Winkelwagen

Water verversen aquarium

Het water verversen van je aquarium wordt vaak gezien als een vervelende klus. Maar er zijn genoeg handige tools om dit klusje snel te klaren! Hoe beter het aquariumonderhoud, hoe meer je kunt genieten van een gezond en prachtig aquarium. Water verversen van je aquarium is daar een groot onderdeel van.

Water verversen aquarium - Waarom water verversen

Water verversen van je aquarium, waarom is dit verversen nodig? Water verversen is niet alleen goed voor de vissen en de algemene waterkwaliteit, maar ook voor de aquariumplanten. 

 

Niet alle afvalstoffen kunnen in het aquarium volledig worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het afval in je aquarium zich ophoopt. Dit zorgt voor een hogere hoeveelheid aan nitraat en fosfaat en dit is zeer giftig voor je vissen en zorgen ervoor dat er algengroei ontstaat. In de natuur wordt dit door stromend water weggespoeld of verdund. Hetzelfde effect bereik je door het water regelmatig gedeeltelijk te verversen.

 

Water verversen aquarium - Hoeveel water verversen

Water verversen van je aquarium, hoe vaak moet je het water van jouw aquarium verversen?

 

Wij adviseren om eenmaal per week een kleine hoeveelheid water (ca. 10%) te verversen. Hierdoor blijven de waterwaarden in balans en voorkom je schommelingen hiervan. 

 

Door een grotere hoeveelheid water (meer dan 50%) te verversen, wordt het evenwicht in de aquariumbiotoop verstoord en raken de waterwaarden uit balans. Hierdoor kan er algengroei ontstaan en kunnen je vissen ziek worden. Een grote hoeveelheid waterverversing moet alleen in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld bij een acute Ammoniak piek, Nitraat­ of Kopervergiftiging.

Water verversen aquarium - Bodemstofzuiger

Het verversen van je aquarium water kun je op verschillende manieren doen.

 

Met een stuk slang en een emmer. Doe één kant van de slang in het aquarium en stop de andere kant in een emmer. Zorg ervoor dat de emmer lager staat dan het aquarium. Let op! Het is belangrijk dat deze emmer alleen voor het aquarium wordt gebruikt. Zuig heel kort aan het uiteinde wat in de emmer zit. Zo komt het water door de slang in de emmer. Je kunt de gewenste hoeveelheid er uit halen en daarna de slang uit het water halen.

Je kunt het ook met een bodemstofzuiger die tevens het water aanzuigt en in een emmer afheveld doen. Zo doe je twee taken in één! Je maakt de bodem schoon en er wordt water uit het aquarium gehaald. Een handige tool die veel tijd scheelt.

 

Wij hebben de volgende bodemstofzuigers in ons assortiment:

Water verversen aquarium - Bijvullen aquarium

Je hebt je water ververst en wilt je aquarium weer bijvullen, hoe doe je dat?

 

Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater. Bij tropische vissen is dit tussen de 22-26 graden. Liever de temperatuur van het ververste water iets kouder dan warmer dan het aquariumwater.

 

Water verversen aquarium - bacteriën toevoegen

Voeg goede bacteriën toe nadat je het water hebt bijgevuld, want er gaan altijd goede bacteriën verloren bij een waterwissel. De volgende producten van HS Aqua hebben wij hiervoor in ons assortiment:

 

Waterverbeteraars

Kraanwater is niet direct goed voor de aquariumbewoners. Voeg daarom na een waterwissel altijd een waterverbeteraar toe aan het aquariumwater. Frits Kuiper adviseert de volgende producten.

Waterverversing met osmosewater

Heb je een te hoog PH of heb je bewoners (bijvoorbeeld garnalen) in je aquarium die gevoelig zijn voor een hoge PH? Dan kun je het aquarium bijvullen met osmosewater. Osmosewater wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd en is water in zijn puurste vorm. Het is namelijk vrij van kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Je kunt osmosewater halen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Neem daarvoor wel een jerrycan of iets dergelijks mee. Ook kun je een osmoseapparaat aanschaffen, zodat je nooit zonder zit!

 

Water verversen aquarium - Vlog over aquarium onderhoud

Wil je weten hoe je bij het verversen van je aquariumwater gaat en je aquarium een onderhoudsbeurt geeft?

Bekijk dan onderstaande YouTube video. Je hebt in een mum van tijd je aquarium weer fris erbij staan!

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options