Shopping Cart

Aquarium fouten

Aquarium fouten, iedereen maakt er wel een keer één. Het houden van een aquarium is ook niet niks. Welke fouten worden veel gemaakt? en hoe kan je deze vermijden? We leggen het hier uit met een top 10 aquarium fouten.

Aquarium fouten, welke zijn er allemaal?

Je wilt graag weten welke aquarium fouten je allemaal kan maken. We hebben voor jullie uitgezocht wat de meest gemaakte fouten zijn en hoe je deze het beste kan voorkomen. In deze video leggen we de top 10 meest gemaakt aquarium fouten.

1. Te veel voer

De meest gemaakte aquarium fout is dat er te veel gevoerd wordt. Vissen hebben altijd honger, hierdoor zijn mensen vaker geneigt om de vissen wat meer te voeren dan daadwerkelijk nodig is. Als er te veel gevoerd wordt heb je een grote kans dat het blijft liggen, dit zorgt er vervolgens voor dat het voer gaat rotten waardoor je verkeerde waterwaardes krijgt en dan krijg je een onbalans in je waterwaardes. Allemaal ellende dus!

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

 Het antwoord is vrij simpel, minder voeren. Het beste wat je kunt doen is kleine beetjes voeren geven verdeeld over de dag. Het is de bedoeling dat het voer binnen 2 tot 3 minuten opgegeten wordt. 

Mocht je nou niet tijd hebben om meerdere keren per dag te voeren kun je ook altijd nog kiezen voor de optie om een voederautomaat aan te schaffen. Met een voederautomaat kun je instellen hoe vaak en hoeveel er gevoerd moet worden per dag

2. Geen geduld

Geloof het of niet, geen geduld hebben is één van de meest gemaakt aquarium fout in de hobby. Geduld is iets wat je juist in de hobby moet hebben want het is allemaal wat ingewikkelder om vissen te houden dan men denkt. 

 

Waarom moet je geduld hebben?

In het wild leven de vissen natuurlijk in grote oppervlaktes qua water, hierin is veel meer stabiliteit in het water dan in een kleine hoeveelheid water in je aquarium. In het aquarium heb je veel meer schommelingen in de waterwaardes en duurt het vaak ook tot een week of zeven voordat een aquarium echt goed stabiel is ingedraaid. Dit komt omdat de bacterie zich goed moeten voeden om een gezonde bacteriecultuur te zijn. Dit is het geval bij een zoetwater aquarium, bij een zeewater aquarium ligt dit zelfs wat ingewikkelder en duurt het proces vaak nog wat langer. 

 

Dit is waarom het uiterst belangrijk is om geduld te hebben in de aquariumwereld. Een goed stabiel aquarium zorgt er voor dat je vissen in goede gezondheid kunnen leven in je aquarium.

3. verkeerde viscombinatie

Dit komt vaker voor dan je denkt, een verkeerde combinatie vissen is één van de bekendste aquarium fout in de viswereld. Vaak wordt er gekozen op visjes die er leuk uitzien, wat voor gedrag ze vertonen wordt vaak niet na gekeken terwijl dit juist één van de belangrijks factoren is met het combineren van vissen. Hierdoor ontstaat vaak dat vissen elkaar achterna jagen, vissen niet in goeie hoeveelheden zitten, het aquarium te klein is want de vis wordt te groot maar ook dat je vissen in verkeerde waterwaardes krijgt waardoor het beestje zich niet goed gaat voelen.

 

Waar moet je op letten als je vissen wilt combineren?

 Bij de aanschaf van een nieuwe vis is het dus van belang om te kijken naar de behoefde van de vis. 

Kijk hierbij naar:

  • Hoe groot wordt de vis
  • Wat voor waterwaardes heeft de vis nodig
  • Wat is het gedrag van de vis
  • Wat voor soort inrichting heeft de vis nodig
  • Kan het bij de vissen die je al hebt

Deze vragen zijn van belang om de juiste combinatie vissen bij elkaar te zetten om te voorkomen dat je dus een fout maak

4. Verkeerde inrichting

Wat voor soort inrichting heeft een vis nou nodig? Een veelgemaakte aquarium fout. vaak richt men een aquarium in en vervolgens schaffen ze dan een vis aan. Vaak komt het er op neer dat een vis in een omgeving komt die niet geschikt is voor ze, denk hierbij een een te hoog aquarium, te weinig schuilmogelijkheden, een te hoge PH waarde, een te grove bodem en noem maar op.

Om deze fout te voorkomen moet je dus goed letten op de behoefde van een vis, lees van te voren in wat je vis nodig heeft en hoe ze in het wild leven. Het beste om te doen is dus goed research doen naar de vissoort die je wilt houden.

5. Te veel of te grote vissen

Vaak komt het voor dat mensen een bepaalde vis zien en denken die moet ik hebben! Dit is een veelgemaakte fout in de aquarium winkel. Het komt vaak voor dat vissen jong verkocht worden in de winkel en daardoor kleiner zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. Denk hierbij aan maanvissen, torpedobarbeelen, siameese algeneters en noem maar op. 

Niet iedere vis past zich aan aan het aquarium dit is een heel oud fabeltje, hierdoor ontstaat dat de vis niet goed kan groeien en hun organen in verdrukking komen waardoor ze een vroegtijdige dood als vervolg hebben. Ook als je te veel vissen hebt is hier sprake van, vissen voelen zich niet op hun gemak en zullen slecht groeien. 

Een vis heeft zwemruimte nodig dus zorg er voor dat er genoeg liters over is voor je visjes om in rond te zwemmen en lees goed in wat voor soort vis je in huis haalt, hoe groot wordt het? hoeveel soortgenootjes kan je houden in bijv. 60 liter? Opnieuw de tip: lees je goed in van te voren.

 

6. Verkeerde voeding

Er zijn enorm veel soorten voer, plantaardig, of dierlijk voer in verschillende maten en varianten. Hierdoor is het kiezen van het juiste voer soms wat lastig en wordt vaak de fout gemaakt dat een vis verkeerd voer krijgt. Bijvoorbeeld een cichlide krijgt te veel dierlijk voer waardoor de ontlasting slierterig wordt, ze worden hierdoor wat mager en kunnen niet goed voedingstoffen hieruit halen, geen pretje dus. 

Vaak wordt ook de fout gemaakt dat een vis maar één soort voer krijgt, wij raden dit ten alle tijden af. Net zo als ons heeft een vis afwisseling van voer nodig, hierdoor kan je verschillende voedingstoffen aanbieden die een vis nodig heeft. Plus zoals hierboven als voorbeeld werd gegeven, soms kan hetzelfde voer geven aan een vis er voor zorgen dat de vis zich niet fit gaat voelen.

 

 Hoe zorg ik er nou voor dat mijn vis goede voeding krijgt?

 Zoals hierboven aangegeven staat, afwisseling van voer is goed om er voor te zorgen dat ze de juiste voedingstoffen binnekrijgen. Ook is het aan te raden om vissen in je aquarium te hebben die ongeveer hetzelfde qua voer kunnen hebben, zo zorg je er voor dat een vis niet per ongeluk mee eet van voer dat niet geschikt is voor hem. 

 

Ook een tip die we je mee kunnen geven is kijk naar de bekstand van de vis, dit bepaald wat voor type voer het dier nodig heeft. 

  • Omhoog staande bek: oppervlakte voedsel, denk hierbij aan vlokken.
  •  Rechte bekstand: deze vissen eten over het algemeen de meeste variatie qua voedseltypes, vlokken, korrels maar ook levend voer wordt bij hun aanbevolen.
  • Omlaag staande bekstand: hierbij wordt voedsel dat zinkt naar de bodem aanbevolen, denk aan tabletjes, zinkende korrels of levend voer zoals rode muggenlarven of tubifex.

7. Planten in glaswol laten

Je zal vast denken, waarom staat dit in de top 10 lijst met fouten? Helaas gebeurd deze fout vaker dan je denkt. Aquarium planten komen in elke soort en maat, maar vaak zit een een potje met glaswol omheen. Vaak denkt men dat je dit er omheen kan laten en dan zetten ze het met potje en al in het aquarium, hartstikke makkelijk natuurlijk maar niet goed voor de plant. Hierdoor kan je plant niet goed zijn wortels groeien en kunnen deze zelfs afsterven. 

Zorg er dus voor dat je plant de ruimte heeft om zijn wortels te laten groeien, geen potje met glaswol er omheen en een goeie laag substraat is een pre. Hierdoor zal je plant beter zijn wortels kunnen groeien en eventueel stekjes aanmaken waardoor je aquarium een stuk groener kan lijken.

8. Niet denken aan de behoefde van de vis

In de vorige punten is dit onderwerp al een beetje aan bod gekomen. Vaak vergeet men om echt goed te kijken naar de behoefde van een vis, een grote fout. Elke vissoort heeft een bepaalde behoefde waarbij de vis zich op zijn gemak zal voelen. Maar waar denk je nou aan bij zulke behoeftes?

Waar let je op bij de behoeftes van een vis

  • Kijk op welke temperatuur de vis graag leeft
  • Op welke PH/KH/GH waarde zit de vis graag
  • Is het een rustige vis qua karakter of juist heel druk
  • Heeft de vis een lang aquarium nodig of juist een hoog aquarium?  zwemmen ze veel heen en weer of  juist veel op een neer ect.
  • Wat voor soort substraat kan de vis tegen, grof of juist heel fijn.
  • Heeft de vis veel planten nodig of juist heel veel open zwemruimte
  • Welke voeding heeft de vis nodig
  • Leeft de vis graag alleen, in een paartje of juist in een groepje
  • Met welke andere vissen kan het gehuisvest worden
  • Hoeveel ruimte heeft de vis nodig
Tip van Frits: Probeer voor je vis zijn natuurlijk leefomgeving zoveel mogelijk na te boosten.

9. Te weinig licht/voeding voor planten

Een grote fout die we te vaak blijven horen. Ik geef mijn planten geen plantenvoeding. Hierdoor kan algen ontstaan omdat je te weinig of een onbalans qua voeding in je aquarium hebt. Ook planten hebben bepaalde behoeftes net zoals de vis. 

 

Wat heeft een plant nodig? 

Bij een plant heb je ook bepaalde behoeftes die de plant nodig heeft. Waarin groeien ze goed? welke eisen stellen de plant? Hiervoor heb je drie hoofdbehoeftes van een plant deze drie dingen zijn:

  • Co2
  • Licht 
  • Voeding
Co2
Co2 ook wel zuurstof genoemd is een belangrijke factor voor de plant. Elke plant heeft dit nodig, alleen de vraag is hoeveel heeft de desbetreffende plant nodig, lees je goed in van te voren hoeveel een plant nodig heeft. Je hebt meerdere manieren om zuurstof toe te voegen, goeie stroming via de filter,  zuurstofpompje, Co2 aansluiting of co2 voeding.

Licht

Een plant heeft voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien. Zo adviseren wij om een aquarium lamp gemiddeld rond de zeven á acht uur per dag aan te doen. Maar het alleen aanzetten van een lamp is natuurlijk niet voldoende voor je planten. Je kijkt ook na de afstand tussen je plant en de lamp, hoe fel de lamp is, heeft de desbetreffende plant genoeg aan een bright lamp of doe je een combi of juist een color lamp? Dit zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden voor je planten. 

 

 Tip van Frits: Elke plant heeft een andere licht behoefde, let daarom ook goed op de standplaats van je plant, zorg er voor dat planten die veel licht moeten vangen ook niet overschaduwt worden door een andere plant.

Plantenvoeding

Ook planten hebben voeding nodig om te overleven. Je kan heel snel merken wanneer een plant niet voldoende voeding krijgt. Hij groeit slechter, laat bladeren los, krijgt vlekken, gaten, andere kleuren of verliest juist zijn kleur (rode planten) en zo zijn er nog veel meer uiterlijke kenmerken. 

Plantenvoeding bestaat uit koolstofdioxide (CO2), nitraat, fosfaat en ijzer. Dit zijn de belangrijkste voedingstoffen die je planten nodig hebben.  Elke plant heeft een andere behoefde qua plantenvoeding, zo is het wel bekend dat rood kleurige planten meer co2 en ijzer nodig hebben dan de gemiddelde aquariumplant. Je hebt verschillende soorten en maten plantenvoeding beschikbaar, je hebt het in vloeibare form, maar ook kleibollen of capsules. Je hebt alles in één qua voeding maar ook elk element los. Kijk goed wat de behoefde is van de plant die je aanschaft.

10. Te veel/te weinig waterwissels

Dit is een bekende aquarium fout die we regelmatig voorbij horen komen. Hoe vaak moet je nou verversen, wanneer is het te veel en wanneer is het nou te weinig? Dit verschilt natuurlijk per aquarium.

Bij waterwissels denkt men vaak: gewoon wat water er uit en dan er weer wat bij, in principe is dit het geval maar er komt iets meer bij kijken dan dat. Wij adviseren ongeveer 10-20% van je water te verversen per week, dit ligt een beetje aan je vissenbestand. Heb jij veel vissen of vissen die veel afvalstoffen af geven dan ververs je wat meer maar heb je juist een aquarium gericht op een aquascape dan ververs je een stuk minder. Ook kijk  je naar factoren zoals: dooie plantresten, te veel gevoerd, een dood visje ect. 

Wij adviseren eigenlijk altijd: Meten = weten. Met het testen van je waterwaardes weet je altijd waar je aan toe bent met je aquarium. Op die manier kun je zien of je juist een grotere waterwissel moet doen of een kleinere. 

Eerlijk en deskundig advies

online en offline

Fysieke winkel

Geen anonieme webshop

Frits Kuiper TV

Unboxen, tips en tricks, how to

Selecteer een Afleverpunt