Winkelwagen

Waterwaardes zoetwateraquarium

Waterwaardes van je zoetwateraquarium. Je hebt er vast wel eens over gehoord maar wat houdt dat eigenlijk in en waarom zijn deze zo belangrijk? Wij leggen je graag alles uit over waterwaardes van je zoetwateraquarium en hoe dit goed kan testen. Juiste waterwaardes zijn belangrijk voor een succesvol aquarium. Belangrijk voor groei en gezondheid van vissen en planten. 

Waterwaardes zoetwateraquarium - Waterwaardes

Waterwaardes van je zoetwateraquarium zijn erg belangrijk. Dit is de basis voor een goed draaiend zoetwateraquarium. Hieraan kun je zien hoe de kwaliteit van het water is en daarmee ook of het een gezonde omgeving is voor je vissen en planten. Als je deze waterwaardes geregeld test dan kan je problemen zoals alg voor zijn of juist oplossen.

De 5 belangrijkste waterwaardes zijn:

 1. kH waarde1. Totale hardheid (gH)
 2. Zuurgraad (pH-waarde)
 3. Carbonaathardheid (kH)
 4. Stikstofverbindingen
  • Ammonium (NH4)
  • Ammoniak (NH3)
  • Nitriet (NO2)
  • Nitraat (NO3)
 5. Fosfaat (PO4)

Waterwaardes zoetwateraquarium - Totale hardheid (gH)

Waterwaardes van je zoetwateraquarium bevat de gH waarde (gezamenlijke Hardheid) dit omvat de totale ‘hardheid’ van het aquariumwater. Over het algemeen geldt dat een gH waarde tussen de 6 en 12 goed is als waterwaarde voor je zoetwateraquarium. Dit kan variëren afhankelijk van de vissoorten die in je zoetwateraquarium leven. Sommige vissoorten vereisen harder water, andere juist weer zachter water. Laat je hierover goed informeren door ons vakkundig personeel bij het kopen van de vissen.

 

gH 0-4 = Zeer zacht water
gH 4-8 = Zacht water
gH 8-12 = Middel hard water
gH 12-30 = Hard water
gH 30+ = Zeer hard water

 

De gH waarde van je zoetwateraquarium kan je testen met behulp van de volgende watertesten voor zoetwateraquaria:

Toon filters
Toon filters

Enig resultaat

Waterwaardes zoetwateraquarium - Zuurgraad (pH)

Waterwaardes van je zoetwateraquarium bevat de: pH waarde. Deze pH waarde geeft de zuurgraad van je aquariumwater aan. Een pH waarde van 0 is zeer zuur, 14 is het tegenovergestelde. 

 

De pH waarde is een belangrijke waterwaarde van de zoetwateraquarium. Een te hoge pH waarde zorgt ervoor dat er teveel ammoniak aangemaakt wordt. Te veel ammoniak is slecht voor de gezondheid van je vissen. Een te lage pH waarde ligt vaak aan het feit dat je kH waarde te laag is. Ook dit is erg slecht voor de bewoners van je aquarium. Je vissen kunnen hier uiteindelijk ook aan overlijden. Voor een gezelschapsaquarium ligt een gezonde pH waarde tussen de 6,8 en de 7,5.

 

De pH waarde van je zoetwateraquarium kan je testen met behulp van de volgende watertesten voor zoetwateraquaria:

Waterwaardes zoetwateraquarium - Carbonaathardheid (kH)

De kH waarde is ook een zeer belangrijke waterwaarde van je zoetwateraquarium en staat voor de carbonaathardheid van het water. Het is een maateenheid die gebruikt wordt om de hoeveelheid opgeloste calcium en magnesium in het water aan te duiden.

Een gezonde carbonaathardheid is afhankelijk van wat voor type aquarium je hebt. Voor de meeste tropische vissen is een kH waarde tussen de 4 en 10 ideaal. Dit wordt dan ook zo’n beetje als de standaard voor een goede carbonaathardheid beschouwd. Voor bepaalde soorten Cichliden (Malawi, Tanganiki) ligt de ideale kH waarde echter een stuk hoger, tussen de 12 en 18.

De kH waarde van je zoetwateraquarium kan je testen met behulp van de volgende watertesten voor zoetwateraquaria:

Heeft je zoetwateraquarium een te hoge pH waarde? Dan kan je dat verlagen met de volgende producten:

 

Waterwaardes zoetwateraquarium - Ammonium (NH4) & Ammoniak (NH3)

De waterwaardes NH3 en NH4 van je zoetwateraquarium hangen nauw met elkaar samen en staan voor het Ammoniak en Ammonium gehalte van je zoetwateraquarium.

Hoge Ammoniumwaarden wijzen op een verstoorde balans van goede bacteriën, bijvoorbeeld na het verversen van water of bij een nieuw ingericht aquarium. Als de pH­ waarde boven de 7 ligt, worden grote delen van het Ammonium in voor vissen gevaarlijke Ammoniak omgezet. Dit is zeer schadelijk voor je vissen en kan leiden tot verschillende ernstige ziekten. Een Ammoniakgehalte vanaf 0,02 mg/l is al erg gevaarlijk.

De ideale waterwaarde van Ammonium (NH4) & Ammoniak (NH3) is 0,0 mg per liter.

De Ammonium (NH4) & Ammoniak (NH3) waarde van je zoetwateraquarium kan je testen met behulp van de volgende watertesten voor zoetwateraquaria:

Heb je last van een te hoge Ammoniak (NH3) waarde van je aquariumwater? Dan kan je goede bacteriën toevoegen die de Ammoniak (NH3) afbreken. 

 

 

Waterwaardes zoetwateraquarium - Nitriet (NO2)

Een belangrijke waterwaarde van je zoetwateraquarium die je zeker in de gaten moet houden is: Nitriet (NO2).

 

Nitriet (NO2) is een tussenproduct dat ontstaat bij de afbraak van uitwerpselen van je vissen. Vissen maken ammoniak aan. De bacteriën in je filter maken daar vervolgens nitriet van. Uiteindelijk wordt dit weer omgezet in het minder schadelijke nitraat, wat door je aquariumplanten wordt opgenomen.

 

In een gezond zoetwateraquarium verloopt dit proces doorgaans zonder problemen. Het kan echter voorkomen dat zich te veel nitriet in het aquarium ophoopt. Een te hoge Nitriet (NO2) waarde komt vooral voor bij beginnende aquariums. Een te hoge Nitriet waarde is ontzettend slecht voor je aquariumvissen en kan zelfs dodelijk zijn.

 

Een gezonde NO2 waarde is lager dan 0,3 mg/l. De maximale hoeveelheid nitriet die er in een aquarium mag aanwezig zijn is 0,5 mg/L. 

 

De Nitriet (NO2) waarde van je zoetwateraquarium kan je testen met behulp van de volgende watertest voor zoetwateraquaria:

Waterwaardes zoetwateraquarium - Nitraat (NO3)

De laatste belangrijke waterwaarde van je zoetwateraquarium is Nitraat (NO3). Nitraat is een onderdeel van het proces die de stoffen in je aquarium afbreken (zie afbeelding hierboven). Alle vissen in je aquarium maken Ammoniak aan, wat door de bacteriën in je filter wordt omgezet in Nitriet (NO2). Vervolgens wordt Nitriet omgezet in Nitraat, wat vervolgens wordt opgenomen door je aquariumplanten. Nitraat is een voedingsstof voor de planten.

 

Bij een te laag nitraatgehalte stoppen je aquariumplanten met groeien. En als dat gebeurt krijg je zonder twijfel algen in je aquarium. Daarom is het belangrijk waterwaarden zoals deze goed te meten. Een gezonde Nitraat NO3 waarde is maximaal 20mg/liter. Te veel nitraat kan giftig zijn voor je vissen en andere aquariumbewoners maar alleen in extreme hoeveelheden.

De Nitraat (NO3) waarde van je zoetwateraquarium kan je testen met behulp van de volgende watertest voor zoetwateraquaria:

 

Heb je last van een te laag Nitraat (NO3) gehalte in je zoetwateraquarium? Deze kan je weer in balans krijgen door de volgende toevoeging van HS Aqua te gebruiken.

 

Waterwaardes zoetwateraquarium - Water testen

Waterwaardes van je zoetwateraquarium kun je dus meten. Want meten is altijd weten! Dit doe je door het water van je aquarium te testen met testsetjes die speciaal voor elke waarde is ontwikkeld.

 

Je kunt je water laten testen in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen. Neem een bakje of potje mee met ongeveer 200 ml water uit je aquarium. Dagelijks voeren wij watertesten uit voor onze klanten. Je kunt één keer per twee weken gratis gebruik maken van deze service. Wanneer je langs komt en er is tijd, dan kunnen wij dit ter plekke voor je doen. Mocht het niet mogelijk zijn om je watertest direct uit te voeren, dan kunt je hier binnen 1 dag uw watertest terug vinden.

 

Wij adviseren om de waterwaardes van je zoetwateraquarium regelmatig te (laten) testen. Hierdoor kun je bepaalde problemen zoals algengroei op tijd oplossen.

 

Ook kun je thuis je eigen watertesten uitvoeren. Wij hebben verschillende test sets voor zoetwater in ons assortiment:

 

Ook hebben we complete zoetwater testkoffers:

 

Toon filters

Waterwaardes zoetwateraquarium - Kwaliteit water

De waterwaardes van je zoetwateraquarium vertellen dus iets over de kwaliteit van het water en de gezondheid van de dieren en planten. Wij raden je aan om regelmatig je aquariumwater te meten zodat je bepaalde problemen kunt constateren of voorkomen. Hieronder staan de waterwaardes van een zoetwateraquarium en gevolgen daarvan nog eens op een rijtje. 

 

 

Waterwaardes zoetwateraquarium - informatie

Waterwaardes van een zoetwateraquarium zijn dus essentieel om regelmatig te meten en in de gaten te houden. Wil je hier nog meer informatie over of heb je een vraag over de waterwaardes van je zoetwateraquarium? Kom dan langs in onze winkel aan de Noorderhaven 13 in Groningen of bel/whatsapp ons op het volgende nummer: 050- 312 90 92.

 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options