Shopping Cart

Aquarium schoonmaken

Een aquarium hebben is natuurlijk hartstikke leuk, maar er komt altijd meer bij kijken dan je denkt. Zowel voor de vissen als voor jezelf is het aquarium onderhouden erg belangrijk. Het onderhouden van je aquarium is een uitgebreide taak die wat tijd vereist, in deze FAQ pagina gaan we het uitgebreid hebben over hoe je nou een aquarium schoonmaakt.

Het schoonmaken van je aquarium.

Er komen een aantal dingen ter sprake als we het hebben over een aquarium schoonmaken. Zo heb je in het aquarium onderhoud ruiten schoonmaken, bodem stofzuigen, filter schoonmaken, noem maar op! In deze video wordt er uitgelegd hoe je een aquarium schoonmaakt.

Ruiten aquarium schoonmaken

Ruiten schoonmaken, een taak die bij ons in de winkel vaak gebeurd. Niet geeft dit alleen al een schoon aanzicht maar is dit ook goed om algen tegen te gaan. 

Als je algeneters in je aquarium hebt helpen deze vaak mee om de algen te verwijderen. 

Het komt wel eens voor dat je een hardnekkige alg vast heb zitten aan je ruiten die je algeneters niet kunnen verwijderen. 

Hiervoor heb je handige tools die je hierbij kunnen helpen. Van ruitenkrabbers tot sponzen, elke tool heeft weer een andere werking. 

 

Ruiten tools

De krabbers helpen vaak bij de hardnekkige algen, De krabbers zijn scherp en daardoor kun je algen makkelijk eraf krabben.

Let alleen op dat je niet te hard duwt anders veroorzaak je lelijke krassen in je ruiten. 

Daarnaast hebben we ook  sponzen om aquarium ruiten mee schoon te maken. Sponzen zijn handig om te gebruiken als je in een hoekje moet komen waar je moeilijk bij komt met krabbers.

De sponzen buigen mee in de hoeken van uw ruiten en kunnen zelfs gebruik worden op binnen filters waar alg aanslag op zit.

Naast de krabbers en sponzen hebben wij ook nog algenmagneten. Hiermee kan je de ruiten schoonmaken zonder dat je nat hoeft te worden. Dit is omdat een magneet heeft zit de ene helft aan de buitenkant terwijl de schoonmaak kant aan de binnenkant zit. Hiermee kan je van buitenaf de magneet gebruiken en zo de ruiten aan de binnenkant schoonmaken.

 

Waarom ruiten schoonmaken?

Door het verwijderen van de algen verminder je algenaanslag in je aquarium en kan het losse alg verwijderd worden met de stofzuigers of opgegeten worden door uw algeneters.

Om de ruiten goed schoon te houden bevelen wij aan om minstens 1 keer in de week even met een krabber, sponsje, of magneetje over de ruiten heen te gaan.

 

 

Nadat je alle onderhoud in je aquarium hebt gedaan doe je als laats de buitenkant van de ruiten schoonmaken. zelf doen wij dit met wat (osmose)water, een spons, een ramenwisser en theedoek. 

Ga met een spuit of met de spons met het water over de ruit heen en boen flink alle hoekjes en plekjes van de ruit. Vervolgens ga je met de ramenwisser eroverheen en maak je het verder droog met de theedoek. Op deze manier zal je zo min mogelijk vingervlekken nog zien.

Filter schoonmaken

Bij het aquarium schoonmaken hoort het schoonmaken van je filter ook bij. 

We bevelen dit meestal aan om één keer in de vier week te doen mits je merkt dat de filter minder goed draait. Als je filter zachter blaast dan normaal kan dit betekenen dat je sponzen vol zitten met vuil.  

Waarom Is het filter schoonmaken belangrijk?

Het is erg belangrijk om je filter schoon te maken voor het welzijn van je vissen. Als je te lang niet je filter schoonmaakt heb je daardoor een ophoping van afvalstoffen en dit kan leiden tot een vergiftiging voor je vissen. 

Zorg er ook voor als de filter wordt verschoont dat dit niet tegelijkertijd met het water verversen gebeurd. Als je dit tegelijkertijd doet verlies je daardoor heel veel bacteriën krijg je hierdoor dus een slechte waterwaarde.

Filter schoonmaken

Als je je filter schoon gaat maken zorg je er eerst voor dat je hem uitzet. Omdat dit misschien je filter kapot maakt of als je een buitenfilter hebt niet alles nat wordt op de vloer. Nadat je het filter hebt uit gedaan pak je een emmer met wat aquarium water en dan haal je de sponzen uit je filter compartiment en stopt deze in de emmer met aquarium water en knijpt de sponzen uit. 

Mochten je sponzen/ander filter materiaal nou vies blijven en vervagen/afbrokkelen adviseren we deze te vervangen voor nieuw materiaal. 

Nadat je dit hebt gedaan stopt je het filtermateriaal weer terug in het compartiment en gooi je de emmer met het inmiddels vieze aquarium water weg en zet je de filter weer aan.

Varianten filtermateriaal.

Je hebt verschillende varianten filtermateriaal. Zo heb je verschillende kleuren en maten met verschillende doeleinden.

Je kan met filtermateriaal bijvoorbeeld de Nitraat verlagen, dit zijn vaak de groene filtersponzen in je filter. Deze bevat speciale micro-organismen voor de afbraak van giftige stofwisselingsproducten (ammonium/nitriet)

Ook heb je filtermateriaal dat actieve kool is. Hiermee zorg je er weer voor dat het schadelijke stoffen absorbeert in het water en is fosfaat vrij.

Zo heb je ook speciaal filtermateriaal ontwikkeld om makkelijker de bacteriën op te nemen, Hiervoor heb je Ceramic Rings. omdat het materiaal van keramiek is en het een buisjes vorm met een gat erin heeft kunnen de bacteriën goed opgenomen worden van binnen en van buiten uit.

Om te zien wat je nodig heb qua filtermateriaal adviseren wij altijd om uw water te laten testen en om persoonlijk advies te vragen voor welk filtermateriaal het beste bij u past.

Water verversen

Bij het aquarium schoonmaken hoort natuurlijk ook het water verversen. Voordat je het water ververst is het altijd handig om je water te laten testen. Op deze manier kun je zien hoeveel water je eventueel moet verversen en of je eventueel extra voedingstoffen moet toevoegen. 

 

Als je waterwaardes goed in balans zijn adviseren wij om ongeveer 10 tot 20% van je water te verversen per week. 

Doordat je elke week een klein beetje ververst verlies je niet te veel bacteriën. Mocht je wel veel moeten verversen omdat je bijvoorbeeld een te hoge ammonia piek hebt kun je altijd bacteriën weer toe voegen aan je water

 

 

Bij het water verversen moet je aan een aantal dingen denken. Zorg van te voren dat je filter en je verwarmingselement laag in het aquarium neerzet zodat deze onderwater blijven tijdens het water verversen en hierdoor niet kapot gaan. Zorg ervoor dat je een emmer klaar hebt staan waar straks je aquariumwater in kan. je hebt voor het water verversen verschillende tools die je kan gebruiken.

 

Je kan bijvoorbeeld een stuk aquariumslang gebruiken, Hiermee doe je het ene uiteinde in het water en zuig je aan het andere uiteinde, hierdoor komt het water omhoog en kan je dit in de emmer laten stromen totdat je 10-20% ververst hebt.

 

 

Aquariumstofzuigers

Vaak gebruiken we aquariumstofzuigers voor het verversen van het water. In principe gebruik je weer een aquariumslang maar daaraan zit nog een opzetstuk. met dit stuk kun je naast het water verversen gelijk de bodem verversen.

 

Voor een grind bodem zorg je er voor dat je het opzetstuk goed in het grind wroet. Ook hieraan zuig je weer aan het uiteinde van de slang en zorg je er voor dat het water weer in de emmer terecht komt. Hierbij wacht je totdat je al het vuil in het opzetstuk ziet verdwijnen en daarna plaats je het opzetstuk weer op een nieuwe plek in je grindbodem, blijf dit herhalen totdat je 10-20% van je water hebt ververst. 

 

Als je een zandbomen heb ga je niet je opzetstuk in de bodem wroeten maar hou je hem net boven je zandbodem. Hiermee voorkom je dat je te veel zand op zuigt maar wel de afvalresten die op het oppervlakte van de boden liggen kan schoonmaken.

 

Je hebt ook aquariumstofzuigers met een speciaal knijpstuk. Dit knijpstuk zorgt er voor dat je niet meer aan je aquariumslang hoeft te zuigen zodat het water omhoog komt. Door te knijpen in dit stuk krijg je hetzelfde effect waardoor het water in de slang omhoog komt en zo in je emmer terecht komt.

 

 

Nadat je het aquarium water 10-20% eruit hebt gehaald moet er natuurlijk weer schoon water bij, dit doe je met kraanwater. Zorgt ervoor dat je kraanwater ongeveer dezelfde temperatuur heeft als je aquariumwater zodat je vissen niet te veel stress hierdoor ervaren of dat het water te koud/te heet is voor je vis. Dit kun je in je aquarium toevoegen met een gieter of  je emmer nadat je hem leeg heb gegoten.

Na het verversen van je water ruim je de spullen op en zet je het filter en het verwarmingselement weer terug op de juiste hoogte in je aquarium.

Aquarium bodem schoonmaken

Soms als je het water hebt ververst heb je niet de hele bodem mee kunnen pakken of je bodem is alweer vies geworden nadat je al je wekelijkse waterverversing hebt gedaan, een erg vervelend probleem. 

Bij het aquarium schoonmaken hoort je bodem schoonmaken ook bij. Meestal pak je dit mee met het water verversen maar vaak merk je dan dat je niet je hele bodem mee kan pakken. Hiervoor hebben we natuurlijk de oplossing: aquariumstofzuigers op batterijen/stroom. 

Met deze aquariumstofzuigers kan je gemakkelijk je bodemschoonmaken zonder dat je het water erbij ververst. 

Doordat er zakjes/filter compartiment bij zitten zorg je ervoor dat het vuil hierin blijft zitten terwijl het water er rustig doorheen kan stromen. Nadat je het zakje/compartiment vol heb zitten zet je de stofzuiger uit en leeg je het zakje/compartiment doormiddel van schoonmaken onder de kraan.

Bodem wroeten

Bij je bodem en dan vooral een zandbodem wordt het af en toe aan te raden om eens in de zoveel tijd voorzichtig je bodem om te wroeten. Dit doe je voornamelijk om te voorkomen dat er plekken in je bodem zijn die niet voldoende zuurstof krijgen en hierdoor gaan rotten. Dit heet bodemrot, als je dit probleem krijgt kan je in de meeste gevallen je bodem helemaal vervangen

 

Voedingstoffen toevoegen

Nadat je het water heb getest en ververst moet je na die tijd vaak weer voedingstoffen toe voegen aan het water. Dit zijn vaak de bacteriën/plantenvoeding.

 Afhankelijk van je watertest weet je hoeveel je van wat moet toe voegen. Vaak gaat het hier om de bacteriën, ijzer, nitraat, fosfaat of de alles in één plantenvoeding. 

Mocht je aquarium nou wat wazig zijn door het schoonmaken van je aquarium kun je wachten totdat je filter dit weer bijtrekt of je laat de stofjes samenbinden door HS Aqua Easy Cell of clear. 

Ph/KH

Bepaalde vissen hebben vaak een bepaalde Ph/KH waarde nodig. Zo hebben cichlides graag een hoger PH en apistogramma’s een lagere PH nodig. Bij het water verversen gebruik je vaak kraanwater en dit heeft standaard een bepaalde PH/KH waarde. Voor dit soort vissen adviseren wij om na het verversen ook een watertest te doen om te kijken of deze waardes nog goed zijn. Als dit niet het geval is bevelen wij aan om PH/KH plus of minus toe te voegen om alsnog je waarden op pijl te hebben voor je vissen. Wil je dit nou een een natuurlijk manier doen? Dan bevelen wij voor PH verlagen Catappa bladeren aan en om de PH te verhogen stenen met calcium toe te voegen.

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt