Winkelwagen

Welke ziektes kunnen vissen krijgen

Welke ziektes kunnen jouw aquariumvissen allemaal krijgen? Net als jij en ik kunnen helaas vissen ook ziek worden. De ziektes die jouw vis kunt krijgen, hebben wij hieronder onderverdeeld: 

  • Je vis kan parasieten krijgen
  • Je vis kan een bacteriële infectie krijgen
  • Je vis kan een schimmelinfectie krijgen
  • Je vis kan een virusinfectie krijgen

Voor de behandeling van een zieke vis is het belangrijk om te bepalen wat jouw vis heeft, zodat je het juiste medicijn gebruikt tegen de parasiet, bacteriële infectie, schimmelinfectie of virusinfectie.

Vis heeft parasieten

Parasieten op je vis zijn hele kleine eencellige diertjes die, wanneer deze zichtbaar zijn op jouw vissen, al in een volwassen stadium zijn. Het is dan belangrijk de behandeling tegen parasieten zo snel mogelijk te starten. Parasieten op jouw vissen is de meest voorkomende oorzaak van ziekte bij aquariumvissen.

 

Naast dat parasieten dodelijk zijn voor je aquariumvissen, veroorzaken de parasieten op je vissen ook vaak secundaire bacteriële infecties zoals hieronder beschreven.

 

Bacteriële infectie bij vissen

Bacteriële infecties bij vissen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat de vis wordt lastig gevallen door overige aquariumbewoners, die een wond veroorzaken dat gaat ontsteken. Ook kan het zijn dat de waterkwaliteit niet optimaal is, de weerstand van de vis achteruit gaat en deze daarom infecties krijgt. Maar het kan ook komen door de bovengenoemde parasieten. De parasieten veroorzaken kleine gaatjes in de vissen die gaan ontsteken. Voor meer informatie over bacteriële infecties bij vissen verwijzen wij je door naar onze FAQ pagina over bacteriële infecties bij vissen.  

Schimmelinfectie bij vissen

Een schimmelinfectie bij je aquariumvissen is te herkennen aan pluizige plekken op de vissen. Het komt nog het meeste overeen met een soort watjes die op de huid van de vissen zitten. Goudvissen en Gourami vissen zijn het meest vatbaar voor schimmelinfecties. Een schimmelinfectie is niet direct schadelijk voor uw aquariumvissen, maar het veroorzaakt vaak secundaire infecties zoals bacteriële infecties. 

Virusinfecties bij vissen

Virusinfecties bij vissen zijn vaak ernstige en besmettelijke ziekten. Behandeling is vaak helaas zonder succes. De meeste virussen die wij kennen bij vissen komen slechts voor bij karperachtigen en dus veel minder in de aquaria. Maar het kan natuurlijk wel voorkomen als je bijvoorbeeld goudvissen, sluierstaartvissen en dergelijke houdt. 

Er bestaat ook een nog een virus genaamd Koi Herpus, maar voor zover bekend komt dit niet voor bij goudvissen en sluierstaarten. 

Medicijnen voor uw zieke aquariumvissen

Hieronder een overzicht van de medicijnen die Frits Kuiper Groningen in huis heeft voor uw zieke vis:
Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Options