Shopping Cart

Voedingsbodem aquarium

Een voedingsbodem in je aquarium, er wordt vaak de vraag gesteld, is een voedingsbodem nou wel of niet nodig in je aquarium? Waarom heb je een voedingsbodem nodig en waar dient het nou voor? Wij laten graag weten hoe dit nou in elkaar zit.

Wel of niet een voedingsbodem voor je aquarium

Je wilt graag weten waarom je een voedingsbodem kan gebruiken in je aquarium. Dit is een laag met voeding voor je planten dat je onder je substraat doet. In deze video wordt uitgelegd waar een voedingsbodem voor dient en waarom je het dus wel of niet gebruikt.

Waarom gebruik je een voedingsbodem in je aquarium?

De titel zegt het al, Waarom gebruik je de voedingsbodem in een aquarium? Dit gebruik je om de plantengroei van je aquariumplanten te stimuleren. door voldoende voeding kunnen aquariumplanten beter groeien waardoor het aquarium meer levendig er uit ziet. Daarnaast is het ook zeer functioneel om algen tegen te gaan, hoe stabieler de opname van plantengroei is hoe minder algen er zullen ontstaan.

Voordeel voedingsbodem aquarium

Er zitten veel voordelen aan een voedingsbodem in je aquarium, zo zit het vol met spoorelementen en mineralen die goed zijn voor de plantengroei. Het mooie aan een voedingsbodem is dat het een stabiele afgifte van nutriënten heeft voor de aquariumplanten met een ph verlagende werking. 

 

 

Hoe vaak toevoegen?

Wat ook een voordeel is aan een voedingsbodem is dat je het er maar eenmalig hoeft toe te voegen aan je aquarium waar je ongeveer een jaar tot twee jaar mee kan doen. Dit is wel afhankelijk van hoeveel licht je hebt en hoeveel planten in het aquarium staan.

 

 

Aquascapen

Voor het aquascapen van een aquarium is een voedingsbodem ook ideaal. De bodem is handig als je planten op een vaste plek wilt hebben en er niet te veel aan wilt zitten. zo kan je eventueel mooie karpetten neerleggen van planten en kunnen de wortels op een vaste plek goed doorgroeien.

Nadeel voedingsbodem aquarium

Ook zitten er nadelen aan een voedingsbodem in het aquarium.

Eén van de grootste nadelen van een voedingsbodem in je aquarium is dat de planten niet veel verplaatst kunnen worden.

Mocht je namelijk wel een plant er uit trekken heb je al gauw dat de voedingsbodem los komt en dit begint te stuiven in je aquarium waardoor het water zeer troebel kan worden.

Dosering plantenvoeding

Elke plant heeft voeding nodig, het nadeel hiervan is dat planten verschillende hoeveelheden plantenvoeding nodig heeft. waarbij een plant meer ijzer nodig heeft kan een andere plant weer meer fosfaat nodig hebben.

Aangezien de voedingsbodem een vrij stabiele plantenvoeding afgeeft zal dit niet voldoende zijn voor elke plant in het aquarium. Hierdoor kan je slecht meten welke voedingstoffen laag zijn, dit zal je dan ook pas zien wanneer je planten het minder goed gaan doen.

Een voedingsbodem zal hierdoor ook nooit 100% werken en altijd toevoegingen nodig hebben.

Bodem vervangen

Een groot nadeel aan een voedingsbodem in je aquarium is dat je meer kans krijgt op bodemrot, dit ontstaat als de bodem te veel in slinkt waardoor je bodem onderin weinig zuurstof bevat. 

Het nadeel hier aan is dat je de hele bodem moet vervangen terwijl je juist er zo min mogelijk aan wilt zitten.

Ook moet je voedingsbodem in het aquarium vervangen worden als de stoffen na een bepaalde tijd zijn uitgewerkt.

Hier zijn wel oplossingen voor bedacht zoals plantenvoeding caps/tabs en kleibolletjes die je weer in  je bodem toevoegt.Schoonmaken met een voedingsbodem in je aquarium

Een ander nadeel is het schoonmaken van je aquarium met een voedingsbodem in je aquarium. bij grindbodems heb heb je een gravelcleaner waarmee je goed het vuil uit je bodem kan verwijderen. Maar als je dit doet terwijl je een voedingsbodem hebt trek je zo je hele voedingsbodem er weer uit. 

Voedingsbodem aquarium alternatief

Vind je toch dat een voedingsbodem teveel nadelen heeft? Gelukkig is er een alternatief voor een voedingsbodem in je aquarium om toch de aquarium planten van voldoende voeding te voorzien. Je kunt ervoor zorgen dat je planten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen zodat ze op een ideale manier groeien door zelf vloeibare toevoegingen aan je aquarium toe te voegen. Zo heb je zelf de controle over welke voeding jouw planten op welk moment krijgen. Planten zijn net als mensen, geen enkel mens is hetzelfde en zo heeft ook iedere plant zijn eigen behoeftes.

Toon filters

Resultaat 1–8 van de 21 resultaten wordt getoond

Toon filters

Resultaat 1–8 van de 21 resultaten wordt getoond

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

4.7
Gebaseerd op 728 beoordelingen
powered by Google
js_loader

Selecteer een Afleverpunt