan het nieuwe water.

Daarna kun je de vis eruit scheppen met een catchbow / vangklok en in het nieuwe aquarium plaatsen.

 

 

Vissen overwennen druppelmethode | testen

u kunt het beste voor het overwennen van vissen met de druppelmethode, het water testen. De waterwaarden en parameters kunnen verschillen met het nieuwe aquariumwater. Je krijgt de vis mee in een speciale zak met oorspronkelijk water. Om te weten hoe lang u de druppelmethode moet volhouden kun je het originele water en het nieuwe water testen. Hiervoor zijn in onze webshop testen beschikbaar voor zoet water en zout water. 

Vissen overwennen druppel methode | hoe lang een vis overwennen?

Hoe lang je een vis moet overwennen ligt aan de waterwaarden van het oorspronkelijke water en het nieuwe water van je aquarium. Allereerst heeft de vis ongeveer 30-60 minuten nodig om te wennen aan de nieuwe leefomgeving. Als je de vis hebt laten wennen, kun je de zak openen in een (kleine) emmer. Als je de waterwaarden weet door middel van testen, kun je een inschatting maken van hoe lang je de vis moet laten overwennen. Bij een groot verschil moet de vis langer overwennen. 

 

Wanneer het volume van het water is verdubbelt, kun je de helft van het water eruit scheppen en opnieuw beginnen met druppelen.

Vissen overwennen acclimatiseren nieuw aquarium

Als je de vissen gaat overwennen laat je de aquarium vissen acclimatiseren. Het acclimatiseren van vissen van oud water naar je nieuwe water is belangrijk, ander kunnen ze gestrest raken of zelfs in shock belanden. Sommige vissen laten zich langzamer acclimatiseren dan andere. Doe van te voren onderzoek naar wat de vis wenst als leefomgeving. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options